Almost Famous

Recensent:
Arnold van Oostrum
11-02-2002

Totaalbeoordeling:

5.2
DVD

Almost Famous (DVD)
Samenvatting

Het is 1973. De vijftienjarige William Miller (Patrick Fugit) woont in San Diego en droomt ervan de beste rockjournalist ooit te worden. Zijn grote liefde voor muziek is ontstaan door een collectie elpees die zijn zuster vier jaar eerder bij hem achterliet toen zij het ouderlijke huis verliet. William schrijft artikelen voor plaatselijke blaadjes en stuurt deze ook naar een rock & roll blad genaamd ‘Creem’. De editor van dit blad, Lester Bangs (Philip Seymour Hoffman) is in San Diego en William zoekt hem op. Hij weet van Lester een opdracht los te peuteren om te schrijven over Black Sabbath, die in San Diego optreden. Als William bij het optreden via een achterdeur probeert binnen te komen, wordt hij tegengehouden. Hij ontmoet een paar groupies, waaronder de mysterieuze Penny Lane (Kate Hudson). Even later komen de bandleden van Stillwater aan. Mede door het contact met Penny krijgt William contact met deze band, die hem eigenlijk, omdat hij journalist is, als ‘de vijand’ beschouwen.
Enige tijd later wordt William benaderd door het fameuze Rolling Stone magazine om een uitgebreid tourverslag van Stillwater te schrijven. En zo reist de jonge William, een zeer verontruste moeder achterlatend, tezamen met Penny mee met de band. William probeert voortdurend gitarist Russell Hammond, sleutelfiguur van de band, te interviewen. Hoewel getrouwd, begint Russell een affaire met Penny. Door tal van oorzaken lukt het William niet hem te interviewen en blijft zo steeds langer bij de groep hangen. Hij raakt zo steeds meer betrokken bij de spanningen binnen deze groep en de wereld van sex, drug en rock & roll.

Commentaar

Almost Famous is mooie muzikale film van schrijver en regisseur Cameron Crow met een sterk autobiografisch karakter. De film beschrijft Crowe’s eigen leven als rockjournalist. Crowe beschreef de film als een ‘loveletter to music’, maar de film gaat over veel meer. Het zoeken naar geluk en succes, het verliezen van jeugdige onschuld, over liefde en passie. Almost Famous geeft op een heel mooie en natuurlijke manier de sfeer van het rock & roll tijdperk weer waarin jonge mensen op zoek zijn naar volwassenheid en geluk.
In de film wordt heel mooi gebruik gemaakt van de muziek uit de periode, muziek van Led Zeppelin, The Who, Simon & Garfunkel, Elton John en vele anderen. De concertfragmenten van de band zijn sfeervol en mooi. Alleen jammer dat deze muziekfragmenten allemaal zo kort zijn en geen enkel nummer in zijn geheel wordt gespeeld.
Deze dubbel DVD set bevat zowel de bioscoopversie van de film als de zogenaamde ‘untitled: extended cut’ versie van de film. Deze laatste is met een speeltijd van 155 minuten ruim 37 minuten langer. Eigenlijk is deze langere versie de oorspronkelijke versie van de film en heeft Crowe voor de bioscooprelease de film omwille van snelheid ingekort. De langere versie heeft mijn voorkeur, door de langere scènes is betekenis, aanleiding of achtergrond duidelijker alhoewel dit soms ten koste gaat van de snelheid in de film.
Almost Famous wordt door velen beschouwd als één van de beste films van 2000. De film heeft in 2001 vele prijzen en nominaties gekregen, waaronder een Oscar® en een Golden Globe voor beste filmscript.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 2000
Speelduur: 118 min
Verpakking: Scanavo Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
 • Dolby Digital 5.1 - Duits
 • Dolby Digital 5.1 - Engels
 • DTS 5.1 - Duits
 • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Columbia Tristar Home Video
EAN: 8712609745764

Extra's

 • verwijderde scenes
 • filmografieën
 • Bioscoop trailer
 • Artikelen uit de Rolling Stone door Cameron Crowe
 • Productie aantekeningen
 • Commentaar tijdens de film
 • Documentaire ‘achter de schermen’
 • Interview Lester Bangs
 • Overzicht Cameron Crowe’s top albums uit ‘73

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film heeft een beeldverhouding van 1.85:1 en staat ook zo anamorf op de DVD. De beeldkwaliteit is uitstekend. Kleuren zijn erg mooi en zeer natuurlijk. Ook de scherpte van het beeld evenals de detaillering zijn meer dan prima. Het contrast en het zwartniveau zijn ook uitstekend. Het beeld is totaal vrij van ongerechtigheden, maar goed het is dan ook een erg recente film. Wel is een klein beetje filmgrain en ‘edge-enhancement’ zichtbaar. Een prima beeld.
De film is in de bioscoopversie verdeeld in 24 tracks, de langere ‘untitled: extended cut’ versie is verdeeld in 30 tracks. De laagwisseling heb ik bij beide versies niet waargenomen, zeer goed gedaan. De ondertiteling (wit) is duidelijk, heeft een net lettertype en staat netjes in het beeld.

Geluidskwaliteit

Op de 1e disc staat de bioscoopversie van de film. Deze versie heeft de oorspronkelijke Engelse soundtrack in Dolby Digital 5.1, met een bitrate van 448 Kb/s. En een nagesynchroniseerde Duitse versie in DTS 5.1 (bitrate 754 Kb/s) en Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 Kb/s).
Op de 2e disc staat de ‘untitled: extended cut’ versie. Nu is alleen de oorspronkelijke Engelse soundtrack beschikbaar in zowel DTS 5.1 (bitrate 754 Kb/s) en Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 Kb/s).
Voor deze recensie heb ik alleen geluisterd naar de Engelse soundtracks.
Zowel de Dolby Digital 5.1 als de DTS 5.1 track klinken uitstekend. Met een uitstekende dynamiek komen muziek en alle geluidseffecten bijzonder ruimtelijk uit alle speakers. De nadruk van de soundtrack ligt op de voorkanalen, behalve bij de live concerten. Dan doen de achterkanalen zeer nadrukkelijk en in split-surround (stereo) mee, hetgeen resulteert in een prachtige ruimtelijke soundtrack. Ook tijdens de ‘onweersscène’ wordt goed gebruik gemaakt van de surroundkanalen.
De muziek, vooral de scènes met live muziek, klinkt zeer dynamisch en vol. Het aanwezige laag is uitstekend waarbij goed gebruik wordt gemaakt van het LFE-kanaal. Het hoog is helder en goed gedefinieerd. Dialogen komen uit de center en zijn altijd duidelijk te volgen.
De Engelstalige DTS-track is alleen beschikbaar bij de ‘untitled: extended cut’ versie. Deze track klinkt in het algemeen gelijk aan de DD-track, behalve bij de live concerten en tijdens de ‘onweersscène’. Dan valt op dat deze track veel ruimtelijker, helderder en dynamischer klinkt met een betere definitie in zowel het hoog als het laag. Maar er is ook een klein probleempje met deze track, want hij is niet altijd lip-synchroon. In sommige scènes zijn mondbewegingen en geluid niet geheel gelijk. Nu kan dit te maken hebben met het opnieuw inspreken van de dialogen in de studio, maar de DD-track lijkt hier minder last van te hebben. Jammer. En een foutje op de 2e disc: kies je in het ‘audiomenu’ voor de DTS track, dan wordt toch een DD-trailer gespeeld en begint de film gewoon met de DD-track. Gelukkig kun je de soundtrack via de afstandsbediening wijzigen.

Extra's

De breedbeeldmenu’s zijn geanimeerd en voorzien van achtergrondgeluid. Op de 1e disc is het menu Duitstalig, op de 2e disc is het menu Engelstalig. De extra’s zijn verdeeld over beide discs.

De extra’s op disc 1 zijn te vinden onder ‘zusätzliche filminfos’.

‘Entfallene szenen’, in 1.85:1 letterbox beeldformaat met DD2.0 – 192 Kb/s geluid. Een drietal verwijderde scènes, zonder verdere uitleg waarom deze scènes vervallen zijn. Deze scènes zitten eveneens niet in de ‘extended’ versie van de film. Nederlands ondertiteld. De scènes zijn:
- Stairway… (ruim 12 minuten);
- Cleveland Konzert (bijna 16 minuten);
- Small Time Blues (3 minuten).

‘Trailer’, in 1.85:1 letterbox formaat met DD5.1 – 448 Kb/s geluid. Tijdsduur 2 minuten, zonder ondertiteling.

‘Rolling Stone Artikel’, met keuze voor een zevental artikelen die Cameron Crowe zelf schreef voor het Rolling Stone magazine. Breedbeeld tekstschermen met (helaas) Duitstalige (!) teksten, zonder geluid.

‘Produktions notizen’, een groot aantal breedbeeld tekstschermen met Duitstalige (!) teksten, zonder geluid.

‘Filmografien Besetzung’, met een keuzescherm voor de verschillende acteurs. Van elke acteur is een aantal Duitstalige (!) breedbeeld tekstschermen opgenomen met biografie en filmoverzicht. Zonder geluid.

‘Filmografien Filmmacher, met een keuzescherm voor de verschillende crewleden. Van de crewleden is een aantal Duitstalige (!) breedbeeld tekstschermen opgenomen met biografie en filmoverzicht. Zonder geluid.

De extra’s op disc 2 zijn te vinden onder ‘special features’.

‘Director’s Commentary’, in DD2.0 – 192 Kb/s geluid. Regisseur Cameron Crowe geeft bij de versie ‘Untitled’ zijn commentaar, wat meer een verzameling van persoonlijke herinneringen is. Hij doet dit samen met Scott Martin en Andy Fisher (beide van Vinyl Films), Ivan Corrona (een vriend), Mark Atkinson (van Dreamworks) en zijn moeder Alice Crow. Een leuke soundtrack om naar te luisteren, waarin het autobiografische karakter sterk naar voren komt. Nederlands ondertiteld.

‘B-sides featurette’, in 4x3 standaard beeldformaat met DD2.0 – 192 Kb/s geluid. Cameron geeft een korte inleiding bij deze 9 minuten durende documentaire. Het is een verzameling ‘achter-de-schermen’ video’s over voorbereidingen, optredens en repetities. Nederlands ondertiteld.

‘Lester Bangs interview’, in 4x3 standaard beeldformaat met DD2.0 – 192 Kb/s geluid. Ook hier eerst een introductie door Cameron Crowe op een uniek stukje (2 minuten) interview met de echte Lester Bangs, editor van het blad Creem. Nederlands ondertiteld.

‘Cameron Crowe’s Top Albums of 1973, een tweetal breedbeeld tekstschermen waarbij Cameron gedurende 4 minuten uitleg geeft bij zijn keuze van de topalbums uit 1973. Met DD2.0 – 192 Kb/s geluid, zonder ondertiteling.

Bij de DVD zit ook een inlay (4 pagina’s) met Nederlandstalige achtergrond informatie bij de film en de tracklisting van beide filmversies.

Conclusie

Almost Famous is prachtige muzikale film van schrijver en regisseur Cameron Crow met een sterk autobiografisch karakter. De film beschrijft Crowe’s eigen leven als rockjournalist en geeft op een heel mooie en natuurlijke manier de sfeer van het rock & roll tijdperk weer waarin jonge mensen op zoek zijn naar volwassenheid en geluk.
Deze dubbel DVD set bevat zowel de bioscoopversie van de film als de zogenaamde ‘untitled: extended cut’ versie van de film. Deze laatste is met een speeltijd van 155 minuten ruim 37 minuten langer. Columbia heeft de film op DVD uitgebracht met uitstekende beeld- en geluidskwaliteit. De extra’s zijn een aardige aanvulling en gelukkig voorzien van Nederlandse ondertiteling. Alleen jammer dat de extra’s op de 1e disc bijna allemaal Duitstalig zijn. Een absolute aanrader.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Columbia Tristar Home Video.

Lees meer

Laatste reacties

BrianB  |  06-05-2008

Is de Sony 2Disc Deluxe Selection hetzelfde als deze uitgave?? Ja, precies hetzelfde. Ook dde Deluxe Edition heeft de eerste disc in het Duits. 'Untitled' is ...
Lees meer >

Bettina  |  06-05-2008

Deze film staat in mijn top 10. Ik blijf hem leuk vinden ook al heb ik de film nu toch al een keer of 5 gezien. de directors cut is zeer de moeite. Die scene ...
Lees meer >

Antonio 'Tony' Montana  |  06-05-2008

Is de Sony 2Disc Deluxe Selection hetzelfde als deze uitgave??
Lees meer >

MGdutch  |  24-04-2005

Erg sterke film in een prima uitgave! (y)
Lees meer >

Caledonians  |  22-04-2005

Almost Famous was echt cool! Had er totaal geen verwachtingen bij en ben dus blij verrast! Echt een topper die zeker in mn collectie gaat blijven! 8)
Lees meer >

Mark de Jong  |  26-08-2004

Kate Hudson is inderdaad een mooie meid 8) Heb de Bootleg Cut gezien, maar vond 'em te lang duren en tegen het einde verschrikkelijk saai worden. Wel goed acte...
Lees meer >

TheGodfather  |  01-08-2004

heb m vorige week ook binnen gekregen, de R1 bootleg edition en heb m gisteren gekeken. geweldige film, mooie uitgave ook! zeker n aanrader. en natuurlijk is t...
Lees meer >

Richard B.  |  06-07-2004

Echt een dijk van een film! Hij stond in mijn top 3 van 2000: misschien wel Cameron Crowe's beste en daarmee dus een regelrechte klassieker. Het verhaal is niet...
Lees meer >

Swanski  |  06-07-2004

een film met een verhaal wat me in eerste instantie nou niet bepaald interesseert, MAAR met een geweldige hoofdrolspeler (vind ik ten minste) en de rest van de ...
Lees meer >

Kevin Baeckelandt  |  03-12-2003

Net de film voor het eerst gezien (shame on me :oops: ), echt een toppertje. Prachtig acteerwerk van Billy Crudup (Russell Hammod) en Kate Hudson (Penny Lane),...
Lees meer >

Chris Busscher  |  29-10-2003

Ik heb deze film ooit in de sneak gezien en ook al was ik er toen helemaal weg, ben ik nooit tot koop overgegaan :oops: . Nu zag ik hem twee weken geleden ergen...
Lees meer >

andrevankeulen  |  19-08-2003

Als je een keer een avond zomaar een film wilt huren, is dit dan DE film? :roll:
Lees meer >

Luther Hartog  |  22-06-2002

Heb je die nog niet gezien dan?!? :eek: Meteen doen!!! Miss Penny Lane like you´ve never seen her before! ;) Sorry Nathan, vandaag niet...ik ben niet echt in ...
Lees meer >

Luther Hartog  |  22-06-2002

Ik ben dol op verjaardagfeestjes; :D Je had wel meegemogen hoor, dan had je gwoon moeten alsof je m'n vriendin was, dan heb ik tenminste niet zo'n last van...
Lees meer >

Nathan Strik  |  22-06-2002

Jammer, ik vond het toch een topfilm, ik moet nog steeds de Directors Cut zien Heb je die nog niet gezien dan?!? :eek: Meteen doen!!! Miss Penny Lane like you...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Drugs Grof Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
?

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:-
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:9
Extra's:9
5.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 185
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.