Zombibi (huurversie)

Totaalbeoordeling:

3.6
Blu-ray

Zombibi (huurversie) (Blu-ray)
Samenvatting

Aziz (Yahya Gaier) heeft een saaie kantoorbaan in Amsterdam-West. Het enige lichtpuntje is de aantrekkelijke collega Tess (Nadia Poeschmann), waar Aziz een oogje op heeft. De broer van Aziz, Mo (Mimoun Ouled Radi), leidt daarentegen een leventje zonder verantwoordelijkheidsgevoel. De twee zullen echter hun onderlinge verschillen opzij moeten zetten wanneer een virus uit een neergestort ruimtestation de bewoners van Amsterdam in zombies verandert. Bij hun strijd tegen de zombies krijgen Aziz en Mo hulp van onder andere agente Kim (Gigi Ravelli) en vrienden Jeffrey (Sergio Hasselbaink) en Nolan (Uriah Arnhem). Aziz is vastbesloten om Tess, die vastzit op kantoor, te gaan redden, maar de rest van de groep is het daar niet zo mee eens.

Commentaar

Zombibi is een echte “zomkom”, oftewel een zombie-komedie. Die worden er in Nederland niet veel gemaakt (al kregen de New Kids het laatst ook al aan de stok met de ondoden). Het regisseursduo bestaande uit Martijn Smits en Erwin van den Eshof heeft geprobeerd om met Zombibi een film te maken die succesvolle buitenlandse genregenoten als Shaun of the Dead en Zombieland kan evenaren. Ze hebben een aardige poging gedaan, maar er is iets te veel mis met Zombibi om van een erg geslaagd geheel te kunnen spreken. Laten we vooropstellen dat je Zombibi niet in huis hoeft te halen voor het verhaal. Dat bevat namelijk zo ongeveer alle zombieclichés. Een klein groepje overlevenden? Check. Wapens in elkaar knutselen in een verlaten warenhuis? Check. Goeieriken die gebeten worden en uit zelfbescherming gedood moeten worden? Check, check, driedubbelcheck. Maar waar bijvoorbeeld Zombieland continu perfect om wist te gaan met de genreclichés, slaagt Zombibi daar slechts sporadisch in. Zombibi moet het dan ook vooral van z’n stijl en uitstraling hebben. Die zorgen er namelijk voor dat de prent echt aanvoelt als een moderne zombiekomedie met alles erop en eraan. Het groepje dat de zombieplaag moet zien te overleven trekt vol overgave ten strijde tegen de ondoden. Daarbij vliegen ledematen, ingewanden en bloed (groen in dit geval) in het rond, precies zoals je dat van het genre verwacht. Special effects zijn hierbij uiteraard erg belangrijk. In het geval van Zombibi ziet het effectwerk er prima uit, al maken de make-up-effecten meer indruk dan het hier en daar twijfelachtige CG-werk. Hoe dan ook, qua zombie-beukwerk valt er weinig te klagen. Maar naast de “zom” is er ook de “kom”, oftewel het komische element. Op dit vlak begint Zombibi nogal flauw en clichématig, maar gaandeweg verbetert dit gelukkig enigszins. Een echte hoogvlieger is het op komediegebied echter niet, daarvoor is het allemaal wat te simpel en voorspelbaar. Of het moet zijn dat je over de grond rolt van het lachen bij het zien van Carlo Boszhards imitatie van Jan de Hoop. Wat eveneens niet helpt, is dat de makers er in geslaagd zijn om met Aziz de meest saaie hoofdpersoon in de geschiedenis van de film neer te zetten. Dat brengt ons direct bij de mindere elementen van Zombibi: de personages, dialogen en vertolkingen. Die zijn namelijk erg zwak: de personages zijn te overdreven stereotiep, de dialogen zijn houterig en het acteerwerk is van soap-niveau. Nu zou dit natuurlijk een bewuste knipoog kunnen zijn, maar dan komt dat niet erg goed uit de verf. Desondanks is Zombibi niet zonder vermakelijke passages, en het is voor de liefhebber natuurlijk ook wel leuk om eens een Nederlandse prent in het genre te zien. Maar wie op zoek is naar een écht sterke zomkom zal zijn heil in het buitenland moeten zoeken.

Zombibi is verkrijgbaar op zowel DVD als Blu-ray Disc. De BD-recensie hieronder betreft de huurversie.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Horror, Komedie
Regio: B
Jaar: 2012
Speelduur: 85 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Nederlands
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
Ondertiteling: Geen
Uitgever: A-Film Home Entertainment
EAN: 8716777940150

Extra's

  • Audiocommentaar

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De BD-uitgave van Zombibi heeft de oorspronkelijke beeldverhouding van 2.35:1. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). De BD-uitgave bestaat uit een 25GB enkellaags disc. Voor de video-encoding is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC codec.

Afgaande op de uitstraling van het beeld – onder meer een hard contrast en afwezigheid van grain – lijkt Zombibi digitaal opgenomen te zijn. De detaillering is in ieder geval uitstekend, al zijn er tevens enkele minder scherpe shots. Maar dat is wellicht een gevolg van de nabewerking. Op de overige fronten valt er weinig te klagen over de transfer. Zo worden kleuren weergegeven zoals bedoeld, is het zwartniveau dik in orde en is macro-blocking compleet afwezig. Een minpunt is dat er hier en daar lichte posterisatie en aliasing te zien zijn, maar dat is niet meer dan een klein minpuntje. Het neemt namelijk nergens storende proporties aan. We kunnen dan ook spreken van een geslaagde transfer.

Geluidskwaliteit

Het geluid van Zombibi staat als lossless DTS-HD Master Audio 5.1-track (16bit/48kHz) op het BD-schijfje. De track klinkt overwegend prima, met een goede dynamiek en ruim voldoende detaillering. Wat surroundgebruik betreft zijn de prestaties aardig, al krijg je wel het idee dat niet alles uit de kast wordt gehaald. Er zijn diverse scènes die perfect geschikt zijn om qua ruimtelijkheid eens goed uit te pakken, maar deze gelegenheid wordt niet altijd gegrepen. Daar had dus wel wat meer ingezeten. Over de klank van de filmmuziek, die varieert van bombastisch tot cartoon-achtig, valt daarentegen niks te klagen. Ook op het gebied van lage tonen levert de track nette prestaties. Dialogen klinken bovendien altijd prima verstaanbaar en komen netjes uit het midden. Een nette track dus, die de potentie niet helemaal benut, maar op technisch vlak weinig te wensen over laat.

Extra's

De hier besproken huurversie van Zombibi bevat alleen een commentaartrack als extra. De koopversie bevat meer aanvullend materiaal, waaronder een Making Of en videoclip.

Audiocommentaar
Deze extra – te beluisteren door via de afstandsbediening naar het tweede audiospoor te schakelen – is een gesproken toelichting van regisseurs Martijn Smits en Erwin van den Eshof. Het is een informatieve commentaartrack, waarin je veel te weten komt over de bedoelingen van de regisseurs, de keuzes die ze maakten en hoe de film opgenomen werd. Zeker het beluisteren waard.

Conclusie

Amsterdam wordt geteisterd door een zombieplaag, als gevolg van een virus uit een neergestort ruimtestation. Een groepje overlevenden trekt ten strijde tegen de zombies. Zombibi is een Nederlandse zombie-komedie, bestaande uit een combinatie van humor en bloederig zombie-hakwerk. De film ziet er goed uit en weet het juiste sfeertje neer te zetten, maar het acteerwerk, de dialogen en de personages zijn te zwak om de film tot een topper te maken. Al is het voor de liefhebber natuurlijk wel leuk om eens een Nederlandse film in het genre te zien. De BD-huurversie van Zombibi heeft een solide beeld- en geluidskwaliteit. Als extra is een interessante commentaartrack aanwezig. De koopversie bevat daarnaast nog enkele aanvullende extra’s, waaronder een Making Of.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

16 DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:3
1.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 36
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.