Triple 9

Recensent:
Ludo Keeris
07-04-2016

Totaalbeoordeling:

7
Bioscoop

Triple 9 (Bioscoop)
Samenvatting

Voormalig politieagent Michael Atwood (Chiwetel Ejiofor) heeft met een aantal corrupte agenten van het politiekorps in Atlanta en twee criminele broers het plan om een bank te beroven, waarbij ze een kluisje buit willen maken. De inhoud daarvan is namelijk belangrijk voor Irina Vlaslov (Kate Winslet), de schoonzus van Michael, maar vooral hoofd van de Kosher maffia in Atlanta. Zij heeft banden met de Russische maffia en het kluisje is belangrijk om haar man vrij te krijgen uit een Russische gevangenis. De inhoud van het kluisje is echter niet voldoende en ze sommeert Michael en zijn team om nog een inbraak te doen. Deze keer in het gebouw van de Binnenlandse Veiligheid, een bijna onneembare vesting. Men heeft een kans van slagen als men de 999-code uitroept. Deze code wordt gebruikt als er een politieagent is neergeschoten. Het team heeft de jonge agent Chris Allen (Casey Affleck) op het oog, het neefje van hoofdinspecteur Jeffrey Allen (Woody Harrelson). Als Chris vlak voor de inbraak wordt neergeschoten zal inspecteur Allen het hele corps richting het plaats delict dirigeren, weg van Binnenlandse Veiligheid. Alle tijd en ruimte dus voor de inbraak.

Commentaar

Scenarioschrijver Matt Cook haalde zijn inspiratie voor Triple 9 uit de verhalen van een vriend. Deze was undercover agent bij de narcoticabrigade en vertelde over 999, de hoogste prioriteitscode van de politie. Deze wordt alleen uitgegeven als een collega-agent gewond raakt tijdens dienst. Iedere agent stopt waar hij of zij mee bezig is en rept zich naar de plaats delict. Op dat moment is de rest van de stad of regio als het ware politievrij en daarmee een vrijplaats voor criminelen geworden. Cook vond dit een interessant gegeven voor een speelfilm en na voltooiing van het scenario kwam dit onder ogen van de Australische regisseur John Hillcoat (The Road, Lawless). Die heeft van Triple 999 een zeer rauwe, broeierige en bij vlagen keiharde actiethriller gemaakt. En de filmstijl volgt die lijn, want de beelden zijn ook rauw, nauwelijks belicht en grof van structuur, bijna documentaire-achtig. Triple 9 geeft daarmee op een interessante manier inkijk in het politiewerk in een van de meest criminele achterbuurten van Atlanta, de stad met een van de hoogste criminaliteitcijfers in de Verenigde Staten. De sfeer richting de politie is standaard vijandig en als agent moet je op een tactische manier met de bewoners omgaan. Maar de agenten zelf zijn ook niet brandschoon, want een deel is corrupt. Zelfs de hoofdinspecteur neemt de zaken niet zo nauw, want regelmatig is hij dronken of snuift een lijntje cocaïne weg. Er is dan ook bijna niemand met een smetteloos blazoen in deze film. De criminaliteit lijkt de overhand te hebben in Atlanta. Alleen nieuweling Chris Allen, het neefje van de inspecteur, probeert alles volgens de regels van de wet te doen. En daarbij snijdt hij zichzelf voortdurend in de vingers.
Het duurt even voordat het verhaal op gang komt, omdat schrijver Cook in zijn verhaal eerst een zorgvuldige uiteenzetting van de poppetjes heeft gegeven. De film bevat een keur aan grote acteurs, waaronder Chiwetel Ejiofor, Woody Harrelson en Kate Winslet. En die laatste is een miscasting, want haar rol als leidster van de Joodse maffia ligt haar niet. Ze is te lief als keiharde maffiabaas die over lijken gaat. De rest van de cast is overtuigend, al schmiert Woody Harrelson regelmatig in zijn rol als politie-inspecteur. Maar zowel Chiwetel Ejiofor als Anthony Mackie en Clifton Collins Jr. zijn goed als bikkelharde gangsters die toch ook ergens een zachte kant blijken te hebben. Het verhaal bevat een aantal clichés, maar ook interessante plottwists. Maar het is bovenal geen standaard thriller tussen goed en kwaad. Want het kwaad loert om elke hoek en goed bestaat eigenlijk niet of nauwelijks. De sfeer van het verhaal vloeit moeiteloos samen met de smerige look-&-feel van de film zelf. Dat maakt Triple 9 tot een redelijk boeiende thriller, die behoorlijk afwijkt van de hedendaagse gelikte Hollywoodfilm.

Filmspecs

Medium: Bioscoop
Genre: Actie, Misdaad, Thriller
Jaar: 2016
Speelduur: 115 min
Uitgever: Entertainment One

Conclusie

Een aantal corrupte politieagenten willen inbreken in een door de politie zwaar bewaakt gebouw van Binnenlandse Veiligheid. De enige manier door de beveiliging te komen is door een 999-code uit te sturen. Daardoor zullen alle politieagenten naar de plek gaan waar een agent is neergeschoten. Triple 9 is een keiharde, smerige aktiethriller die zich afspeelt in de meest criminele achterbuurten van Atlanta. Een keur aan grote acteurs komen opdraven en zorgen voor een redelijk boeiend geheel. Het niet-standaard verhaal en het rauwe uiterlijk zorgen ervoor dat Triple 9 behoorlijk afwijkt van de standaard Hollywoodfilm.

Laatste reacties

Coen P.  |  11-04-2016

Triple 9 (Bioscoop) Een rauwe, keiharde actiethriller met corrupte politieagenten. Lees dit artikel Herkenbare punten in je verhaal Ludo. Sta er zelf precies...
Lees meer >

Patrick van den Hul  |  07-04-2016

Ik ga vanavond heen. Sterke recensie! Maakt me zeer nieuwsgierig!
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:-
Geluidskwaliteit:-
Extra's:-
7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 2
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.