Sully


Samenvatting

Kort na de start vanaf vliegveld LaGuardia in New York komt het vliegtuig van piloot Chesley 'Sully' Sullenberger (Tom Hanks) en co-piloot Jeff Skiles (Aaron Eckhart) in botsing met een aantal vogels, waarna beide motoren uitvallen. Sully keert het vliegtuig om en probeert terug te vliegen naar het vliegveld, maar is bang dat hij het niet haalt. Hij kiest ervoor om een noodlanding te maken op de Hudsonrivier. Alle 155 mensen aan boord overleven het ongeluk, dat direct groot nieuws is op televisie. Velen zien Sully als een held, maar een onderzoekscommissie onder leiding van Charles Porter (Mike O'Malley) komt al snel met de conclusie dat een motor nog wel functioneerde en dat er tijd genoeg was om veilig terug te keren naar LaGuardia. Sully begint te twijfelen of hij het allemaal wel goed gedaan heeft.

Commentaar

Begin 2009 was het groot nieuws en de beelden gingen de hele wereld over. Op de Hudsonrivier, bij New York, was een vliegtuig geland en alle inzittenden wisten de ramp te overleven. Voornamelijk door de koele handelswijze van piloot Chesley 'Sully' Sullenberger en diens co-piloot Jeff Skiles. Sullenberger werd een nationale held, kreeg telefoontjes van Barack Obama en George W. Bush en was onder meer te zien in de talkshow bij David Letterman. Wat velen niet weten is dat Sullenberger geplaagd werd door nachtmerries en twijfels. Had hij de ramp niet kunnen vermijden? Hij schreef uiteindelijk een boek over het hele gebeuren: Highest Duty: My Search for What Really Matters. Het is dit boek dat als leidraad heeft gediend voor het scenario van Sully, de nieuwe film van Clint Eastwood. De rol van Sully wordt gespeeld door Tom Hanks. Beide sterren hebben geen verdere introductie nodig, maar het is wel frappant dat het de eerste keer is dat beide mannen samenwerkten aan een film. Net als Eastwoods vorige film American Sniper is ook Sully een biografie. Beide films gaan over Amerikaanse helden, maar dan in een totaal andere context. En waar American Sniper behoorlijk wist te imponeren en stevig de diepte in ging, blijft Sully wat oppervlakkig. Als je de film vergelijkt met Flight, waarin ook een piloot capriolen moet uithalen om een vliegtuig aan de grond te krijgen, dan zit daar meer spektakel in. Maar het gaat Eastwood niet zozeer om het heldenverhaal, maar om de gevolgen van deze heldendaad. Iedereen verwacht dat Sully gelukkig en opgewonden is dat alles goed is afgelopen. En in zekere zin klopt dat ook wel, maar er heerst ook grote twijfel bij de piloot. Want hij krijgt te horen dat hij onverantwoord met het vliegtuig is omgegaan. Het gevoel van onrechtvaardigheid bekruipt je al snel, maar Eastwood weet de kijker toch niet helemaal mee te krijgen. Ook omdat hij teveel in herhalingen valt. Het is soms net alsof je naar een lange aflevering van Air Crash Investigation van National Geographic zit te kijken, inclusief de vele herhalingen die in zo'n aflevering aanwezig zijn. Filmisch hebben we Clint Eastwood ook wel eens sterker gezien. Verrassend is het in ieder geval nergens en zijn obligate beelden om een flashback te introduceren overtuigen ook niet erg. Ook zonder die flashbacks weten we wel dat Sully een voortreffelijke piloot is met een uitstekende staat van dienst. Dit neemt niet weg dat Sully het verhaal achter de ramp laat zien, datgene wat vrijwel niemand wist. Er is meer gebeurd dan dat we op televisie te zien kregen of wat in de kranten stond. En om zo'n verhaal om te zetten in een film is Clint Eastwood wel toe te vertrouwen. Maar we hebben het hem ook wel eens beter zien doen.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Biografie, Drama
Regio: B
Jaar: 2016
Speelduur: 96 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.39:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital Plus 5.1 - Engels
  • Dolby Atmos - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Italiaans
Uitgever: Warner Bros. Home Entertainment
EAN: 5051888227671

Extra's

  • Sully Sullenberger: The Man Behind the Miracle
  • Moment by Moment: Averting the Disaster on the Hudson
  • Neck Deep in the Hudson: Shooting Sully

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc-uitgave van Sully heeft de originele beeldverhouding van 2.39:1. Het High Definition beeld heeft een 1080p/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). Voor de encodering is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC video codec. Deze Blu-ray Disc-uitgave bestaat uit een 50 GB dubbellaagse disk.

Deze film is gefilmd met heel hoogwaardige 4K-camera’s en dat zie je terug in dit eindresultaat. Hoewel de oorspronkelijke 4K-resolutie op Blu-ray Disc niet kan worden weergegeven, is de hoeveelheid detail nog steeds indrukwekkend. De kleinste details in het beeld zijn zichtbaar, je krijgt bijna het gevoel dat je je hand door het scherm kunt doen en alles kunt aanraken. De kleuren en het contrast zijn bijna steriel en dragen bij een zeer strakke beeldervaring. Momenten van flashbacks hebben een andere nostalgische kleurwaas die accuraat wordt weergegeven. De meeste scènes zijn goed belicht. Een enkele nachtelijke scène heeft ook voldoende detail. Er is geen sprake van fouten in het beeld. Een transfer die de perfectie wel akelig dicht benaderd.

Geluidskwaliteit

Sully wordt ondersteund door een Dolby Digital Plus 5.1-track (640kb/s). Er is ook een Dolby Atmos-track aanwezig, maar dit is vreemd genoeg de Franse nasynchronisatie. Het is heel jammer dat we de track in de originele Engelse taal niet in de best mogelijke kwaliteit mogen beluisteren. Sully lijkt misschien een praatfilm te zijn, maar dit is maar ten dele waar. De vliegtuigcrash zelf wordt ook weergegeven. Dit wordt gedaan met een soms bijna angstaanjagend gevoel voor detail. De audiotrack is in staat om de zorgvuldig gepositioneerde mix heel goed weer te geven. Je raakt hierdoor nog meer in de film betrokken. De dialogen zijn op de meeste momenten uitstekend verstaanbaar. Tussen het crash-geweld zijn de dialogen soms iets minder op de voorgrond, maar dit lijkt een bewuste keuze van de makers te zijn. Verder is er weinig te melden over de track. Er wordt muziek gebruikt, maar slechts spaarzaam. Deze neemt een passende plaats in het geheel. De geluidstrack weet net als met het beeld een zeer nauwkeurige presentatie neer te zetten die de film uitstekend ondersteunt. Het blijft alleen erg jammer dat de Engelstalige track geen Dolby Atmos is.

Extra's

Vanuit het hoofdmenu zijn een drietal extra’s te bekijken. Deze worden hieronder nader omschreven. De beeldkwaliteit is in HD, de audio is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s) en de extra’s zijn Nederlands ondertiteld.

Sully Sullenberger: The Man Behind the Miracle (20 min.)
Deze extra gaat in de op de persoon van de piloot die zoveel levens wist te redden. Hij komt zelf aan het woord en daarnaast ook zijn directe familie.

Moment by Moment: Averting the Disaster on the Hudson (16 min.)
In de film krijgen we al redelijk in detail te zien hoe de crash verliep. In deze extra krijg je nog meer informatie aan de hand van de verslagen van crew en passagiers.

Neck Deep in the Hudson: Shooting Sully (20 min.)
Een gevarieerde en interessante extra. We zien verschillende filmlocaties en diverse mensen komen aan het woord, waaronder Sully zelf, regisseur Clint Eastwood, schrijvers en producenten.

Conclusie

Kort na de start vanaf vliegveld LaGuardia in New York komt het vliegtuig van piloot Chesley 'Sully' Sullenberger in botsing met een aantal vogels, waarna beide motoren uitvallen. Het leven van al zijn passagiers rust nu in zijn handen. Er is meer gebeurd dan dat we op televisie te zien kregen of wat in de kranten stond. En om zo'n verhaal om te zetten in een film is Clint Eastwood wel toe te vertrouwen. Maar we hebben het hem ook wel eens beter zien doen. De BD-uitgave heeft een uitstekende beeld en geluidskwaliteit, hoewel de Dolby Atmos-track weer alleen voor de Franstaligen beschikbaar is. Er is een bescheiden, maar kwalitatief goed pakket aan extra’s voorhanden.

Laatste reacties

Kamidioblitz  |  27-08-2017

Deze film gisteren gekeken. Enorm van genoten. Film in Nederland gekocht en hij heeft gewoon een Atmos Soundtrack. Nou ja, gewoon. Enorm genoten van deze film, ...
Lees meer >

Tarkus  |  18-08-2017

Naar deze film was ik wel heel benieuwd. Ik kende de historie van deze crash, had de documentaire erover gezien in 'Aircrash Investigation' een puik programma o...
Lees meer >

Cis2  |  04-06-2017

Hallo iedereen, Ik vond deze discussie n.a.v. wat speurwerk omdat gisteren op een tweedehandswebsite in België iemand een U.K. blu ray van Sully heeft te koop a...
Lees meer >

Coen P.  |  04-06-2017

Ik blijf Eastwood een hele fijne regisseur vinden. Bijzonder om in deze film meer de focus te leggen op de nasleep dan de heroïsche korte vlucht. Goed gekozen w...
Lees meer >

Johan Scorsese  |  22-05-2017

Helaas, deze Deense webshop meldt expliciet dat er geen NL ondertitels aanwezig zijn. https://www.imusic.dk/blu-ray/7340112735593/tom-hanks-2017-sully-miraklet-...
Lees meer >

Johan Scorsese  |  17-05-2017

Bedankt voor de info. Denk dat ik de gok maar waag. Waarschijnlijk de Scandinavische.
Lees meer >

Rogier Burghout  |  17-05-2017

Andere sites zeggen dat NL ondertitels alleen op de Nederlandse en Franse editie zitten. Welke enkel DD plus track hebben. Rewind is al jaren een gerennomeerde...
Lees meer >

Johan Scorsese  |  17-05-2017

Andere sites zeggen dat NL ondertitels alleen op de Nederlandse en Franse editie zitten. Welke enkel DD plus track hebben.
Lees meer >

Rogier Burghout  |  17-05-2017

Nog steeds niemand? Zoals reeds eerder genoemd: http://www.dvdcompare.net/comparisons/film.php?fid=39973
Lees meer >

Johan Scorsese  |  17-05-2017

Weet iemand inmiddels zeker of er een buitenlandse editie is met Nederlandse ondertitels en dolby atmos met true hd core? Ik vind allemaal tegenstrijdige info h...
Lees meer >

Johan Scorsese  |  06-05-2017

Weet iemand inmiddels zeker of er een buitenlandse editie is met Nederlandse ondertitels en dolby atmos met true hd core? Ik vind allemaal tegenstrijdige info h...
Lees meer >

Johan Scorsese  |  06-05-2017

Weet iemand inmiddels zeker of er een buitenlandse editie is met Nederlandse ondertitels en Dolby Atmos met TrueHD core?
Lees meer >

Frank  |  19-04-2017

Volgens DVD Compare is de Engelse uitgave gelijk aan de Nederlandse, dus ook een Dolby Digital Plus core :-(. Gevolgen van de Brexit?
Lees meer >

Johan1967  |  19-04-2017

Volgens DVD Compare is de Engelse uitgave gelijk aan de Nederlandse, dus ook een Dolby Digital Plus core :-(.
Lees meer >

Hombre  |  11-04-2017

Het is nochtans niet dezelfde versie, lijkt het wel. De Scandinavische versie zou een Japans audiospoor hebben, die Australische dan weer niet... het blijft vaa...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Dolby Atmos Dolby Digital Plus 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6.5
Beeldkwaliteit:9.5
Geluidskwaliteit:7.5
Extra's:7
7.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 6
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.