Founder, The

Totaalbeoordeling:

7.5
Blu-ray

Samenvatting

Ray Kroc (Michael Keaton) is een mislukte vertegenwoordiger in multi-milkshake-machines. Hij reist stad en land af om zijn apparaten aan fastfoodketens te verkopen, maar niemand wil ze hebben. Totdat hij op een parkeerplaats via de telefoon te horen krijgt dat er een bedrijf in Arizona maar liefst zes machines wil afnemen? Ray begrijp hier niets van en wil het fijne van de zaak weten, dus rijdt hij naar de bewuste zaak. Wat hij daar ziet zal zijn leven geheel veranderen. De vertegenwoordiger zocht al z’n hele leven naar de juiste formule en vindt deze in de zaak van de broers Dick (Nick Offerman) en Mac (John Carroll Lynch) McDonald. Zij runnen een hamburgerrestaurant waar geen bediening is, maar waar je zelf moet afhalen en de wachttijd zo goed als nihil is. Ray ziet de kracht van deze formule en sluit een contract met de broers om deze als franchise over de rest van het land uit te bouwen. Binnen afzienbare tijd weet Ray van de hamburgers van McDonald’s vanuit een enkel restaurant tot een nationaal begrip te maken.

Commentaar

Als je The Founder gaat bekijken zonder het achterliggende verhaal te kennen word je behoorlijk verrast. Iedereen kent de hamburgers van  McDonald’s, maar het verhaal achter de oorsprong van de beroemde fastfoodketen is minder bekend. De belangrijkste persoon achter het succes van  McDonald’s is Ray Kroc en niet de naamgevers van de keten, de gebroeders Dick en Mac McDonald. Het verhaal van beide broers wordt niet geheel vergeten. Nick Offerman en John Carroll Lynch spelen de sympathieke broers, voor wie je meer dan respect hebt voor de manier waarop ze hun formule bewaken. Maar dat is voor Ray Kroc, prima vertolkt door Michael Keaton, op een gegeven moment meer een last dan een zegen. Het belemmert hem in de ontwikkeling van de franchise  McDonald’s. Ray Kroc is eigenlijk een man die we allemaal zouden willen zijn; gepassioneerd, hoopvol, volhoudend en iemand die het goede in de mens ziet. Een man met respect. Aan de andere kant is het ook een man die z’n principes wel erg makkelijk opzij zet om z’n doel te bereiken. Voor het merendeel wens je de man al het succes toe om zijn doel te bereiken, maar de vraag is hoe oprecht hij nu werkelijk is? We hoeven het niet altijd eens te zijn met de manier waarop hij de zaken heeft aangepakt, maar we kunnen niet ontkennen dat  McDonald’s zonder Kroc niet de status zou hebben zoals deze nu is.
The Founder probeert ons de belangrijkste aspecten van deze geschiedenis te laten zien. De man die het mogelijke succes van de fastfood-formule in een oogopslag herkende en behoorlijk veel risico nam om zijn droom uit te laten komen. Maar ook van de man bij wie het succes hem naar het hoofd steigt en zichzelf als ‘de oprichter’ van  McDonald’s beschouwt, wat tegen het zere been van de broers McDonald is. Om het verhaal wat te verdichten zijn er een aantal feiten samengevoegd of weggelaten, maar de strekking blijft duidelijk. Zonder Ray Kroc was er nu geen  McDonald’s-imperium geweest, maar de slinkse en arrogante manier waarop hij zijn zaakjes regelde verdient niet altijd een schoonheidsprijs. The Founder als film gelukkig wel.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Biografie, Drama
Regio: B
Jaar: 2016
Speelduur: 116 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
  • DTS-HD MA 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Uitgever: The Searchers
EAN: 9789461874900

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Op de Blu-ray Disc-uitgave is The Founder te zien in het originele 2.35:1 beeldformaat. De film staat op een 25GB enkellaags disc, die bijna volledig is beschreven. Het beeld heeft een resolutie van 1080/24p en voor de encodering is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC-videocodering. Ondanks dat dit geen dubbellaags disc is hebben we hier te maken met een prima beeldtransfer. Het is een contrastrijk beeld met mooie zwartwaardes en prima schaduwdetail. Ook de gewone details in structuren en personages zijn goed te onderscheiden, zoals bijvoorbeeld de aftandse auto van Ray Kroc of de hamburgers in de keten van de gebroeders McDonald. De kleuren neigen iets te veel naar het rood, maar zijn wel van een goede verzadiging en stralen de sfeer van de jaren '50 uit. In de donkere scènes heeft het beeld wat meer moeite om strak te blijven, maar over het algemeen is dit een prima beeldkwaliteit.

Geluidskwaliteit

Er staat zowel een originele Engelstalige als een nagesynchroniseerde Franstalige DTS-HD Master Audio 5.1-track op deze Blu-ray Disc-uitgave van The Founder. We hebben hier te maken met een heel sfeervolle geluidstrack. Dialogen voeren de boventoon, maar deze worden mooi ingebed in omgevingsgeluiden en geluidseffecten. Vooral in de McDonald's restaurants is het een levendig geluidsbeeld, waarbij volop gebruik wordt gemaakt van zowel de front- als surroundkanalen. Het LFE-kanaal krijgt nauwelijks werk te verrichten en het algehele laag ontbreekt zo'n beetje. De herkenbare muziek van Carter Burwell is stijlvol en blijft redelijk op de achtergrond. Dit is geen geluidstrack voor demonstraties, maar het is wel heel plezierig om naar te luisteren.

Extra's

De menustructuur is heel eenvoudig via een statisch scherm met wat achtergrondmuziek. Extra's zijn er op de Nederlandse uitgave niet te vinden, daarvoor zul je over de grenzen moeten kijken.

Conclusie

De mislukte vertegenwoordiger Ray Kroc ziet kansen als hij het hamburgerrestaurant van de broers McDonald ziet. Deze formule is uniek en Kroc wil een franchise opzetten. De behoudende houding van de broers belet hem niet om van  McDonald’s een groot succes te maken. The Founder is als film op zich niet zo verrassend, maar het spel is goed en het verhaal is interessant genoeg om er een boeiende kijkervaring aan over te houden. De Blu-ray Disc-uitgave heeft een prima beeld- en geluidskwaliteit, zonder naar grote hoogten te stijgen. Voor extra's ben je bij deze uitgave aan het verkeerde adres, want die ontbreken volledig.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Remain In Light.

Lees meer

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

Alle leeftijden DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7.5
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:0
7.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 2
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots