Greatest Showman, the


Greatest Showman, the (Blu-ray)
Samenvatting

P.T. Barnum (Hugh Jackman) heeft geen gemakkelijke jeugd gehad. Hij verloor al jong zijn ouders en daarmee ook een dak boven het hoofd. Als jongetje van de straat heeft hij geleerd hoe zwaar het leven kan zijn. Maar nooit verloor hij zijn optimisme en ondernemende karakter. Hoe anders is het leven van zijn geliefde Charity (Michelle Williams). Zij groeit juist op in een wereld van enorme rijkdom. Maar zij heeft daar haar eigen problemen. Het keurslijf waar ze in gedrukt wordt benauwd haar. Ze moet zelfs naar etiquetteschool. De twee starten een leven samen, tot groot ongenoegen van de ouders van Charity, en krijgen twee prachtige dochters. Aanvankelijk werkt Barnum nog in loondienst, maar hier is hij duidelijk niet voor gemaakt. Wanneer hij deze baan verliest, komt zijn ondernemende karakter weer naar boven. Waar anderen alleen problemen zien, ziet hij het succes al voor zich. Hij kan het bijna vastpakken, zo tastbaar is het voor hem. Hij start een spektakelshow op zoals het nog nooit vertoond was. Hij verzamelt zoveel mogelijk mensen om zich heen met eigenaardige eigenschappen. Een vrouw met een baard, een hele dikke man, een kleine man en een lange man. Maar ook bijvoorbeeld exotische dieren. Er is genoeg voor mensen om hun ogen uit te kijken. Dit spektakel wordt een groot succes, waardoor het voor Barnum steeds moeilijker wordt om ieders belangen in het oog te houden. De meeste mensen willen graag naar de show, maar er zijn ook protesten van boze buurtbewoners tegen deze ‘freak show’, zoals zij het noemen. Daarnaast moet Barnum er voor waken dat hij niet het meest belangrijke aspect van zijn leven uit het oog verliest: zijn familie.

Commentaar

Hugh Jackman is aanwezig op het scherm en een charmante persoonlijkheid. Daar zijn veel mensen het wel over eens. Maar is dit genoeg om een hele film omheen te bouwen? Voor wie het na de trailer nog niet doorhad, The Greatest Showman is een musical pur sang. Er wordt meer in gezongen dan in gesproken. En de liedjes beginnen traditiegetrouw uit het niets. Je houdt van musicals of niet, dus dat is op zich geen nadeel. En deze film gaat vol voor het genre in al haar pracht en praal. Het helpt daarbij dat debuterend regisseur Michael Gracey vooral videoclips maakte. Hij is goed in het flitsend en snel in beeld brengen en maakt er daarmee echt een show van. Dit is mooi in lijn met het onderwerp van de film, waar ook alles om de show draait. The Greatest Showman zou geschikt lesmateriaal kunnen zijn voor op de filmopleiding. Niet omdat het nou zo’n goede film is, dat valt reuze mee. Maar omdat de film overal binnen de lijntjes kleurt. Alle conventies binnen het vertellen van een klassiek verhaal worden vakkundig aangetikt. Daarmee is de film uitermate voorspelbaar geworden en dit kan bij sommige kijkers leiden tot een zekere onverschilligheid. Enige spanning ontbreekt hierdoor en het is moeilijk om echt betrokken te raken bij de ietwat neppe en overdreven jolige wereld. Het is logisch dat zingen uit het niets niet natuurlijk overkomt, maar ook de overige dialogen en verhandelingen zijn simpelweg te overdreven om nog enige geloofwaardigheid te hebben. Dat neemt niet weg dat er nog wel genoeg overblijft om van te genieten. Want een show krijg je zeker als kijker. De liedjes zijn prima en worden goed vertolkt. De bijbehorende beelden zijn flitsend en snel en er gebeurd meestal zoveel dat je bijna niet weet waar je moet kijken. Ook zit er een moordend tempo in de film. Anders gezegd: als je al vroeg tijdens de film naar het toilet zou moeten dan is er eigenlijk nergens een moment waarop dit kan zonder dat je veel zou missen. Dit maakt dat de film geen moment verveeld. The Greatest Showman is een musical in hart en nieren. Het verhaal, acteren en de geloofwaardigheid zijn duidelijk ondergeschikt aan het opzetten van een vermakelijke en flitsende film. Dit maakt het paradoxaal genoeg uiteindelijk een niemendalletje. Het is leuk en vermakelijk voor zolang het duurt – als je van het genre houdt – maar direct daarna ben je de film ook alweer vergeten.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Biografie, Drama, Muziekfilm
Regio: A, B, C
Jaar: 2017
Speelduur: 105 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.39:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
 • DTS-HD MA 5.1 - Engels
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
 • Dolby Digital 2.0 - Engels
 • Dolby Digital 5.1 - Engels
 • Dolby Digital 5.1 - Oekraïens
 • DTS 5.1 - Duits
 • DTS 5.1 - Frans
 • DTS 5.1 - Italiaans
 • DTS 5.1 - Japans
 • DTS 5.1 - Russisch
 • DTS 5.1 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: 20th Century Fox Home Entertainment
EAN: 8712626091394

Extra's

 • The Family Behind The Greatest Showman
 • The Songs
 • Music Machine
 • Sing Along
 • Galleries
 • Audio commentaar door Michael Gracey
 • Trailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc-uitgave van The Greatest Showman heeft de originele beeldverhouding van 2.39:1. Het High Definition beeld heeft een 1080p/24p resolutie. Voor de encodering is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC  video codec. Deze Blu-ray Disc-uitgave bestaat uit een 50GB dubbellaagse disk.

Dit is weer eens zo’n beeldpresentatie die niets anders dan lof verdient. De film is geschoten op de nieuwste en meest hoogwaardige camera’s en heeft oorspronkelijk zelfs 4K-kwaliteit. De belichting is niet altijd even makkelijk. Het leeuwendeel (haha) van de film speelt zich af in de circustent. Of in andere donkere, weinig verlichte ruimtes. Maar er is altijd voldoende (schaduw)detail zichtbaar en het zwart is ook echt mooi zwart. In close-ups is pas echt goed zichtbaar hoe onwijs veel detail er in het beeld te zien is. De enige uitzondering zijn sommige computer gegenereerde achtergronden. Die zijn een tikkeltje meer soft van de andere beelden. Er zijn geen defecten te vinden in enige vorm.

Geluidskwaliteit

The Greatest Showman wordt ondersteund door een DTS-HD Master Audio 5.1-track (48kHz/24-bit) in de originele Engelse taal. Voor een musical is het geluid natuurlijk extra van belang. We hebben hier helaas niet de 7.1-variant beschikbaar, maar de 5.1-versie is ook niets minder dan perfect. De grote nummers komen in al hun glorie je huiskamer. De muziek klinkt warm en compleet gespreid over de kamer, met veel dynamiek. Tegelijkertijd zijn ook subtiele achtergrondgeluiden zoals de reactie van het publiek hierin verwerkt. Simpelweg prachtig om naar te luisteren.

Extra's

Vanuit het (fraai geanimeerde!) hoofdmenu zijn er een aantal extra’s te bekijken. Deze worden hieronder afzonderlijk besproken. Alle extra’s zijn in HD met Dolby Digital 2.0 audio (224 kb/s). Ze zijn ook allemaal optioneel voorzien van Nederlandse ondertiteling.

The Family Behind The Greatest Showman (14 min.)
In deze extra ligt de focus op interviews met cast en crew. We zien hoe ze oefenen met teksten en met de musical nummers. En ook nog wat oefenmateriaal voor de 81e Academy Awards (Oscars).

The Songs (70 min.)
Je kunt hier informatie krijgen over alle nummers uit de film of je kunt je favoriete nummers los selecteren. Je krijgt dan heel veel informatie over het tot stand komen van dit nummer.

Music Machine (56 min.)
Net als bij ‘The Songs’ kun je hier alle nummers bekijken of er één aanklikken. Maar dit keer geen making of, maar de nummers zelfs. Daarnaast kun je karaoke-ondertiteling erbij aanzetten zodat je zelf mee kunt zingen (als dat je ding is).

Sing Along
En tenslotte nog een derde variant op bovengenoemde twee extra’s. Je start nu gewoon de hele film, maar bij de nummers zijn de teksten in grote gele letters gemarkeerd, zodat je vrolijk mee kunt zingen.

Galleries
Je kunt hier concept art en storyboards bekijken. Dit kan in de vorm van een automatische slideshow of je kunt alles zelf aanklikken.

Audio commentaar door Michael Gracey
Michael Gracey is de regisseur van de film en spreekt dit commentaar in gedurende de hele speelduur van de film.

Trailers (5 min.)
Trailers van diverse recente films van de uitgever.

Conclusie

P.T. Barnum (Hugh Jackman) heeft geen gemakkelijke jeugd gehad. Hij verloor al jong zijn ouders en daarmee ook een dak boven het hoofd. Zijn optimisme en levenslust heeft hij echter nooit verloren en hij begint aan een groots avontuur: het starten van een eigen circus. Maar dit gaat niet zonder tegenslag. Is deze rasoptimist hiertegen bestand? The Greatest Showman is een musical in hart en nieren. Het verhaal, acteren en de geloofwaardigheid zijn duidelijk ondergeschikt aan het opzetten van een vermakelijke en flitsende film. Dit maakt het paradoxaal genoeg uiteindelijk een niemendalletje. Het is leuk en vermakelijk voor zolang het duurt – als je van het genre houdt – maar direct daarna ben je de film ook alweer vergeten. De BD-uitgave is uitstekend op orde. De beeld- en geluidskwaliteit krijgen beiden zonder twijfel de volledige punten. En daarnaast is er ook nog eens ene behoorlijk compleet pakket aan extra’s inbegrepen. Als je de film dus leuk vindt hoef je geen moment te twijfelen over de aankoop van deze BD-uitgave.

Laatste reacties

rogue  |  04-07-2018

Dat ik de film de afgelopen maand maar liefst 4x heb bekeken, zegt eigenlijk al genoeg hoe ik over de film denk :). Te beginnen een geweldige cast, niet alleen...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

9 Angst DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:10
Extra's:8
8.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 3
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.