Ballad of Buster Scruggs, the

Recensent:
Patrick van den Hul
12-12-2018

Totaalbeoordeling:

7.4
Streaming

Ballad of Buster Scruggs, the (Streaming)
Samenvatting

Het wilde westen… Een tijd waarin niemand zijn leven zeker was. We volgen zes verschillende verhalen. Elk belicht een ander aspect van het oude westen in de Verenigde Staten. Wat ze allemaal met elkaar gemeen hebben is de tijd waarin het zich afspeelt. De zingende en zelfverzekerde Buster Scruggs (Tim Blake Nelson) moet oppassen dat zijn zelfverzekerdheid niet zijn ondergang wordt. De cowboy (James Franco) die een bank overvalt, doet vervolgens zijn uiterste best om zijn onvermijdelijke noodlot te ontkomen. Een goudzoeker (Tom Waits) gaat in een idyllische vallei op zoek naar goud, maar dit gaat niet zonder slag of stoot. Een uitbater (Liam Neeson) en zijn ledemaat loze artiest (Harry Melling) trekken door het land om een mager centje te verdienen met hun avondvoorstelling. De naïeve Alice Longabaugh (Zoe Kazan) laat zich heel haar leven leiden door verschillende mannen en worden tijdens een trektocht met een karavaan tot het uiterste op de proef gesteld. Een Ierse man (Brendan Gleeson) zit samen met drie anderen in een koets op weg naar een illustere bestemming. En onderweg wordt niet gestopt…

Commentaar

We leven in unieke tijden in de filmgeschiedenis. Netflix maakt al enige jaren grote films in eigen huis, maar het is nog niet vaak voorgekomen dat dergelijke grote namen als de Coen broers exclusief voor dit platform hun film maken. Het blijft een vreemde gewaarwording om deze beeldschone film alleen thuis te kunnen zien en niet op het grote witte doek. Ja, je leest het goed. The Ballad of Buster Scruggs, de nieuwste film van de regisserende Coen broers, is exclusief uitgegeven voor het streaming platform Netflix. Het goede nieuws is dat je deze dus nu en zonder extra kosten kunt kijken, als je tenminste al lid bent. En anders behoort een gratis proefmaand tot de mogelijkheden. Hebben we aandelen in Netflix? Nee, dat niet. Maar we vinden wel dat de film gezien mag worden. Het is een ode aan de western films en tevens een mooi overzicht van alles wat deze regisseurs in huis hebben. Door de keuze om zoveel verschillende verhalen te vertellen, komen alle eigenschappen van de Coens goed naar voren. Van hun meest kolderieke en luchtige kant tot hun meest cynische en zwartgallige hersenspinsels. De variatie is enorm. Qua thematiek, sfeer, acteurs en zelfs qua speelduur. De speelduur is niet gelijk verdeelt, elk verhaal krijgt de speelduur die het nodig heeft. En dit voelt alsof het zo heeft moeten zijn. Er zijn wel wat gemene delers te vinden in The Ballad of Buster Scruggs. Het thema ‘de dood’ is duidelijk alom aanwezig. Daar hoef je ook niet ver voor te zoeken in het gewelddadige wilde westen. Daarnaast spelen alle verhalen zich in dezelfde tijd. Hoewel de verhalen dus heel divers zijn, zit er wel overal een Coen sausje over. Dit is onmiskenbaar een werk van deze steeds meer ervaren wordende regisseurs. Het maakt je zeer nieuwsgierig naar wat ze de komende jaren allemaal nog gaan produceren. Een voor de hand liggende vraag is: Welk segment is je favoriet? Wat is de beste en wat is de slechtste? Dit zal vooral een kwestie van smaak zijn. Alle segmenten zijn namelijk met groot vakmanschap gemaakt. Er is wel een verschil in toegankelijkheid. Het laatste segment is het minst toegankelijk en staat bol van de symboliek. Die zou je echt twee keer moeten kijken om goed te begrijpen. Het segment met Buster Scruggs is heel vermakelijk en luchtig, maar houdt misschien minder goed stand bij een tweede keer kijken. Onze persoonlijke favoriet is “The Gal Who Got Rattled”, over een karavaan die door het wilde westen trekt. Dit segment duurt het langst en heeft een heel kalm tempo, maar uiteindelijk valt hier misschien ook wel het meeste uit te halen qua emotionele diepgang.  The Ballad of Buster Scruggs is simpelweg een must-see film voor eenieder die van is van de Coens of van westerns. Maar eigenlijk moet elk filmliefhebber deze film een kans geven. Daarvoor valt er genoeg te genieten!

Filmspecs

Medium: Streaming
Genre: Drama, Komedie, Muziekfilm
Jaar: 2018
Speelduur: 133 min
Uitgever: Netflix

Conclusie

Het wilde westen… Een tijd waarin niemand zijn leven zeker was. We volgen zes verschillende verhalen. Elk belicht een ander aspect van het oude westen in de Verenigde Staten. The Ballad of Buster Scruggs, de nieuwste film van de regisserende Coen broers, is exclusief uitgegeven voor het streaming platform Netflix. The Ballad of Buster Scruggs is simpelweg een must-see film voor eenieder die van is van de Coens of van westerns. Maar eigenlijk moet elk filmliefhebber deze film een kans geven. Daarvoor valt er genoeg te genieten!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:-
Geluidskwaliteit:-
Extra's:-
6.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 4
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.