La Casa de Papel (Seizoen 1-4)

Recensent:
Rogier Burghout
19-08-2020

Totaalbeoordeling:

9
Streaming

La Casa de Papel (Seizoen 1-4) (Streaming)
Samenvatting

De grootste overal op de grooste en meest rijke bank ooit. En ermee wegkomen. Dat is het levensdoel van El Profesor (Alvaro Morte), en hij verzamelt een bond gezelschap aan trawanten om zich heen, die hij van straat plukt. Mensen met veel bagage en weinig perspectief in de "normale" maatschappij. Met de hele groep gaat hij vervolgens in een afgelegen boerderij verblijven om in meerdere maanden de groep voor te bereiden op de overval. Niemand kent elkaar en niemand mag elkaar kennen. Iedereen moet een stadsnaam bedenken als alias. Tokio (Ursula Corbrero), Denver (Jaime Lorente), Rio (Miguel Herran), Berlin (Pedro Alonso), Nairobi (Alba Flores), en Helsinki (Darko Peric). Dit is de voornaamste groep die de overal gaat uitvoeren. En welke bank gana ze dan beoven? De Spaanse Munt. Een ondoordringbaar fort met een ingenieuze beveiliging. En hoe willen ze 2 miljard euro buit maken terwijl dat daar niet eens ligt? El Profesor heeft voor alles een masterplan en is ervan overtuigd dat hij met alle aspecten rekening heeft gehjouden. Maar mensen maken fouten, ook buiten het zicht van het brein. En als de overal gaande is komt de politie er al snel op af. geleid door hoofdagente Raquell Murillo (Itziar Ituno) die al snel de daders op het spoor is. De tijd verstrijkt en ook binnen de groep gaan de eerste barsten getoond wordne en ligt iedereen met elkaar overhoop. Tot overmaat van ramp gaan ook de gijzelaars plannen bedenken om zich te bevrijden. Hoe loopt dit af?

Commentaar

La Casa de Papel (internationaal Money Heist genoemd) is de meest succesvolle serie van maker Alex Pina (Vis a Vis) en is zijn ticket geweest naar Netflix. In Spanje produceerde hij de eerste twee seizoenen die een geweldig groot succes werden en zelfs een fenomeen. En terecht, want La Casa de Papel (afgekort Casa) maakt dit meer dan waar, en zeker de eerste twee seizoenen, die zich afspelen in de Koninklijke Munt van Spanje. De serie kent een geweldige opbouw, niet waarbij geberutenissen tijdens de overal afgewisseld wordne met flsashbacks van de tijd in de voorbereiding. Ook ontwikkelingen buiten het gebouw en bij de politie die de achtervolging inzet zijn erg spannend. Netfl;ix pikte het fenomeen op en kocht de eerste twee seizoenen voor hun kanaal. Ze namen Alex Pina in dienst en vervolgens kondigden ze nieuwe seizoenen aan als Netflic Originals. de fans waren erg blij en de verwachtingen hoog, want hoe kon je de eerste sieonen evenaren? En hoe gaat het verhaal dan verder? In de laatste twee seizoenen gaat de bende nog groter: de staatsbank van Spanje berove. Maar dit fort is zo mogelijk nog beter en strenger beveiligd dan de Munt. Dus de groep mag wel heel wat uit de kast halen om dit mklusje te klaren. En hier nemen de makers iets teveel hooi op hun vork. Het is allemaal wat teveel en over-de-top. Het geweld is meer aanwezig en meer expliciet. Wat zo interessant was aan de ontwikkelingen van de karakters in de eerste seizoenen is nu vrijwel afwezeig. de nieuwe personages zijn best goed gekozen en dragen zeker bij, maar het geheel is niet zo fenonemaal als de eerste seizoenen. Seizoen 4 eindigt met een open einde en gelukkig is er een laatste seizoen aangekondigd die on 2021 gaat verschijnen om alles af te ronden. La Casa de Papel is zeker een fenomeen en een grote aanrader, ondanks de laatste twee seizoenen die ietwat overdreven zijn. Een geweldige serie om te "bingen"!

Filmspecs

Medium: Streaming
Genre: Drama, Misdaad, Thriller, TV
Jaar: 2017-2020
Uitgever: Netflix

Conclusie

In La Casa de Papel gaat een groep overvallers zowel de Munt van Spanje als ook de Centrale Bank van Spanje beroven. Dit onder leiding van het meesterbrein El Profesor. De groep gaat voortvarend van start maar er liggen een hoop hobbels op de loer, niet in de laatste plaats van de groep gijzelaars en de politie die ze achtervolgt. Casa werd tijdens de eerste twee seizoenen een waar fenomeen, en terecht. Die seizoenen staan vol met actie, spanning en intriges. Netflix kocht de seizoenen en kondigde direct nieuwe aan. Die nieuwe seizoenen zijn wel wat over-de-top en missen de spannende intriges en karakterontwikkelingen van de eerste seizoenen. Desalniettemin is de serie een ware aanrader, met een komend laatste seizoen in 2021 in het vooruitzicht.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:-
Geluidskwaliteit:-
Extra's:-
?

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 0
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.