Bee Gees: How Can You Mend a Broken Heart, The

Recensent:
Emnet Assefa
21-12-2020

Totaalbeoordeling:

8.5
Streaming

Bee Gees: How Can You Mend a Broken Heart, The (Streaming)
Samenvatting

De broers Barry (1946) en Maurice (1949) en Robin (1949), een tweeling, zijn geboren op het eiland Man, maar verhuizen aan het eind van de jaren ’50 naar Brisbane, Australië. Ze weten al op jonge leeftijd dat ze muziek willen maken, dat is ze met de paplepel ingegoten. Al in 1967 keren ze eer terug naar Engeland, waar ze in eerste instantie nog met gitarist Vince Melouney en drummer Colin Petersen werken. Ze worden getekend door producent Robert Stigwood, die een belangrijke rol in het verdere carrière van de groep zal hebben. Het succes is reeds daar, maar onenigheid tussen de broers zorgen ervoor dat de groep uit elkaar valt. Om korte tijd later weer bij elkaar te komen, maar dan alleen de drie broers. Op voordracht van Eric Clapton verhuist de groep in 1975 naar Miami, om daar op te gaan nemen in de Criteria Studios. En niet zonder succes, want The Bee Gees scoort enorm met Jive Talking. Hier ‘ontdekt’ Barry door producent Arif Mardin zijn falsetstem, wat de rest van de carrière een belangrijk handelsmerk van The Bee Gees wordt. Het allergrootste succes komt met de soundtrack van de film Saturday Night Fever in 1977. De groep wordt door het grote publiek onder de disco geschaard, iets waar ze het zelf helemaal niet mee eens zijn. Als er in de eind jaren ’70 actiegroepen opstaan die zich tegen de disco richten en deze muziekstroming belachelijk maken, heeft dat ook invloed op het succes van The Bee Gees. Tijdens de beruchte Disco Demolition Night, na een honkbalwedstrijd in de MLB, worden er ook platen van The Bee Gees verbrand. Dit alles heeft ook z’n invloed op de gemoederen in de groep. Hun eerstvolgende elpee, Living Eyes, werd geen succes en de broers gingen steeds meer voor zichzelf aan de slag. Men bleef wel schrijven voor anderen, zoals Diana Ross en Dolly Parton met Kenny Rogers. De vierde broer, Andy, ging ook regelmatig mee op tournee, maar zijn overlijden in 1988 maakt daar al snel een eind aan. Het drietal gaat weer verder en het succes komt weer terug, maar het overlijden van eerst Maurice in 2003 en later Robin in 2012 maakt een definitief einde aan deze uiterst succesvolle groep. Barry, inmiddels bijna vijfenzeventig jaar oud, treedt nog steeds op, waaronder op het beroemde Glastonbury festival in 2017.

Commentaar

Frank Marshall is voornamelijk bekend als producent (Indiana Jones, Back to the Future, de Bourne-films) en regisseert incidenteel ook nog een speelfilm (Congo, Alive, Eight Below). Hij is dan ook niet de eerste persoon waar je aan denkt als je de documentaire The Bee Gees: How Can You Mend a Broken Heart ziet. Maar laat je niet van de wijs brengen, want dit is werkelijk een prachtig samengestelde film over een van de meest succesvolle groepen uit de jaren ’70. De film beslaat voornamelijk de eerste twintig jaar van The Bee Gees. En bestaat voor het grootste deel uit bestaand materiaal, soms uniek en nooit eerder vertoond, inclusief interviews met de overleden Robin en Maurice Gibb. Marshall heeft er een overtuigend en vloeiend geheel van gemaakt. Hij blijft to the point en begeeft zich nauwelijks op zijpaden, laat zien wie The Bee Gees werkelijk waren. Drie broers die het niet altijd met elkaar eens waren. Barry Gibb heeft eens gezegd dat als ze geen broers van elkaar waren, de groep geen lang leven beschoren was geweest. Ieder bracht z’n eigen identiteit binnen het unieke geluid van The Bee Gees, met als belangrijk kenmerk de falsetstem van Barry, die hij pas ‘ontdekte’ in 1975, op aanraden van producent Arif Mardin. Het enorme succes van Saturday Night Fever kwam vrij onverwacht en met name dat The Bee Gees dan tot de stroming van de disco werd gerekend viel bij henzelf niet in goede aarde. Ze waren veel meer dan dat. Het feit dat ze zo ontzettend veel nummers voor anderen schreven, zoals Dolly Parton, Diana Ross, Barbara Streisand en Dionne Warwick bewijst dat ook.
De recente opnames in de film zijn voornamelijk interviews. Met Barry Gibb in zijn huis in Miami, maar ook met de originele gitaristen Vince Melouney en Alan Kendall en met Eric Clapton, Noel Gallagher van Oasis, Chris Martin van Coldplay, Justin Timberlake en de weduwen van Maurice en Robin Gibb. Een mooie scène is hoe producers Albhy Galuten en Karl Richardson dunnetjes overdoen hoe de drumtrack voor Staying Alive werd opgenomen, nadat de toenmalige drummer onverhoopt de opnames moest afbreken vanwege privéredenen. Niet elke nieuw interview is even doeltreffend – of nodig – in de film. Van sommigen zijn het niet meer dan quotes, die bepaalde elementen van een verhaal benadrukken. Zoals Noel Gallagher van Oasis aangeeft hoe moeilijk het kan zijn om samen met je broer(s) in een band te zitten. Of Justin Timberlake, die zijn optreden alleen maar te danken heeft aan zijn optreden met Jimmy Fallon in The Barry Gibb Talk Show in Saturday Night Live, maar weinig toevoegt aan een verder boeiend verhaal. The Bee Gees: How Can You Mend a Broken Heart is een uitstekende muziekdocumentaire over het leven en werk van The Bee Gees. Een groep die 1000-en liedjes heeft geschreven. Niet alleen voor henzelf, maar ook voor veel anderen. Bekende liedjes ook, waarvan je in eerste instantie geen idee had dat ze van de gebroeders Gibb zijn. Daarmee rijkt hun roem verder dan alleen The Bee Gees.

Filmspecs

Medium: Streaming
Genre: Documentaire, Muziek
Jaar: 2020
Speelduur: 111 min
Uitgever: Universal Pictures Benelux

Conclusie

De gebroeders Gibb beginnen al op jonge leeftijd muziek te maken, wat uiteindelijk resulteert in de groep The Bee Gees. Eind jaren ’60 scoren ze al een aantal hits, maar hun grootste succes komt met Saturday Night Fever in 1977. Barry Gibb heeft een paar jaar daarvoor zijn falsetstem ‘ontdekt’. De grote acties tegen discomuziek treffen ook The Bee Gees, wat ook voor onenigheid binnen de groep zorgt. Halverwege de jaren ’80 komt de band weer tot leven, maar het overlijden van eerst Maurice en later Robin zorgen voor het einde van The Bee Gees. Regisseur/producent Frank Marshall heeft uit voornamelijk archiefbeelden, waaronder interviews met Maurice en Robin, een prachtige documentaire samengesteld, die een uitstekend beeld geeft van het wel en wee van The Bee Gees.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Universal Pictures Benelux.

Lees meer

Laatste reacties

Driekus  |  22-12-2020

Dank je wel.
Lees meer >

martwout  |  21-12-2020

Gestreamed....? waar dan? Even gegoogeld: https://allesoverfilm.nl/nieuws/the-bee-gees-how-to-mend-a-broken-heart-is-vanaf-21-december-te-zien-via-video-on-dem...
Lees meer >

Driekus  |  21-12-2020

Gestreamed....? waar dan?
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
8.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8.5
Beeldkwaliteit:-
Geluidskwaliteit:-
Extra's:-
?

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 0
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.