Space Jam

Recensent:
Rogier Burghout
19-07-2021

Totaalbeoordeling:

7.5
UHD

Space Jam (UHD)
Samenvatting

Megasportster Michael Jordan, cartoonheld Bugs Bunny en de rest van de Looney Tunes zetten de basketboel op stelten in Space Jam, een hilarische slamdunk van een familiefilm, waarin de grenzen tussen live action en tekenfilm helemaal vervagen. Grappen en grollen vliegen in een ranzendsnel tempo langs onze hoofden wanneer de Tune Squad het in een beslissende basketball match moet opnemen tegen de Nerdlucks. Als de Looney Tunes winnen, mogen ze op aarde blijven.., maar als ze verliezen, dan worden ze verscheept naar een verafgelegen planeet. Normaal zouden de Looneys makkelijk kunnen winnen, maar de Nerdlucks hebben het talent van de beste basketbalspelers gestolen. Gelukkig kan de Tune Squad ook met een geheim wapen uitpakken; de beste speler uit dit of elk ander heelal. Een superster van intergalactische proporties in een buitenaards lollige film.

Commentaar

Space Jam dateert alweer uit 1996 en was één van de eerste films die volledig bestaat live action-opnames gecombineerd met animatiefiguren die vervolgens ook met elkaar interactie hadden. De allereerste film die volledig bestond uit de combinatie live-action en animatie was de baanbrekende film Who Framed Roger Rabbit uit 1988. Er waren al een aantal films in de jaren ervoor gemaakt (zelfs tot in de jaren 20) die gedeeltelijk of een paar segmenten hadden met de combinatie van live action en animatie, maar tot Roger Rabbit in 1988 was er nog nooit een volledige film mee gemaakt. Ook de interactie tussen de twee technieken en personages was voor Roger Rabbit nog maar nauwelijks of niet aanwezig. Roger Rabbit was een gigantisch succes en wordt nog steeds gezien als een technisch hoogstandje. Space Jam doet dit kunstje goed na en was vooral succesvol omdat de makers de helden van toen in hun film lieten samenwerken. De jeugd was toen gek op Looney Tunes en al helemaal van "Air Jordan", en dus was het samenvoegen van deze twee iconen een gouden zet. Aangevuld met opzwepende hiphop muziek in de stijl die toen succesvol was werd Space Jam een doorslaand succes. Ook was het één van de eerste films die op het internet een speciale webpagina had met aanvulllend materiaal. Die was zelfs zo succesvol dat vandaag de dag de website nog steeds bestaat, zelfs in het ontwerp van toen. De website is hier te bekijken. Space Jam heeft de tand des tijds redelijk doorstaan. De animatie ziet er nog prima uit en het houterige acteerspel van Michael Jordan neem je dan voor lief. In 2021 is er dan ook eindelijk het lang verwachte vervolg gekomen, Space Jam: A New Legacy, met deze keer LeBron James in de hoofdrol. De originele film blijft leuk om te kijken, vooral voor de nostalgie. De huidige jeugd wordt dusdanig overladen met allerlei animatie dat Looney Tunes helaas niet meer echt heel popupair is. Maar misschien gaat dit weer komen door het vervolg.

Space Jam is in het DVD-tijdperk twee keer uigebracht, één keer op een kale uitgave en daarna op een 2-disc Special Edition. Een uitgave op Blu-ray Disc is er in Nederland nooit geweest, die is alleen in het buitenland uitgebracht en zonder Nederlandse ondertitels of audiotrack. Deze nieuwe 4K-uitgave op UHD bevat alleen de UHD disc en niet een extra Blu-ray Disc met aanvullende extra's.

Filmspecs

Medium: UHD
Genre: Animatie, Komedie
Regio: A, B, C
Jaar: 1996
Speelduur: 87 min
Verpakking: UHD keepcase
Resolutie: 3840 x 2160P
Beeldverhouding: 1.85:1 Ultra HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Atmos - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Duits
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
  • Dolby TrueHD 7.1 - Engels
  • En vele andere
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Frans, Italiaans, Spaans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 5051888257814

Extra's

  • Commentary by Bugs Bunny, Daffy Duck & Joe Pytka

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Space Jam krijgt op 4K UHD een 2160p-transfer mee in het oorspronkelijke beeldformaat van 1.85:1 en met HDR-beeldverbetering. Allereeerst zullen de Nederlandse kijkers die nooit de film op Blu-ray Disc hebben gezien een verschil van dag en nacht zien. De scherpte is er gigantisch op vooruit gegaan, net als de felheid van de kleuren van de animaties. Daarnaast zijn de live action beeld nog wel voorzien van een gradatie aan grain maar zie je dat minder terug in de gecombineerde beelden van live action en animatie. Dit is een bewuste keuze geweest om de animaties er beter uit te laten komen. Verder zie je wel dat sommige scènes een beetje oudbollig overkomen qua kleurstelling. Maar dit alles mag de pret niet drukken want deze 4K-transfer is echt een driepunter voor Warner. Een uistekende transfer.

N.B. screenshots zijn afkomstig van de 2-disc Special Edition DVD.

Geluidskwaliteit

Space Jam krijgt op UHD een Dolby TrueHD 7.1-audiotrack met een Dolby Atmos-extensie. En deze track klinkt weergaloos. De meeste fans van de film zullen alleen de Dolby Digital 5.1-track hebben beluisterd van de DVD en in vergelijking daarmee is deze track een openbaring. De track klinkt veel ruimtelijker met continue surroundactiviteit. Ook het laag komt veel beter naar voren. Plus daarbij komen nu de hoogte-kanalen er extra bij en deze geven nog een extra dimensie aan de geluidsbelevenis. Een geweldige audiotrack.

Extra's

Deze UHD-uitgave van Space Jam krijgt maar één extra mee.

Commentary by Bugs Bunny, Daffy Duck & Joe Pytka
Voornamelijk een hoop lol en grappen en grollen. Weinig achtergrondinformatie maar het luistert leuk weg.

Conclusie

De Looney Tunes zitten dik in de problemen. Ze moeten het in een intergalactische basketbalwedstrijd opnemen tegen de Nerdlucks die al het basketbal-talent heeft gepikt. En als de Looney Tunes verliezen dan moeten ze van hun planeet af. Ze hebben dus hulp nodig, en snel! Op aarde vragen ze de hulp van de beste basketball-speler die hun kan helpen: Michael Jordan. Maar is hij opgewassen tegen de Nerdlucks en al hun talent? Space Jam is alweer uit 1996 en blijft leuk vermaak. Het is allemaal niet hoogstaand maar het blijft wel grappig, zeker nu er een vervolg is uitgekomen en de vergelijkingen al direct worden gemaakt. Space Jam krijgt in Nederland voor het eerst een uitgave op een next-generation fysiek format na de DVD. Die uitgave scoort meteen hoge ogen, maar het is jammer dat er geen uitgave op Blu-ray Disc is bijgevoegd. Fans van de extra's van de film dienen dus zuinig te zijn op hun DVD-uitgave.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Warner Home Entertainment.

Lees meer

Laatste reacties

Mark van L.  |  25-07-2021

De film is op itunes ook te koop voor 7,99 in 4k dolby vision en met dolby atmos. In tegenstelling tot de uhd heeft deze streamvariant wel veel extra's meegekre...
Lees meer >

Rogier Burghout  |  19-07-2021

De film is inderdaad een mooie combinatie van live-action en animatie op een niveau dat concurreert met het niveau van interactie tussen de live-action en anima...
Lees meer >

Bambi  |  19-07-2021

De film is inderdaad een mooie combinatie van live-action en animatie op een niveau dat concurreert met het niveau van interactie tussen de live-action en anima...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Dolby Atmos Dolby TrueHD 7.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:2
7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 1
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots