Westworld - Seizoen 1-4

Recensent:
Rogier Burghout
23-12-2022

Totaalbeoordeling:

9.2
UHD

Westworld - Seizoen 1-4 (UHD)
Samenvatting

In deze met een Emmy Award -bekroonde serie, die zich afspeelt in het futuristische fantasiepark Westworld, wijkt een groep androïde ‘hosts’ af van de zorgvuldig geplande scripts van hun programmeurs. Een langdurige oorlog breekt uit wanneer de hosts uit het park ontsnappen en hun entree maken in de echte mensenwereld. Uiteindelijk is de mensheid vrij. Of daar lijkt het tenminste op.

Commentaar

Westworld is een science fiction drama over een wereld waarin androïdes en mensen de strijd met elkaar aangaan. De wereld wordt gepresenteerd als een ultieme wereld met alle vrijheden, maar in werkelijkheid heeft deze weereld meer de uiterlijke kenmerken van een dystopie. Westworld komt uit de koker van Jonathan Nolan (broer van) en zijn echtgenoot Lisa Joy. De serie heeft een ware sterrencast met o.a Tessa Thompson, Jeffrey Wright, Ed Harris en Thandiwe Newton, maar ook met Anthony Hopkins en Aaron Paul. De serie kijkt niet makkelijk weg, het is een serieuze serie met veel drama en donkere thema's. Ook kent de serie best wat expliciet geweld en lugubere scènes. Een erg gedurfde serie om te maken, en daarom was het ook elke keer afwachten of de serie werd hernieuwd voor een nieuw seizoen. Aan het einde van seizoen 4 kwam dan echt het zwaard van Damocles naar beneden: de serie werd geannuleerd door HBO. Dat geeft een ietwat onbevredigend gevoel, want ook seizoen 4 eindigt met een cliffhanger. Schrale troost is dat elk seizoen als een verhaal op zich kan worden gezien, met daarin bepaalde verhaallijnen die als rode draad door de serie overgaan naar een volgend seizoen. Heeft het dan nog wel zin om de serie te bekijken? Nou, dat zeker wel. Westworld is een erg ambitieuze serie met erg mooi productie ontwerp en vooral uitstekende vertolkingen van de sterrencast. Het is geen makkelijke serie om naar te kijken en je moet je aandacht er echt bijhouden, maar voor wie dit erin investeert krijgt echt een kwalitatief zeer hoogstaande serie te zien. Jammer dat het eindigt met een cliffhanger, maar omdat niet alle series een goed einde krijgen wordt dit Westworld wellicht bespaard.

Westworld heeft per seizoen verschillende uitgaven op Blu-ray Disc gekregen en daarna ook in 4K UHD. De gehele serie wordt nu uitgebracht in een 4K UHD/BD-combo, met alle 4 seizoenen per keepcase verpakt in een kartonnen boxset. Deze uitgave wordt hier besproken.

Filmspecs

Medium: UHD
Genre: Drama, Mysterie, Science fiction
Regio: A, B, C
Jaar: 2016-2022
Speelduur: 2092 min
Verpakking: Boxset
Resolutie: 3840 x 2160p
Beeldverhouding: 2.40:1 Ultra HD niet anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Atmos - Engels
 • Dolby TrueHD 7.1 - Engels
 • DTS-HD MA 5.1 - Engels
 • En vele andere
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 5051888262672

Extra's

 • About the Series
 • An Invitation to the Set
 • The Big Moment
 • Welcome to Westworld
 • Realizing the Dream: First Week on the Set of Westworld
 • Imagining the Main Title
 • Reality of A.I.: Westworld
 • Gag Reel
 • The Key to the Chords
 • Crafting the Narrative
 • The Truth Behind Delos
 • These Violent Delights Have Violent Ends
 • Bring Yourself Back Online
 • Creating Westworld's Reality
 • Escape from Westworld
 • Exploring Warworld
 • We Live in a Technocracy
 • A Vision for the Future
 • RICO: Crime and the Gig Economy
 • Westworld on Location
 • Welcome to Westworld
 • Westworld On the Road
 • Westworld: An Exploration of Humanity
 • Westworld's Temperance: A Set Tour

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

UHD
Alle vier de seizoenen van Westworld krijgen op UHD een 2160p 4K-transfer mee in het oorspronkelijke beeldformaat van 2.40:1. En de beeldkwaliteit is heel erg goed. Het verschil in het eerste seizoen tussen UHD en Blu-ray is niet zo groot. De serie is gefilmd op film en dat biedt een mooie basis voor een 4K-transfer, echter is het eerste seizoen vanuit film geëxporteerd naar 2K, en dat is de basis voor Blu-ray, niet voor UHD. De UHD is vervolgens een upscale, en dan zie je wat minder verschil tussen de UHD en de Blu-ray Disc. Na seizoen 1 kregen alle UHD-transfers een native 4K-transfer en dan zie het verschil wel wat meer, alhoewel niet heel erg. Scherpte, detaillering en kleurstelling door HDR10 en Dolby Vision (alle seizoenen zijn met Dolby Vision bekeken) krijgen een kleine boost in kwaliteit. Contrast, zwartniveau en schaduwdetaillering zijn ook allemaal dik in orde. Er is ook een nette mate aan grain aanwezig. Alle 4K-transfers van de vier seizoenen zijn gewoon prima in orde, en hebben een kleine upgrade ten opzichte van de BD.

Blu-ray Disc
Ook alle vier de seizoenen van Westworld krijgen op Blu-ray 1080p HD-transfers in het oorspronkelijke beeldformaat van 2.40:1. Alle seizoenen zien er geweldig uit op Blu-ray en doen in alle seizoenen niet heel veel onder voor de UHD. Toch zie je wel wat verschil, vooral in scherpte en detaillering. Kleurstelling en zwartniveau zie je ook net even wat verschil ten opzichte van de UHD. Toch blijven de transfers op Blu-ray prima overeind staan.

N.B. screenshots zijn afkomstig van de Blu-ray Discs.

Geluidskwaliteit

UHD
Alle seizoenen van Westworld krijgen op UHD een Dolby Atmos-track met een Dolby TrueHD 7.1-track als basis. En deze tracks klinken prima, meer dan prima zelfs. De serie vertoont een sfeervol muziek en ambiance-beeld qua geluid en dat wordt mooi verspeid, ook over de hoogte-kanalen. Actie-scènes komen erg goed naar voren met soms veel energie en bombarie. Het eerste seizoen klinkt echter overdreven luid, en de mix lijkt wel qua volume een onbalans te hebben. Vanaf seizoen 2 is dat echter weg en klinken de tracks weer "normaal". Verder prima Atmos-tracks die je ruimte vullen met mooie spreiding, dynamiek en ambiance.

Blu-ray Disc
Alle seizoenen van Westworld krijgen op Blu-ray geen object-based audiotracks mee, maar "standaard" DTS-HD MA 5.1-tracks. Die klinken prima, alhoewel wel meer directioneel ingesteld. Het eerste seizoen klinkt qua volume beter dan de Atmos-track op UHD, maar daarna klinken ze qua volume hetzelfde en krijgt de Atmos-track door de betere spreiding wel de voorkeur. Verder prima audiotracks.

Extra's

Westworld krijgt bij alle vier de seizoenen een uitgebreid pakket aan extra's mee. Alle extra's staan op de Blu-ray Disc, er staan geen extra's op de UHD-discs. Hieronder een opsomming van de extra's per seizoen en op welke disc ze staan. Alle extra's zijn in 1080p HD en zijn Nederlands ondertiteld.

Seizoen 1:

Disc 1
About the Series (2 min)

An Invitation to the Set (2 min)

The Big Moment
Teddy Versus the Man in Black (2 min)
A Host Self-Sabotages (2 min)

Welcome to Westworld (8 min)

Realizing the Dream: First Week on the Set of Westworld (11 min)

Imagining the Main Title (14 min)

Disc 2
Reality of A.I.: Westworld (4 min)

The Big Moment
Maeve Gets an Answer (2 min)
Bernard Faces an Unlikely Saboteur (2 min)
Dr. Ford's Blood Sacrifice (2 min)

Gag Reel (1 min)

Disc 3
The Big Moment
The Truth About Bernard (3 min)
Dr. Ford's New Narrative (4 min)

The Key to the Chords (8 min)

Crafting the Narrative (30 min)

Seizoen 2:

Disc 3:
The Truth Behind Delos (13 min)

These Violent Delights Have Violent Ends (11 min)

Bring Yourself Back Online
Reflections on Season 2 (15 min)
Of Love and Shogun (15 min)

Journeys and Technology (15 min)

Creating Westworld's Reality
The Drone Hosts (4 min)
An Evocative Location (4 min)
Fort Forlorn Hope (6 min)
The Delos Experiment (6 min)
Shogun World (13 min)
Inside the Cradle (5 min)
Chaos in the Mesa (6 min)
Ghost Nation (4 min)
Deconstructing Maeve (4 min)
The Valley Beyond (12 min)

Seizoen 3:

Disc 1
Escape from Westworld (2 min)

Creating Westworld's Reality
Parce Domine (7 min)
The Winter Line (7 min)
The Absence of Field (6 min)

Exploring Warworld (14 min)

Disc 2
Creating Westworld's Reality
Genre (4 min)
Decoherence (5 min)

Disc 3
We Live in a Technocracy (14 min)

A Vision for the Future (14 min)

RICO: Crime and the Gig Economy (7 min)

Westworld on Location (11 min)

Welcome to Westworld
Evan Rachel Wood and Aaron Paul - Analysis (4 min)
Evan Rachel Wood and Aaron Paul - Who Said It? (4 min)
Thandie Newton and Tessa Thompson - Analysis (4 min)
Thandie Newton and Tessa Thompson - Who Said It? (3 min)

Creating Westworld's Reality
Passed Pawn (4 min)
Crisis Theory (9 min)

Seizoen 4:

Disc 1
Creating Westworld's Reality
The Auguries (6 min)
Well Enough Alone (6 min)
Annees Folles (6 min) 

Disc 2
Creating Westworld's Reality
Generation Loss (5 min)
Zhuangi (5 min)
Fidelity (5 min) 

Disc 3
Creating Westworld's Reality
Metanoia (4 min)
Que Sera, Sera (5 min)

Westworld On the Road (17 min)

Westworld: An Exploration of Humanity (15 min)

Westworld's Temperance: A Set Tour (6 min)

Conclusie

In deze met een Emmy Award -bekroonde serie, die zich afspeelt in het futuristische fantasiepark Westworld, wijkt een groep androïde ‘hosts’ af van de zorgvuldig geplande scripts van hun programmeurs. Een langdurige oorlog breekt uit wanneer de hosts uit het park ontsnappen en hun entree maken in de echte mensenwereld. Uiteindelijk is de mensheid vrij. Of daar lijkt het tenminste op.  Westworld is een erg ambitieuze serie met erg mooi productie ontwerp en vooral uitstekende vertolkingen van de sterrencast. Het is geen makkelijke serie om naar te kijken en je moet je aandacht er echt bijhouden, maar voor wie dit erin investeert krijgt echt een kwalitatief zeer hoogstaande serie te zien. Jammer dat het eindigt met een cliffhanger, maar omdat niet alle series een goed einde krijgen wordt dit Westworld wellicht bespaard. Technisch gezien zijn de UHD's en Blu-rays van Westworld prima in orde. De seizoenen op UHD bevatten nette 4K-transfers en mooie Atmos tracks, en de Blu-rays bevatten prima HD-beeld en nette lossless tracks. Alleen seizoen 1 op UHD bevat een kwalitatief wat mindere 4K-transfer en een erg luide Atmos-track, daarna wordt het op UHD allemaal een stuk beter. Qua extra's is het allemaal dik in orde en bevatten alle seizoenen uitgebreide achter-de-schermen-materiaal om het maken de de serie goed te kunnen bekijken. De serie Westworld is niet voor iedereen, maar liefhebbers kunnen met deze UHD+BD-box zeker heel veel uren vooruit.

Laatste reacties

kurtg  |  24-12-2022

S1 was ijzersterk, maar S2 vond ik persoonlijk pak minder. Teveel hetzelfde als S1. S3 was dan terug beter. S4 moet ik nog zien.
Lees meer >

jurgen42u  |  24-12-2022

Een serie die je niet moet streamen, net zoals GoT, maar gewoon moet bezitten op 4K UHD en in ieders collectie zou moeten zitten. Ik moet seizoen 4 nog bekijken...
Lees meer >

crocs  |  23-12-2022

Eigenlijk ironisch dat er nu een review van Westworld te lezen is. Net nadat de serie werd gecanceld, en dat Westworld werd verdwijderd van HBOMax. Lang leve de...
Lees meer >

Hombre  |  23-12-2022

Wilde seizoen 4 volgende week gaan bekijken als we vrij zijn, maar deze is van HBOmax verdwenen :evil: :evil: :evil: Een dijk van een serie! En vooral één van ...
Lees meer >

Werner  |  23-12-2022

Een dijk van een serie! En vooral één van de weinige, naast GoT, die op 4K te zien is, wat wil een mens nog meer?
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Grof Dolby Atmos Dolby TrueHD DTS HD Master Audio 7.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
8.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8.5
Beeldkwaliteit:8.5
Geluidskwaliteit:8.5
Extra's:8.5
10

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 1
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots