Elvis

Recensent:
Rogier Burghout
22-03-2023

Totaalbeoordeling:

5.9
UHD

Elvis (UHD)
Samenvatting

Rock-'n '-roll-icoon Elvis Presley had een ingewikkelde verhouding met zijn raadselachtige manager, Kolonel Tom Parker. Gedurende twintig jaar, vanaf de opkomst van Elvis' sterrendom tot aan het verlies van de onschuld aan Amerika, beheerste deze Tom Parker allerlei aspecten van Elvis' leven.

Commentaar

Regisseur Baz Kuhrmann heeft al vele films gemaakt ern hij staat bekend om zijn drukke en overdadige filmstijl, met veel kleur en visueel pracht en praal. Zijn films Romeo + Juliet, Moulin Rouge!, Australia en The Great Gatsby zijn stuk voor stuk visuele spektakels die een klassiek verhaal vertellen in een historische setting, maar dan op een moderne manier. Bij Romeo + Juliet werden zelfs de originele dialogen van Shakepseare gebruikt als dialogen in de film. Dat werkt alleen de eerste keer dat je de film ziet, daarna staat het wel in de weg als je de film nog en keer wilt bekijken. Na The Great Gatsby werd het stil rondom de filmmaker, totdat het bekend werd dat hij een biopic over Elvis Presley ging maken. Nu was Elvis zelf ook erg druk en visueel ingesteld met zijn shows, dus deze verfilming zou wel eens een goede keuze kunnen zijn voor Luhrmann. Echter is dit helaas niet zo geweest. Omdat er al vele biopics zijn gemaakt over Elvis, is het moeilijk nog een orgineel verhaal te vinden. Luhrmann vond dat in de relatie tussen Elvis en zijn manager Tom Parker (gespeeld door Tom Hanks). Dat verhaal is best opvallend, want Parker wordt verantwoordelijk gehouden voor vele aspecten van (financieel) mismanagement tijdens de carrière van Elvis. Dit verhaal, plus de drukke en energieke Elvis, de kleurrijke concerten en aankleding, en dit in een mix met de flamboyante en visueel rijke regiestijl van Luhrmann zou een doorslaand succes moeten worden. Maar helaas, dat is het dus niet. En dat ligt niet aan Elvis-vertolker Austin Butler, want die doet echt zijn best om Elvis te vertolken. Zowel in mimiek, dialogen en zang lijkt het heel erg goed. Ook de sets, decors, aankleding zijn allemaal dik in orde. Waar het mis gaat is ten eerste de rol van Tom Parker, die is echt vreselijk miscast met Tom Hanks. Ook zijn make-up ziet er vreselijk nep uit, en ook zijn dialogen met accent zijn tenenkrommend slecht. En helaas werkt de drukke, energieke en visuele filmstijl van Luhrmann ook juist averechts. Het is te druk met de vele cuts en verspringingen, te druk met drukke muziek, drukke kleding, drukke belichting. Het is gewoon teveel, en daarbij duurt de film ook gewoon te lang. De vertolking van Elvis door Butler is echt de moeite waard om te bekijken, alleen de film gaat onderuit omdat veel van de film door de ogen van Parker wordt verteld, en dat stoort echt alleen maar met vaak tenenkrommende scènes en dialogen. Jammer, er had zoveel meer ingezeten en Elvis is daarom een niet heel erg geslaagde biopic geworden.

Elvis wordt op DVD, Blu-ray Disc en 4K UHD+BD uitgebracht. De laatsgenoemde uitgave wordt hier besproken.

Filmspecs

Medium: UHD
Genre: Biografie, Drama, Muziek
Regio: A, B, C
Jaar: 2022
Speelduur: 159 min
Verpakking: UHD Duo Keepcase
Resolutie: 3840 x 2160p
Beeldverhouding: 2.39:1 Ultra HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Atmos - Engels
  • Dolby Atmos - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby TrueHD 7.1 - Engels
  • Dolby TrueHD 7.1 - Frans
  • En vele andere
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 5051888262351

Extra's

  • Austin Butler: That’s All Right Performance
  • Bigger Than Life: The Story of Elvis
  • Fit For a King: The Style of Elvis
  • Rock n’ Roll Royalty: The Music and Artists Behind Elvis
  • Viva Australia: Recreating Iconic Locations for Elvis
  • Musical Moments

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

UHD
Elvis staat in het oorspronkelijke beeldformaat van 2.39:1 in een 2160p-resolutie en in een 4K-native transfer op UHD. En deze stelt niet teleur, totaal niet zelfs. Scherpte is geweldig, kleuren spatten van het scherm af en HDR10 biedt een geweldige kleurenschakering en laat vooral in het donker nog meer details zien dan gedacht. Een geweldige transfer, die het visuele uiterlijk van de film meer dan recht aandoet.

Blu-ray Disc
Ook de 1080p-transfer van Elvis is meer dan prima te noemen, en doet alleen echt af door het gebrek aan HDR en resolutie (scherpte), maar ook verder is deze BD-transfer meer dan prima.

Screenshots zijn afkomstig van de UHD.

Geluidskwaliteit

UHD+BD
Elvis krijgt een wel heel erg actieve en bombastische Dolby Atmos track mee. Dialogen, muziek en geluidseffecten, alles zit in een energieke mengelmoes van dynamisch auditief spektakel. De audiotrack ondersteunt daarmee de film geweldig goed, en is echt een beleving, alleen al om de muzieknummers.

Extra's

Elvis krijgt een aantal extra's mee, die alleen op de Blu-ray Disc staan. Wel bevat de UHD een soort scène-selectie, Musical Moments genoemd, waarbij je de muzieknummers uit de film apart kan selecteren en bekijken. Alle extra's zijn 1080P HD en zijn Nederlands ondertiteld.

Austin Butler: That’s All Right Performance (2 min)
Een muzieknummer ui de film.

Bigger Than Life: The Story of Elvis (22 min)
Deze featurette vertelt over hoe het verhaal voor de film werd gemaakt en hoe men juist niet een standaard biopic wilde maken.

Fit For a King: The Style of Elvis (8 min)
Deze featurette gaat over de stijl- en kledingkeuze voor Elvis.

Rock n’ Roll Royalty: The Music and Artists Behind Elvis (7 min)
Hier gaat het over de muziek van Elvis en alles eromheen.

Viva Australia: Recreating Iconic Locations for Elvis (8 min)
Hier gaat het over de gekozen lokaties voor Elvis.

Musical Moments (46 min)
Hier kan je uit totaal 19 muzieknummers uit de film kiezen.

Conclusie

Rock-'n '-roll-icoon Elvis Presley had een ingewikkelde verhouding met zijn raadselachtige manager, Kolonel Tom Parker. Gedurende twintig jaar, vanaf de opkomst van Elvis' sterrendom tot aan het verlies van de onschuld aan Amerika, beheerste deze Tom Parker allerlei aspecten van Elvis' leven. Elvis is helaas een niet heel erg geslaagde biopic geworden. De drukke, energieke en visuele filmstijl van Luhrmann heeft hierbij helaas juist averechts gewerkt. Het is te druk met de vele cuts en verspringingen, te druk met drukke muziek, drukke kleding, drukke belichting. Het is gewoon teveel, en daarbij duurt de film ook gewoon te lang. De vertolking van Elvis door Butler is echt de moeite waard om te bekijken, alleen de film gaat onderuit omdat veel van de film door de ogen van Parker wordt verteld, en dat stoort echt alleen maar met vaak tenenkrommende scènes en dialogen. De UHD+BD-uitgave is verzorgd met een goede technische presentatie en met een paar extra's.

Laatste reacties

Rogier Burghout  |  25-03-2023

Is die Franse dan een 24bit en de Engelse een 16bit of zijn ze beide 24bit? Dat wordt er nog steeds niet bij gezet, terwijl je daarvoor alleen op het info-knopj...
Lees meer >

Gerco Stuivenberg  |  25-03-2023

Is die Franse dan een 24bit en de Engelse een 16bit of zijn ze beide 24bit? Dat wordt er nog steeds niet bij gezet, terwijl je daarvoor alleen op het info-knopj...
Lees meer >

Rogier Burghout  |  24-03-2023

Alleen een Atmos in het Engels? Ze hadden er dan net zoals bij A star is born, er een HD MA bij kunnen doen. Of hebben ze er een 96/24 van gemaakt? Nee, ook e...
Lees meer >

Frank  |  23-03-2023

Alleen een Atmos in het Engels? Nee, ook een in het Frans en daarnaast nog een aantal audiosporen in andere talen.
Lees meer >

Gerco Stuivenberg  |  23-03-2023

Alleen een Atmos in het Engels? Ze hadden er dan net zoals bij A star is born, er een HD MA bij kunnen doen. Of hebben ze er een 96/24 van gemaakt?
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Discriminatie Drugs Grof Dolby Atmos Dolby TrueHD 7.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:5
Beeldkwaliteit:9.5
Geluidskwaliteit:9.5
Extra's:6
6.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 5
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots