1883 - Miniserie

Recensent:
Rogier Burghout
23-10-2023

Totaalbeoordeling:

9.5
Streaming

1883 - Miniserie (Streaming)
Samenvatting

1883 volgt de familie Dutton terwijl ze op reis gaan naar het westen door de Great Plains naar het laatste bastion van het ongetemde Amerika. Het is een grimmige hervertelling van de westerse expansie en een intense studie van een gezin dat de armoede ontvlucht om een betere toekomst in Amerika's beloofde land - Montana.

Commentaar

1883 is de eerste van twee prequel-series op de succesvolle Westernserie Yellowstone (1923 is de tweede). De serie vertelt het verhaal van het ontstaan van de familie Dutton. In 1883 zien we het verhaal van de familie Dutton, bestaande uit vader James, moeder Margaret en kinderen Elsa en John. John is hier vijf jaar oud, maar is uiteindelijk de grootvader van John Dutton in Yellowstone, gespeeld door Kevin Costner. In 1883 ontmoeten we de familie Dutton kort na het einde van de Amerikaanse Burgeroorlog die in 1865 is beëindigd. Ze zijn op weg naar Forth Worth, Texas om daar vervolgens een plan te maken om richting het noorden te reizen en ze zich daar voorgoed te vestigen. Ze worden daarin vergezeld door twee agenten, waarvan eentje wordt gespeeld door de legendarische Sam Elliot. Zijn karakter, Shea heeft veel onmtberingen doorstaan en deze reis is zijn laatste. Hij wil de zee bereiken om zo samen met zijn vrouw te zijn. De reis kent veel ontberingen en vooral dochter Elsa ziet veel van haar nieuwe wereld. Als net 18-jarige leert ze de liefde kennen, maar ook verlies, verdriet, rouw en oorlog. 1883 duurt 10 afleveringen en na een sterk begin zakt de serie een beetje in, maar slechts tot aan de laatste paar afleveringen. Deze afleveringen zijn de meest rauwe en intense die ooit bijna op film zijn gezet. De liefde tussen vader en dochter is niet vaak zo intens verdrietig, krachtig, mooi en emotioneel in beeld gebracht. En dat is geheel door de magistrale vertolking van acteurs Tim Mcgraw, Isabel May en Faith Hill (die in het echt ook de echtgenoot is van Tim McGraw). Ook Sam Elliot speelt zijn rol met veel diepgang, emotie en respect. 1883 is rauw, intens en zeker niet voor de meest lichtvoetige, maar is één van de beste miniseries die is gemaakt. Gelukkig komt er geen tweede seizoen, want deze 10 aflveringen vertellen alles en is een mooi afgerond verhaal. 

Filmspecs

Medium: Streaming
Genre: Drama, Western
Jaar: 2021-2022
Speelduur: 60 min
Uitgever: SkyShowtime

Conclusie

1883 volgt de familie Dutton terwijl ze op reis gaan naar het westen door de Great Plains naar het laatste bastion van het ongetemde Amerika. Het is een grimmige hervertelling van de westerse expansie en een intense studie van een gezin dat de armoede ontvlucht om een betere toekomst in Amerika's beloofde land - Montana. 1883 duurt 10 afleveringen en na een sterk begin zakt de serie een beetje in, maar slechts tot aan de laatste paar afleveringen. Deze afleveringen zijn de meest rauwe en intense die ooit bijna op film zijn gezet. De liefde tussen vader en dochter is niet vaak zo intens verdrietig, krachtig, mooi en emotioneel in beeld gebracht. En dat is geheel door de magistrale vertolking van acteurs Tim Mcgraw, Isabel May en Faith Hill (die in het echt ook de echtgenoot is van Tim McGraw). Ook Sam Elliot speelt zijn rol met veel diepgang, emotie en respect. 1883 is rauw, intens en zeker niet voor de meest lichtvoetige, maar is één van de beste miniseries die is gemaakt. Gelukkig komt er geen tweede seizoen, want deze 10 aflveringen vertellen alles en is een mooi afgerond verhaal. 

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Eigen Collectie.

Lees meer

Laatste reacties

Rogier Burghout  |  23-10-2023

Misschien moet ik dan eens proberen i.p.v. Yellowstone. Die andere serie (1923) hebben we ook na 1 deel uitgezet; ik had Harrison Ford nog nooit zo slecht zien ...
Lees meer >

rogue  |  23-10-2023

Misschien moet ik dan eens proberen i.p.v. Yellowstone. Die andere serie (1923) hebben we ook na 1 deel uitgezet; ik had Harrison Ford nog nooit zo slecht zien ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
9.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9.5
Beeldkwaliteit:-
Geluidskwaliteit:-
Extra's:-
?

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 0
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.