1923 - Seizoen 1

Recensent:
Rogier Burghout
24-10-2023

Totaalbeoordeling:

7.5
Streaming

1923 - Seizoen 1 (Streaming)
Samenvatting

Historisch westerndrama, waarin Jacob en Cara Dutton aan het hoofd staan van de familie Dutton, die de grootste runderboerderij van Montana onder zich heeft. Deze familie wordt gedurende de 'roaring twenties' gevolgd, waarin ze met allerhande problemen te maken krijgen, als droogte en een pandemie. De 'Prohibition' mag dan wel ten einde lopen, maar op hetzelfde moment wordt een grote economische crisis ingeluid. Daarnaast speelt zich nogal wat drama af in de familie zelf.

Commentaar

1923 is de tweede prequelserie na 1883 op de serie Yellowstone, en volgt de familie Dutton tijdens de jaren 20 in Amerika. Deze tijd kent veel roerige tijden, zoals de drooglegging en de verdere (technologische) ontwikkeling van de \Amerikaanse maatschappij. De familie Dutton zit hier middenin met het runnen van hun veehouderij en ranch. 1923 heeft twee ware legendes gestrikt voor de vertolking van de twee hoofdrolspelers, namelijk Harrison Ford en Helen Mirren. Zij spelen Jacob en Cara Dutton, en Jacob is de broer van het karakter James uit 1883, gespeeld door Tim McGraw. 1923 kent een andere opzet dan 1883, want hier is de familie Dutton al gearriveerd ion Montana en hebben ze al veel van de Yelloswtone ranch opgebouwd, waaronder het hoofd woonhuis. Voor fans en kennis van Yellowstone is er dan ook genoeg herkenbaarheid. Ook zie je verschillende karakters opnieuw voorbijkomen, zoals John Dutton die nu volwassen is en de grootvader van John Dutton in Yellowstone. Maar waar 1883 een echt rauw en intens portret was van de strijd die de familie Dutton moest leveren, is 1923 wel een stuk tammer. De strijd die Jacob moet aangaan is eigenlijk alleen met een rivaliserende veehouder die zijn schapen op het land van Jacob laat grazen en hierdoor ruzie krijgt met de familie. Verder is het vooral Spencer Dutton (Brandon Sklenar) die ontberingen ondergaat. Hij is een jager die werkt in Nairobi, Kenia en via een telegram wordt opgeroepen om de familie te helpen en daardoor via een helse terugreis terug gaat naar zijn familie. Ondertussen ontmoet hij zijn vrouw die eerst onderdeel was van het Engelse aristocraat maar het gevaarlijk en spannende leven van Spencer toch een stuk interessanter vind. Deze verhaallijn is wat minder spannend en is ook niet echt herkenbaar als een onderdeel van de Yellowstone saga. Ook de derde verhaallijn, die van de mishandelingen van een Indiaans meisje op een streng katholiek internaat, kan helaas niet heel veel indruk maken. Deze twee verhaallijnen lopen een beetje apart van de hoofdserie, en voelen daarom ook niet verbonden eraan. Ook loopt John Dutton rond in de serie, de grootvader van John uit Yellowstone en gespeeld door James Badge Dale, maar zijn rol kan maar weinig indruk maken. En dat is jammer, want hij is de enige verbindende factor tussen 1883, 1923 en Yellowstone. Het maakt 1923 een beetje tot een slordige serie met veel losse stukken die onderling niet echt verbonden zijn, en die op zichzelf weinig indruk kunnen maken. De vertolkingen zijn zeker goed, maar ergens zijn ook Ford en Mirren nog een beetje zoekende naar het doel van hun karakter. Dat komt ook omdat het eerste seizoen ook een zeer open einde heeft en waarschijnlijk wordt vervolgd door een tweede seizoen. Dat seizoen heeft de kans om van 1923 net zoiets memorabels te maken als van Yellostone en 1883, want ondanks de twee legendes bovenaan de castlijst is 1923 helaas de minst imposante serie uit de gehele Yellowstone saga. 

Filmspecs

Medium: Streaming
Genre: Drama, TV, Western
Jaar: 2022-2023
Speelduur: 60 min
Uitgever: SkyShowtime

Conclusie

Historisch westerndrama, waarin Jacob en Cara Dutton aan het hoofd staan van de familie Dutton, die de grootste runderboerderij van Montana onder zich heeft. Deze familie wordt gedurende de 'roaring twenties' gevolgd, waarin ze met allerhande problemen te maken krijgen, als droogte en een pandemie. De 'Prohibition' mag dan wel ten einde lopen, maar op hetzelfde moment wordt een grote economische crisis ingeluid. Daarnaast speelt zich nogal wat drama af in de familie zelf. 1923 is helaas een slordige serie geworden met veel losse stukken die onderling niet echt verbonden zijn, en die op zichzelf weinig indruk kunnen maken. De vertolkingen zijn zeker goed, maar ergens zijn ook Ford en Mirren nog een beetje zoekende naar het doel van hun karakter. Dat komt ook doordat het eerste seizoen ook een zeer open einde heeft en waarschijnlijk wordt vervolgd voor een tweede seizoen. Dat seizoen heeft de kans om van 1923 net zoiets memorabels te maken als van Yellostone en 1883, want ondanks de twee legendes bovenaan de castlijst is 1923 helaas de minst imposante serie uit de gehele Yellowstone saga. 

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Eigen Collectie.

Lees meer

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:-
Geluidskwaliteit:-
Extra's:-
8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 1
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.