E.T. The Extra-Terrestrial (SE)

Recensent:
Paul Ranft
05-11-2002

Totaalbeoordeling:

6.8
DVD

E.T. The Extra-Terrestrial (SE) (DVD)
Samenvatting

Een stel ruimtewezens laten abusievelijk één van hun soortgenoten op Aarde achter als zij tijdens een zoektocht naar planten ontdekt worden door een groep mensen bestaande uit wetenschappers en regeringsambtenaren. Terwijl de aliens hals over kop vluchten weet het alleen gelaten wezen aan de groep te ontsnappen en is bedroefd als hij het ruimteschip zonder hem aan boord ziet vertrekken. Tijdens zijn ontsnapping is hij in de buurt gekomen van het huis waar de gescheiden Mary (Dee Wallace) met haar zonen Michael (Robert MacNaughton), Elliott (Henry Thomas) en haar dochtertje Gertie (Drew Barrymore) woont. Hij verbergt zich in de schuur waar hij ontdekt wordt door Elliott die al snel in de gaten heeft dat hij te maken heeft met een vriendelijk en intelligent wezen dat niet op Aarde thuishoort. Elliott haalt het gedrocht heimelijk in huis en verstopt hem voor de rest van de familie in zijn slaapkamer. 's Anderendaags stelt hij E.T., zoals hij het ruimtewezen heeft genoemd, voor aan zijn oudere broer en ontdekt bij toeval zijn jongere zuster Gertie, tot haar grote schrik, de nieuwkomer. Terwijl het drietal E.T. verborgen houdt voor hun moeder, ontwikkelt zich een vriendschap tussen hen en de lelijk uitziende maar o zo vriendelijke ruimtereiziger. E.T. blijkt te beschikken over speciale krachten en communiceert via Elliott zijn gevoelens waardoor er een zeer speciale band tussen hen ontstaat. Elliott voelt precies wat E.T. voelt en weet wanneer E.T. bang, vrolijk of zelfs dronken is als de nieuwsgierige E.T. zich tegoed heeft gedaan aan het bier dat in de geplunderde koelkast ligt opgeslagen.
Ondertussen leert E.T. enkele woordjes waardoor hij verbaal kan communiceren. Uit de ontroerende woorden "E.T. Phone Home" maakt Elliott op dat zijn vriendje naar huis terug wil. Hij helpt hem een apparaat te maken om met zijn soortgenoten te kunnen communiceren. Maar de gezondheid van E.T. gaat door de aardse omstandigheden sterk achteruit waardoor ook Elliott's toestand kritiek wordt. Als de zieke E.T. dan ook nog eens gevonden wordt door de wetenschappers lijkt er geen ontsnappen meer aan en lijkt een terugkeer naar de planeet van E.T. onmogelijk geworden. Op sterven na dood wordt E.T. in quarantaine gehouden en hangt ook het leven van Elliott aan een zijden draadje. Als de geestelijke band tussen E.T. en Elliott is verbroken klopt het hart van de alien niet meer terwijl de fysieke toestand van de hysterische en treurende Elliott zich heeft genormaliseerd. Als Elliott van de wetenschappers de gelegenheid krijgt om voor de laatste maal afscheid te nemen van zijn overleden ruimtevriend ontdekt hij tot zijn grote vreugde dat E.T. nog niet dood is….

Commentaar

Ten tijde van de productie van Steven Spielberg's science fiction film "Close Encounters of the Third Kind" (1977) had de regisseur reeds het verhaal van E.T. in gedachten. Het moest een science fiction verhaal worden dat gericht was op kinderen. Vijf jaar later, nadat hij het verhaal van een eenzame jongen die een buitenaards wezen had gevonden uitgewerkt had, en Melissa Mathison het script had geschreven, kwam het meest persoonlijke werk van de succesvolle filmregisseur in de bioscopen. Ter gelegenheid van de twintigste verjaardag van één van de meest succesvolste familiefilms aller tijden werd besloten om E.T. opnieuw uit te brengen zodat de mensen hem opnieuw konden ervaren en een nieuwe generatie kennis kon maken met het lelijke maar aandoenlijke ruimtewezen. Spielberg wilde absoluut niet dat er een tweede E.T. gemaakt zou worden. De wijzigingen moesten subtiel zijn en geen invloed hebben op het verloop van het verhaal. Met name wilde hij een aantal visuele aspecten verbeteren om de perfectionist in hemzelf tevreden te stellen. Met behulp van moderne digitale technieken werden de verbeteringen aangebracht. Zo werd bijvoorbeeld het begin van de film veranderd en werden de gelaatsuitdrukkingen van E.T. digitaal aangepast om nog meer emotie over te brengen. Ook wilde Spielberg de getoonde vuurwapens uit de film weglaten en verving deze door digitale walky talkies. Ook het geluid werd voor deze release onder handen genomen en werd volledig digitaal geremixt met als resultaat dat de fantastische muziek van John Williams nu nog mooier klinkt dan in 1982. E.T. wist vier Oscars in de wacht te slepen. Echter, die voor de Beste Film ging in 1982 naar de ook niet verkeerde prent "Gandhi".
Het ruimtewezentje E.T. is lelijk maar niet angstaanjagend. De ogen hebben iets vertrouwenswekkend en stralen nederigheid uit. De visuele effecten, het geluid en het acteerniveau van de jonge acteurs is overweldigend en zo natuurgetrouw dat het je als kijker absoluut weet te raken. De vriendschap tussen E.T. en Elliott is niet gespeeld. Die is echt! Mede daarom is E.T. een klassieker die je hart weet te raken en waarvan je gaat houden. Elke keer weer.

Eindelijk is deze klassieker op DVD verkrijgbaar en wel in drie uitvoeringen. Als eerste kan gekozen worden voor de single disc uitvoering van de 20th Anniversary Edition. De tweede optie betreft de hier besproken 2-disc Special Edition. De derde versie is de 3-disc Collector's Edition met als buitengewone extra de originele versie van de film.
De DVD bevat voor de allerkleinsten die nog geen Engels verstaan of die de Nederlandse ondertiteling niet kunnen lezen een Nederlands Dolby Digital 5.1 audiospoor. De ingesproken stemmen zijn van Phil Rommy (Elliott), Vivian van Huiden (Gertie), Alex Sneider (Michael), Marjolijn Algera (Mary) en Arnold Gelderman (Keys).
Voor deze recensie bekeken we voor jou de 2-disc SE. Hieronder staan onze bevindingen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Jeugd, Science fiction
Regio: 2
Jaar: 2002
Speelduur: 115 min
Verpakking: Digipack
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 5.1 EX - Nederlands
 • Dolby Digital 5.1 - Live Soundtrack
 • Dolby Digital 5.1 EX - Engels
 • DTS 6.1 ES - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels
Uitgever: Universal Pictures Benelux
EAN: 3259190341999

Extra's

 • Trailers (3x)
 • Inleiding door Steven Spielberg
 • Het Maken van E.T. (50 min)
 • De Reünie (18 min)
 • John Williams Dirigeert het Orkest (10 min)
 • De Première van de 20e Verjaardag (18 min)
 • Ontwerpen, Fotos en Marketing
 • Een Verkenningsreis in de Ruimte
 • Boekje met productieaantekeningen (8 paginas)

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat anamorf in het aspect 1.85:1 op de DVD. Nergens is te zien dat de oorspronkelijke film uit 1982 stamt. De print bevat geen spoortje van grain en ook beschadigingen of vuil zijn ergens aan te treffen. Het remasteren van het originele negatief blijkt dan ook uiterst succesvol verlopen te zijn. Eveneens niet te achterhalen is dat er wijzigingen in het beeld zijn aangebracht. De toegevoegde effecten zijn vakkundig en professioneel aangebracht. De heldere kleuren ogen natuurlijk en zijn goed verzadigd. De beeldscherpte is prima maar is zo nu en dan lichtjes aangezet doordat edge-enhancement is toegepast. Het contrast behoudt gedurende de hele film een goed en constant niveau. Ondanks de film een behoorlijk aantal donkere scènes bevat zijn de beelden goed te volgen. De transfer is op zich uitermate geslaagd te noemen ware het niet dat in een aantal fragmenten duidelijke aliasing zichtbaar is die zich niet alleen beperkt tot de achtergrond. Digitale compressiefouten zijn ondanks de moeilijke momenten voor de MPEG compressor niet aangetroffen. De Nederlandse ondertiteling is prima onder in het beeld (goed laag) aangebracht en laat zich uitstekend lezen.

Geluidskwaliteit

De soundtrack is voor de 20th Anniversary Edition digitaal gereconstrueerd en is afkomstig van de 70mm blow-up six track. Op de DVD zijn een Engelse DTS 6.1 ES, een Engelse Dolby Digital 5.1 EX en een Nederlandse Dolby Digital 5.1 EX mix te selecteren. Het DTS spoor heeft een bitrate van 754 kb/s en beide Dolby Digital sporen zijn met een bitrate van 384 kb/s vastgelegd. De prachtige ontroerende, en voor deze film zo kenmerkende, filmmuziek van John Williams (Oscar) klinkt als nooit tevoren. Het geluid is in alle opzichten uitstekend uitgebalanceerd en heeft flink veel richting met een hoge dynamiek. De combinatie van filmmuziek en geluidseffecten maken de film tot één geheel en een belevenis op zich. Door de agressieve aansturing van het surroundkanaal (split-surround) en het frontkanaal in een breed stereobeeld weer te geven is een track gecreëerd met veel ruimtelijk effect en ambiance. De dialoog is glaszuiver en wordt onberispelijk in het midden, via de center luidspreker, weergegeven. Door de EX (DD) of ES (DTS) toevoeging kan met een extra achter center luidspreker nog meer diepte in het geluid hoorbaar worden gemaakt. De Nederlandse nasynchronisatie zorgt er voor dat ook de kleinsten, die nog geen ondertiteling kunnen lezen, goed kunnen volgen. De lipsynchronisatie is niet altijd even goed maar welke dreumes zal zich daar om bekommeren?
De DTS track geniet licht de voorkeur. Deze track heeft voor zover ik het kon waarnemen een iets beter dynamisch bereik, laat een iets betere positionering van de geluidsvelden horen en klinkt iets meer gedefinieerd in het hoge frequentiebereik. Conclusie: geluid van topniveau.

Extra's

Met deze 20th Anniversary Special Edition worden een aantal interessante extra's bijgevoegd. Helaas ontbreekt een audiocommentaar. Het bonusmateriaal is verdeeld over de twee discs. Alle extra's zijn voorzien van Nederlandse ondertiteling. De beelden zijn in 4:3 met Engels Dolby Ditial 2.0 geluid. Op de eerste disc vind je naast de feature film de twee volgende extra's:

1. Inleiding door Steven Spielberg (lengte: 1 min 50 sec)
De regisseur geeft een korte introductie en uitleg waarom hij heeft besloten om een nieuwe release van E.T. te maken.

2. De Soundtrack live gespeeld door John Williams.
De film hield zijn wereldpremière in het Shrine Auditorium in Los Angeles. Bijzonder aan deze première was dat een symfonieorkest onder leiding van John Williams de soundtrack live speelde en dat de effecten en de dialoog ten tijde van de projectie van de film met het orkestgeluid werden gemixt. Deze mooie extra is vastgelegd in Dolby Digital 5.1 formaat en heeft een bitrate van 384 kb/s. Een aanrader om nog eens te beluisteren.

Op de extra disc is het hieronder genoemde materiaal terug te vinden:

3. Het Maken van E.T. (lengte: 50 min 17 sec)
De ruim vijftig minuten durende special geeft een goed beeld over het ontstaan van E.T. en het maken van de re-release. We zien en horen Steven Spielberg uitgebreid uiteenzetten hoe hij al jaren rondliep met het idee om een science fiction film te maken over een eenzame jongen die een ruimtewezen als vriendje zou hebben. Hij verteld ook waarom E.T. zijn meest persoonlijke film is die hij tot op heden heeft gemaakt. Melissa Mathison, die een groot aandeel had in het tot stand komen van E.T., vertelt uitvoerig over hoe zij als scenarioschrijver betrokken raakte bij de film. Verder zien we interviews met cast van destijds, maar alleen nu twinitg jaar ouder. De beelden worden afgewisseld met beelden van de set en uit de film. Dit is een informatieve special waardoor we meer inzicht in het wereldje achter E.T. leren kennen.

4. De Reünie (17 min 57 sec)
In deze extra zijn alle belangrijke mensen uit de crew opgetrommeld en bij elkaar gezet om nog eens uitgebreid te vertellen hoe zij de film en het maken ervan hebben ervaren. De interviews worden afgewisseld met beelden uit de film en met behind the screen materiaal.

5. John Williams Dirigeert het Orkest (10 min 05 sec),
Een uitgebreid interview met John Williams die vertelt hoe de muziek voor E.T. tot stand kwam. Hij vertelt ook waar de accenten moesten komen te liggen en waar hij problemen met het orkest had. Opmerkelijk van Williams te vernemen is dat Spielberg een aantal fragmenten heeft aangepast aan de muziek.

6. De Premiere van de 20e Verjaardag (17 min 49 sec),
Deze extra concentreert zich voornamelijk op de presentatie van het live geluid dat tijdens de filmpremière gespeeld werd. Ook hier zien we opnieuw diverse interviews met cast & crew. Leuk om te zien is dat Steven Spielberg, nadat de film is vertoond, de belangrijkste medewerkers aan de film op het podium naar voren roept als een soort van aftiteling.

7. Ontwerpen, Foto's en Marketing
In deze sectie zien we diverse sketches en tekeningen van E.T. en van het ruimteschip. Daarnaast zijn er een aantal foto's te bekijken. Leuk om een keer door te bladeren.

8. Een Verkenningsreis in de Ruimte
In deze extra leren we aan de hand van de stem die op die van E.T. gelijkt een aantal kenmerken van de planeten van ons Melkwegstelsel kennen. Heel leuk gedaan en redelijk leerzaam voor degene die nog niet zoveel van ons zonnestelsel afweet.

9. Trailers (3x)
Er bevinden zich een drietal trailers op de DVD.
De eerste is bioscooptrailer van E.T., de tweede is een promotietrailer van de diverse game platforms van E.T. (UBI-soft spel) en de derde is de trailer van de Back To The Future Trilogy

10. Boekje met productieaantekeningen (8 pagina's)
Een leuk naslagwerkje waarin de meeste informatie zoals die al in de "Making Of" werd vertoond wordt weergegeven.

Conclusie

E.T. The Extra-Terrestrial is nu eindelijk uitgebracht op DVD. Een heerlijke film voor heel de familie waar elke DVD liefhebber naar heeft gesmacht. Als je niet wilt wachten tot het moment waarop Universal de 3-disc Collector's Edition op de markt brengt, dan is de Special Edition een prima keuze om je collectie mee te verrijken. Je krijgt waar voor je geld want buiten een fraai uitgevoerd digipack (met reliëf) kom je in het bezit van de 20th Anniversary Edition van E.T. en een flink aantal interessante extra's. Het beeld is op een paar minuscule minpuntjes na van prima kwaliteit. Het geluid is top met een drietal audiotracks waaronder een Nederlandse Dolby Digital 5.1 uitvoering. Wat moet je nu nog meer zeggen? E.T. Buy it!

Laatste reacties

Dennis Kuijper  |  05-04-2006

Misschien wel een van de beste jeugdfilms die er gemaakt is voor zowel jong als oud,en aan kracht nog zeker niets verloren heeft.Het verhaal weet moeiteloos een...
Lees meer >

Frank  |  23-02-2005

Ja, je krijgt de film in twee verschillende versie's maar op Disney DVD's word dit procéde ook toegepast en slaagt men er wel in om hem op één en dezelfde disc ...
Lees meer >

fredje-astaire  |  23-02-2005

Mooie DVD uitgave voor de 20ste verjaardag van ET. The Extra Terrestrial van Steven Spielberg, zoals vermeld in de recensie, verkrijgbaar in 3 verschillende ver...
Lees meer >

music_maniac1965  |  26-07-2004

ik heb vorige zaterdag deze versie van ET gekocht voor 7,50 €. voor die prijs kon ik hem niet laten liggen ! wel jammer dat de orgineele versie er niet op staat...
Lees meer >

Richard B.  |  01-12-2002

Ik zag de nieuwe versie voor het eerst toen ik 'm in mijn R1 giftset editie aantrof, en ik moet zeggen dat het me niet meeviel: de toegevoegde scenes deden erg ...
Lees meer >

Henk Heideveld  |  11-11-2002

Prima beeld, prima geluid, nauwkeurige modernisering van oudere animaties. Inhoudelijk blijft het dezelfde 100% gezinsfilm voor jong en oud. Ik ben blij dat ...
Lees meer >

Dr Para  |  06-11-2002

Kunnen we niet al die E.T dvd's Up Beamen naar ET en zn FamiE.T:p Te vaak gezien helaas :( vind m nu al irritant worden
Lees meer >

Jeroen Groot  |  06-11-2002

Als het goed is krijg ik hem van het weekend. Met een pluche-beestje, Via een vriendin die bij de Blokker werkt. Nog met koritng ook. Ik kan niet wachten (dat d...
Lees meer >

Oakey  |  06-11-2002

Ik weet wel dat iedere 25-plusser deze film al een keer heeft gezien, maar bovenstaande review bevat in mijn ogen nogal wat spoilers... Beter gezegd: het hele v...
Lees meer >

zetmoon  |  06-11-2002

Voor mij bestaat er maar 1 versie, en dat is de originele, Spielberg had beter moeten weten!
Lees meer >

Pietje  |  06-11-2002

je moet eens die aflevering van South Park kijken waar ze tegen Remstered films zijn... die is funny... AND NOW :::: THE REMASTERED VERSION OF::::: ...
Lees meer >

Sander Haarmans  |  05-11-2002

Voor wat betreft het automatisch switchen van je decoder. De decoder switch alleen als op de DVD een vlaggetje staat die aangeeft dat de track DTS ES is. D...
Lees meer >

Arnold van Oostrum  |  05-11-2002

Wat ik wel heel vreemd vindt is dat op de hoes DTS ES 5.1 staat en hier DTS ES 6.1 beschreven wordt. Officieel zijn beide NIET juist. Naar info van DTS zelf pr...
Lees meer >

Sander Haarmans  |  05-11-2002

Wat ik wel heel vreemd vindt is dat op de hoes DTS ES 5.1 staat en hier DTS ES 6.1 beschreven wordt. Als hij daadwerkelijk 6.1 ES zou zijn schakelt mijn receiv...
Lees meer >

Hilde  |  05-11-2002

ik wacht ook op de 3-diskversie. Er komen genoeg andere leuke DVD's uit de komende weken
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 6.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
10

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:10
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:10
Extra's:8
3.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 394
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.