Star Trek II: The Wrath of Khan (DE)

Totaalbeoordeling:

8
DVD

Star Trek II: The Wrath of Khan (DE) (DVD)
Samenvatting

In de 23e eeuw zijn de onderzoekers van het wetenschappelijk ruimtestation Regula 1 bezig met een project dat zij het ‘Genesis Project’ noemen. Om de resultaten van dit onderzoek te testen hebben ze een levenloze planeet nodig. De bemanning van het ruimteschip USS Reliant gaat op zoek naar zo’n planeet denkt deze uiteindelijk ook gevonden te hebben. Bij een inspectie ontdekken ze echter tot hun schrik dat het de bestemming is waar twintig jaar eerder de vreselijke schurk Khan naar verbannen is. Khan blijkt nog steeds in leven en weet de Reliant te kapen. Hij zint op wraak, en besluit om als een moderne belichaming van Moby Dick’s kapitein Ahab alles op alles te zetten om degene te pakken die hem verbannen heeft: admiraal James T. Kirk.

Commentaar

In 1982, drie jaar na Star Trek: The Motion Picture (ST:TMP), werden de vele Star Trek-fans (ook wel Trekkies genoemd) getrakteerd op een tweede film over de avonturen van de bemanning van de Enterprise. Voor Star Trek II werd het personage Kahn van stal gehaald, dat eerder in een enkele aflevering (Space Seed) van de eerste Star Trek-serie te zien was. Khan, een genetisch gemanipuleerd supermens, een geobsedeerde, maniakale, maar uiterst intelligente schurk, wordt uitstekend gespeeld door Ricardo Montalban. In de rest van de rollen zien we een aantal vertrouwde gezichten (Shatner als Kirk, Nimoy als Spock, Kelley als Bones, Doohan als Scotty, Koenig als Chekov, Nichols als Ohura en Takei als Sulu), en verder maakt Kirsty Alley haar filmdebuut als Lt. Saavik. Voor de regie van Star Trek II tekende Nicholas Meyer, die vele jaren later ook het zesde deel voor rekening zou nemen. De nieuwbakken regisseur, die destijds slechts één andere film op zijn naam had staan, was zelf geen ST-fan, zodat hij met een frisse, ongekleurde blik tegen het project kon aankijken. Het eindresultaat mag er zeker zijn. Sterker nog, volgens veel fans is The Wrath of Khan de beste ST-film met de originele cast, en een verademing na het zwaar op de maag liggende ST:TMP. Deze eerste avondvullende Star Trek-film was tamelijk langdradig en serieus, en daarom meer geschikt voor de ‘hardcore’ science-fiction-fan. In The Wrath of Khan daarentegen zijn avontuur, spanning en een vleugje humor belangrijke onderdelen van de opzet, zodat deze film een breder publiek zal aanspreken. Star Trek II is voor Kirk’s bemanning zo’n beetje wat ‘First Contact’ was voor de Next Generation-crew: een film met genoeg details en verwijzingen voor de echte Trekkies, maar die tegelijkertijd toegankelijk genoeg is voor de niet-kenners.

Verscheen eerder een prima Director’s Edition-DVD van Star Trek: The Motion Picture, nu is het de beurt aan Star Trek II om de speciale behandeling te ondergaan. De veranderingen in de DE van The Wrath of Kahn, een paar minuutjes aan toegevoegde shots en dialogen, zijn minder verstrekkend dan bij ST:TMP, die van geheel nieuwe CG-effecten werd voorzien. Daarbij moet men overigens wel in het achterhoofd houden dat Star Trek II geen haastklusje was zoals zijn voorganger, zodat het eindresultaat vrijwel volledig voldoet aan de bedoelingen van de regisseur. Bovendien doen de special effects van The Wrath of Kahn, die van de hand van het geprezen ILM komen, zelfs twintig jaar na dato nauwelijks gedateerd aan.

De DVD-uitgave van Star Trek II DE bevat twee DVD’s, een met de film en eentje met daarop enkel extra’s. Deze mooi verpakte uitgave (keepcase in een hard kartonnen slipcase) zal hieronder verder besproken worden.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Avontuur, Science fiction
Regio: 2
Jaar: 1982
Speelduur: 112 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 2.0 - Duits
 • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Turks, En vele andere
Uitgever: Paramount Home Entertainment
EAN: 8714865557006

Extra's

 • Trailer
 • Audiocommentaar
 • Tekstcommentaar
 • Captain’s Log (27 min.)
 • Designing Khan (24 min.)
 • Visual Effects (18 min.)
 • The Star Trek Universe (29 min.)
 • Original Interviews (11 min.)
 • Storyboard Archives

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Star Trek II verscheen twintig jaar geleden met een beeldverhouding van 2.35:1 in de bioscopen, en is ook met die aspect-ratio op de DVD gezet. De transfer, die zoals we tegenwoordig mogen verwachten anamorf is, heeft een prima scherpte zonder dat men daarbij een overdaad aan edge enhancement heeft gebruikt. De goede scherpte is mede te danken aan de afwezigheid van grote hoeveelheden filmgrain. Uitzondering hierop zijn enkele effectscènes, die door hun korreligheid iets aan scherpte moeten inleveren. De kleurweergave is echter te allen tijde uitstekend. In Wrath of Khan wordt volop rood gebruikt, een kleur die vaak de neiging heeft om door te bloeden. Gelukkig heeft de transfer hier nauwelijks last van; of het nu om de uniformen van het Starfleet-personeel, de lichten tijdens een ‘red alert’ of de gaswolken in de Mutara Nebula gaat, in geen van de gevallen is er sprake van hinderlijke colour-bleeding. Klein minpuntje: ook al is de print over het algemeen erg schoon, toch duikt er in een enkel geval duikt een klein vuiltje in het beeld op. Dit is gelukkig nooit storend, zodat we met recht kunnen spreken van een prima beeldkwaliteit.

Geluidskwaliteit

Op de Director’s Edition van Star Trek II treffen we een Engels Dolby Digital 5.1-spoor (448kbit/s) aan. De track maakt goed gebruik van de zes beschikbare kanalen, maar toch is op momenten de ouderdom van het bronmateriaal hoorbaar. Het geluid mist namelijk de dynamiek en helderheid van een recent opgenomen soundtrack, en heeft die ietwat beperkte levendigheid zoals we die van meer oudere films kennen. Ook wat betreft de dialogen valt er wat aan te merken. Ten eerste klinken ze op momenten redelijk hol en soms lichtelijk vervormd, ten tweede bloeden ze door naar de linker- en rechter luidspreker. Vooral dit laatste komt de natuurlijkheid van het spoor niet ten goede. De spreiding van het overige geluid is daarentegen dik in orde, met surrounds die regelmatig worden gebruikt voor de prachtige muziek van James Horner, maar ook voor het sporadische directionele geluidseffect. Deze effecten worden subtiel ondersteund door het LFE-kanaal. Al met al is het duidelijk dat de 5.1-track van Wrath of Khan niet kan tippen aan die van een recente blockbuster. Houden we echter rekening met de leeftijd van de film, dan klinkt het geluid in zijn totaliteit heel behoorlijk. Een (magere) voldoende is dan ook op zijn plaatst.

Extra's

De Director’s Edition van Wrath of Khan bevat een ruim aantal extra’s, die via de mooi vormgegeven menu’s te selecteren zijn. Met uitzondering van het audiocommentaar zijn alle extra’s Nederlands ondertiteld.

Op het eerste schijfje van de DE vinden we naast de film twee toevoegingen: de eerder genoemde commentaartrack en een zogenaamd ‘tekstcommentaar’.

Om met de eerste te beginnen; de gesproken toelichting die men tijdens de film kan beluisteren wordt gegeven door regisseur Nicholas Meyer. Opmerkelijk genoeg gaf de regisseur eerder te kennen dat hij bijzonder weinig zin had om een gesproken toelichting op Star Trek II te geven, en dat hij het enkel zou doen voor de fans. Zijn tegenzin is echter niet aan dit spoor af te lezen, want Meyer geeft een rustig commentaar dat genoeg informatie en anekdotes bevat om een luisterbeurt te rechtvaardigen. Zo komen we o.a. te weten dat hij oorspronkelijk het voornemen had om de Enterprise waarheidsgetrouw geen geluid te laten produceren in de ruimte, en geeft hij aan op welke manieren men het beperkte budget zo effectief mogelijk wist te benutten.

Het tekstcommentaar is een toelichting op de film die in de vorm van Engelse ondertiteling in het beeld verschijnt. Net zoals bij de Director’s Edition van ST:TMP is deze ook bij The Wrath of Khan verzorgd door Michael Okuda, dé autoriteit als het om het Star Trek-universum gaat. Schakel het tekscommentaar in, en je kunt allerlei leuke en interessante feiten en weetjes lezen, gebracht op luchtige wijze met de nodige humor. Tevens geeft Okuda aan waar het voor de DE toegevoegde materiaal zich bevindt. Verplichte kost voor de liefhebber, al blijkt het zoals gebruikelijk vrijwel onmogelijk om tegelijkertijd de tekst te lezen en de film te volgen.

De voornaamste attracties op de tweede DVD zijn een aantal documentaires (1.78:1 anamorf, DD 2.0). De eerste, ‘Captains Log’, bestaat voornamelijk uit recente interviews. Zo praat Leonard Nimoy over het feit dat hij oorspronkelijk niet mee wilde werken aan Star Trek II, vertelt Ricardo Montalban hoe hij tegen de rol van Khan aankeek, herhaalt Meyer enkele zaken die we op de commentaartrack ook al hoorden, en komt de uitgerangeerde William Shatner met warrige verhalen die kant noch wal raken. Van de sprekers heeft producer Herve Bennett duidelijk de meeste interessante zaken te vertellen, al is de vergelijking die hij trekt tussen Khan en Osama Bin Laden nogal vergezocht.

De tweede documentaire is getiteld ‘Designing Khan’ en behandelt in 24 minuten het ontwerp van de sets, kostuums en schepen. Wederom krijgen we een compilatie van interviews te zien, dit maal onder meer met de voor het ontwerp verantwoordelijke personen (zoals productieontwerper Joe Jennings, kostuumontwerper Robert Fletcher en art director Lee Cole). Een redelijk informatieve toevoeging, met bovendien een aantal aardige anekdotes.

Het 18 minuten durende ‘Visual Effects’ heeft ongeveer dezelfde opzet. In dit geval komen de effectgoeroe’s van ILM aan het woord. Zij hebben het uiteraard over het effectwerk in The Wrath of Kahn, waarbij meestal gebruik werd gemaakt van miniaturen. Computertechnieken werden in 1982 immers nog nauwelijks toegepast. Toch is Star Trek II één van de eerste films waarin 3D CG-effecten gebruikt worden (bij het Genesis-effect). De interviews worden gecombineerd met achter-de-schermen-materiaal en filmfragmenten.

Vervolgens krijgen we in ‘The Star Trek Universe’ een interview van een klein half uur te zien met Greg Cox en Julie Ecklar, rasechte Trekkies. Beiden werden gepromoveerd van ‘Enorme Fan’ naar ‘Beroeps-Trekkie’ toen ze door een uitgever benaderd werden om Star Trek-fictie te schrijven. Cox en Ecklar vertellen voornamelijk over de verhalen die ze geschreven hebben, en de manier waarop ze gebeurtenissen aan elkaar knopen en de leemtes in het Star Trek-universum opvullen. Het gesprek wordt afgewisseld met beelden uit de originele serie.

De volgende toevoeging: nog meer interviews! Onder ‘Original Interviews’ vinden we namelijk een verzameling vraaggesprekken uit 1982 met de cast, die ter promotie van Star Trek II opgenomen werden. Enkel leuk in ‘historisch opzicht’ (en om de ontzettende foute Miami Vice-achtige outfit van Leonard Nimoy te zien), want qua gespreksstof blijft het bij de gebruikelijke promotionele prietpraat. Aan het eind van deze extra volgt nog een korte compilatie van productiefoto’s.

Tot slot kun de storyboards bekijken van maar liefst dertien scènes, en uiteraard ontbreekt ook de trailer niet (1.78:1 anamorf, DD 2.0).

Conclusie

Het avontuurlijke Star Trek II: The Wrath of Khan is volgens veel fans de beste film rond James T. Kirk en de rest van de bemanning van de Enterprise. Eerder verscheen al een kale DVD-uitgave van de film, maar onlangs heeft Star Trek II eindelijk de release gekregen die deze verdient. Net als zijn voorganger is ook de tweede Star Trek-film nu namelijk verkrijgbaar in een mooie Director’s Edition. De film staat met een prima beeldkwaliteit en acceptabel, maar weinig spectaculair geluid op DVD. Het voornaamste pluspunt aan deze nieuwe uitgave is echter de grote hoeveelheid informatieve extra’s. Bij de echte fans hoeft er geen twijfel bestaan of ze deze goed verzorgde uitgave in huis moeten halen. Maar ook niet-Trekkies zullen zich, gezien de toegankelijkheid van de film, waarschijnlijk prima vermaken met de Director’s Edition van Star Trek II.

Laatste reacties

Tarkus  |  07-09-2017

Opnieuw bekeken nu ik hem in mijn collectie heb. Even goed als de eerste, dus heb niets toe te voegen aan mijn eerste commentaar. Commentaar 2008: Deze film vo...
Lees meer >

Roger B.  |  10-02-2011

Oeps te snel gelezen :oops: mijn Star Trek lontje is nogal kort :-P ( met andere worden kom niet aan Star Trek en zeker niet die met de originele bezetting haha...
Lees meer >

Ron-G  |  10-02-2011

Als iets onmisbaar is betekend dat,dat je het niet kunt of mag missen.(y) Oeps te snel gelezen :oops: mijn Star Trek lontje is nogal kort :-P ( met andere wor...
Lees meer >

Roger B.  |  08-02-2011

Ben hier toch niet helemaal mee eens, dit is wel "deel 1" van een cyclus van 3 films, en het dramatische einde met Spock heeft toch wel enorm veel invloed op de...
Lees meer >

Ron-G  |  08-02-2011

Het is een onmisbaar deel van de ST-films. (y) Ben hier toch niet helemaal mee eens, dit is wel "deel 1" van een cyclus van 3 films, en het dramatische einde...
Lees meer >

Richard B.  |  07-02-2011

Is dit de meest populaire Star Trek-film? Als ik veel recensies lees dan moet ik dat wel geloven. Mijn favoriet is het niet, maar ik beaam wel dat ie erg goed i...
Lees meer >

Ron-G  |  21-07-2009

Je moet wel erg fan zijn om de muziek afzonderlijk van de film te luisteren, heb ooit ook een soundtrack gekocht van Star Trek, maar na een kwartiertje begon he...
Lees meer >

Frank  |  21-07-2009

Voor de liefhebbers: de complete soundtrack van James Horner is nu verkrijgbaar. http://www.filmscoremonthly.com/images/cds/cover1/medium/431_968260.jpg http:...
Lees meer >

Swanski  |  25-08-2006

Star Trek II: The Wrath Of Khan (1982) Algemeen gezien als de beste van de 6 films met de originele bemanning en dat is na er 4 te hebben gezien ook voorlopig ...
Lees meer >

shihuandgi  |  24-07-2005

heb em ook zonder slipcase(5euro) dat is niet al te veel voor deze film he! :D
Lees meer >

rmelkert  |  17-01-2005

Daar was ik al bang voor, ik zal dadelijk nog even paramount mailen om zeker te zijn. en anders is het jammer, ga hem natuurlijk niet nog een keer kopen alle...
Lees meer >

Frank  |  17-01-2005

Heeft deze uitgave nog steeds de slipcase? Het kan zijn dat nieuwe persingen geen slipcase meer hebben, maar ik zie 'm nog regelmatig in de winkel liggen mét...
Lees meer >

rmelkert  |  17-01-2005

Heeft deze uitgave nog steeds de slipcase? Heb hem namelijk recent online gekocht en zonder slipcase ontvangen, volgens de winkel zijn ze alle zo. is wel ...
Lees meer >

Lampje  |  12-12-2004

Komen alle film zo uit op SE??? Ik zou First Contact wel willen hebben op DVD! doei Sonyman First Contact komt in maart 2005 in amerika uit, even goegele...
Lees meer >

fredje-astaire  |  11-11-2004

Deze tweede Star Trek kreeg , net zoals z'n voorganger " The Motion Picture" een speciale uitvoering namelijk , een Director's Edition . Deze vervangt met groot...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:6
Extra's:8
7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 55
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.