Zulu (SCE)

Totaalbeoordeling:

7.3
DVD

Zulu (SCE) (DVD)
Samenvatting

In 1879 leverden een handjevol Britse soldaten de strijd van hun leven bij Rorke´s Drift. Ze streden moedig tegen een leger van 4000 Zulukrijgers. Tegen deze enorme overmacht proberen de Britten het kamp te beschermen en hun vege lijf te redden. Veel van deze mannen liggen gewond in de ziekenboeg en moeten letterlijk en figuurlijk vechten voor hun leven. In deze epische film wordt de strijd tussen twee moedige volken in beeld gebracht. Zullen de Britten stand kunnen houden?

Commentaar

Deze epische film brengt op verbluffende wijze de strijd in beeld van de ongeveer 130 soldaten tegen de 4000 Zulukrijgers. De film heeft zo zijn minpunten, waaronder de lengte en de neiging om een beetje te langdradig te zijn, maar is toch met recht een klassieker te noemen. Het acteerwerk is sterk en acteurs als Stanley Baker (die de film mede produceerde) en de toen nog onbekende Michael Caine spelen werkelijk de sterren van de hemel. Maar waar de film echt in uitblinkt is de weergave van de gevechten tussen de Zulu´s en de Britten. Het is echt verbluffend hoe zonder computereffecten de veldslagen in beeld werden gebracht. Echt een prestatie op zich. Ook de scène waarin het gezang van de Zulukrijgers beantwoord wordt door de Britten blijft ook na de credits nog naspelen in je hoofd. De film had nog wat strakker verteld kunnen worden en er zitten wat saaie stukken in, maar over het algemeen is dit een prachtige klassieker.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Drama, Oorlog
Regio: 2
Jaar: 1964
Speelduur: 133 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 2.0 - Duits
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Arabisch, Engels, Fins, En vele andere
Uitgever: Paramount Home Entertainment
EAN: 8714865555767

Extra's

  • Trailer
  • Audio Commentaar
  • ‘The Making of Zulu’

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het is dan ook goed nieuws dat deze film in volle glorie te bewonderen is op deze DVD. Origineel gefilmd in ‘Super Technirama 70’ met een negatiefverhouding van 2.20:1. De film staat nu anamorf in de originele bioscoopratio van 2.35:1 op de schijf. En het beeld ziet er werkelijk prachtig uit. Het is niet te merken dat deze film uit 1964 stamt. Zowel scherpte als detaillering zijn zeer goed en de kleurverzadiging is werkelijk uitstekend. Het beeld doet stabiel aan, met slechts heel af en toe wat beschadigingen of helderheidsproblemen. Er is wel wat ‘edge enhancement’ toegepast, maar dit neemt nergens echt ernstige vormen aan. Een prachtige transfer dus die met recht een dikke voldoende verdient. De ondertiteling had iets kleiner gekund, maar is mooi onder in beeld geplaats en duidelijk leesbaar.

Geluidskwaliteit

Het geluid is in Dolby Digital 2.0 Surround (192 kb/s) op de schijf gezet. De originele mono-soundtrack van deze film is geremixt, uitgaande van de originele 6-track geluidselementen. Het surroundkanaal wordt vooral gebruikt voor de prachtige muziek van John Barry en de scènes waarin de Zulu´s zingen of hun strijdkreten ten gehore brengen. Maar ook voor wat subtielere effecten zoals klaterend water geeft het achterkanaal extra diepte en ambiance aan de geluidsbeleving. De soundtrack klinkt soms wel iets gedateerd en moet het vooral in het laag wat afleggen tegen de modernere films, maar over het algemeen is dit een soundtrack die netjes klinkt en recht doet aan de film, al zal je surroundsysteem er geen hartverzakking van krijgen.

Extra's

Deze ‘Special Collectors Edition’ barst niet echt van de extra´s, maar wat er aanwezig is, is wel de moeite waard... een overzicht:

Audio Commentaar
Helaas is de regisseur zelf niet te horen op deze track, maar second unit regisseur Robert Porter en filmhistoricus Sheldon Hall maken er toch een interessante track van. Door de track heen stelt Hall vaak vragen aan Porter, die helaas soms teveel over bepaalde acteurs gaan en hoe het was om met hen te werken. Wat soms een negatief antwoord oplevert aangezien second unit regisseurs zelden veel met de acteurs werken. Wel interessant om te horen waren onder andere de moeilijkheden die gepaard gingen met het filmen van een Zulu-film in het door de Apartheid verscheurde land en de manier waarop een paar honderd Zulukrijgers op slimme wijze in een paar duizend krijgers werden omgetoverd. Al met al een soms wat saaie, maar wel interessante track.

Trailer
De trailer is anamorf, maar helaas in niet al te beste staat. Het is dus leuk voor de filmpurist dat hij erbij staat op de schijf, maar verwacht niet teveel op gebied van beeld en geluid.

'The Making of Zulu'
Deze tweedelige documentaire (in anamorf breedbeeld trouwens, petje af!) is recentelijk opgenomen en barst werkelijk van de interessante informatie. Een aantal castleden vertelt over hun ervaringen tijdens het maken van de film. En ook worden er meer achtergronden duidelijk van hoe het filmproces verliep. De weduwe van Stanley Baker vertelt bijvoorbeeld hoe een Zulu ‘witchdoctor’ probeerde om het slechte weer in het begin van de productie tegen te gaan. Een hele interessante documentaire die meer inzicht geeft in de achtergronden en het maken van Zulu.

De extra´s laten zich niet zozeer rekenen in kwantiteit, maar wat er is heeft wel een enorme kwaliteit. Voor een oudere film als Zulu is het toch meestal al een enorme klus om mensen bij elkaar te krijgen die aan de film hebben meegewerkt. Gelukkig zijn de geïnterviewden enthousiast en boeiend om naar de luisteren. Interessante extra´s dus.

Conclusie

Zulu is met recht een klassieker, soms wat traag maar wel zeer de moeite waard. Het beeld is werkelijk van een fenomenaal niveau, vooral rekening houdend met het feit dat het hier een bijna 40 jaar oude film betreft. Het geluid blijft ietsje achter, maar klinkt goed voor een surround remix van een oude mono-track. De extra´s tenslotte zijn de slagroom op de taart en hebben een grote toegevoegde waarde. Al met al een klassieker die met veel zorg op DVD is gezet.

Laatste reacties

Richard B.  |  23-02-2007

Mooie film met een verhaal in de stijl van The Alamo en The Seven Samurai. Ik weet niet of ik deze zo goed vindt als die andere twee maar een spannende en goed ...
Lees meer >

robvanknegsel  |  28-01-2004

Wat ik ook een schitterend compliment vond is dat regiseur Peter Jackson Zulu aanhaalde als een goed voorbeeld voor de oorlog bij Helmsdiepte in Lord of the Rin...
Lees meer >

Jeroen vS  |  28-01-2004

Ik heb deze film (volgens mij vorig jaar) een keer op televisie gezien en moet zeggen, dat ik het best een aardige film vond. Wat ik me ervan herinner is, dat...
Lees meer >

robvanknegsel  |  20-07-2003

Ik vind het een prima film en dito DVD-uitgave. De film zelf is inderdaad behoorlijk aan de lange kant, hij was onderhoudender geweest als ze hem met een kw...
Lees meer >

Hilde  |  01-01-2003

Leuke film(y) en zoals ik ook in een andere threat zei: Van mij mogen ze meer films uit de jaren 30, 40 50 en begin jaren 60 op regio2 DVD's uitbrengen.
Lees meer >

Nathan Strik  |  30-12-2002

De regio 4 release is koning Aliasing gekroond. Ik vond het allemaal nog wel meevallen. Het valt soms wel op, vooral op sommige TV´s. Maar zo ernstig afleid...
Lees meer >

Atreides  |  30-12-2002

De regio 4 release is koning Aliasing gekroond. "The transfer suffers from severe aliasing throughout. Anything that can cause this does. Some scenes, such ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Anamorf Dolby Digital 3.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:6
Extra's:7
7.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 47
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.