Few Good Men, A

Totaalbeoordeling:

7
DVD

Few Good Men, A (DVD)
Samenvatting

Luitenant Daniel ‘Danny’ Kaffee (Tom Cruise) is een jonge marine advocaat, die zijn baan bij de marine ziet als springplank voor een latere carrière. Hij ‘verdoet’ zijn tijd met softbal en het maken van ‘dealtjes’ met de aanklager.
Zo ook zijn volgende zaak, die hij op verzoek van ‘de top’ toegewezen heeft gekregen. Een zaak waarin twee jonge mariniers, korporaal Harold Dawson en soldaat Louden Downey worden beschuldig van moord op collega marinier Santiago. Kaffee moet hierbij samenwerken met luitenant JoAnne ‘Jo’ Galloway, een jonge ambitieuze advocaat bij Interne Zaken. Danny Kaffee wil de zaak snel afhandelen met een schikking met de aanklager kapitein Jack Ross (Kevin Bacon). Maar Jo Galloway is ervan overtuigd dat Dawson en Downey hebben gehandeld in opdracht van hun meerderen, luitenant Kendrick (Keifer Sutherland) en kolonel Nathan R. Jessup (Jack Nicholson). Zij gelooft dat Jessup een ‘Code Red’ heeft gegeven, een niet toegestane disciplinaire maatregel.
Bij de voorbereidingen op de rechtszaak raakt ook Kaffee ervan overtuigd dat Dawson en Downey in opdracht hebben gehandeld. Hij ziet zich voor de ogenschijnlijk onmogelijke taak te bewijzen dat kolonel Jessup een ‘Code Red’ heeft gegeven.

Commentaar

A Few Good Men is gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van Aaron Sorkin, dat in 1989 op Broadway in première ging. Sorkin heeft zich laten inspireren door een vergelijkbare zaak bij de marine waarbij een jonge, onervaren advocaat werd toegewezen aan een moeilijke zaak met een zeer ervaren aanklager, met de bedoeling de zaak buiten de rechtbank af te handelen.
Regisseur Rob Reiner heeft, na het zien van het toneelstuk, Sorkin gevraagd het stuk te bewerken tot een filmscript. A Few Good Men is een rechtbankdrama met een uitstekende cast. Tom Cruise zet op schitterende wijze een jonge, van zichzelf overtuigde advocaat neer die langzamerhand echt betrokken raakt bij de zaak. Waarna hij onzeker aan de rechtszaak begint en gedurende het proces aan vertrouwen en overtuigingskracht wint. Jack Nicholson zet op indrukwekkende wijze de rol van kolonel Jessup neer.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 1992
Speelduur: 132 min
Verpakking: Scanavo Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 2.0 - Duits
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Columbia Tristar Home Video
EAN: 8712609016796

Extra's

  • Bioscooptrailer
  • Audiocommentaar regisseur
  • Biografieën en filmografieën
  • Documentaire ‘Code of Conduct’
  • Toelichting op het script
  • Cross promotion trailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in het oorspronkelijke bioscoopformaat 2.35:1 anamorf (met 33% meer beeldlijnen voor breedbeeld televisie) op deze DVD. Het beeld is erg goed. Volle kleuren, goed contrast en het totale beeld is haarscherp met een prima detaillering.
De film is verdeeld in 28 tracks. De laagwisseling is niet merkbaar. De ondertiteling (wit) is duidelijk en goed geplaatst.

Geluidskwaliteit

Het oorspronkelijke Dolby Stereo geluid is gemixt in Dolby Digital 5.1 (met een bitrate van 448 kb/s). Omdat de film voornamelijk uit dialogen bestaat, die prima verstaanbaar uit het centerkanaal komen, ligt de nadruk van de soundtrack op de voorste kanalen. De surround kanalen worden alleen gebruikt voor het goede ruimtelijke karakter van de muziek en enkele omgevingsgeluiden. De soundtrack klinkt verder prima, ook de subwoofer wordt op sommige momenten gebruikt waardoor de soundtrack lekker vol klinkt.

Extra's

Deze DVD is voorzien van een aantal goede extra’s. De menu’s zijn geanimeerd en voorzien van achtergrondgeluid. Alle extra’s zijn voorzien van Nederlandse ondertiteling, een compliment!
De extra’s zijn:
“Audiocommentaar” van regisseur Rob Reiner, helaas vertelt hij niet zoveel tijdens de film. Er vallen grote stiltes en zijn toelichting is vrij oppervlakkig.
De “bioscooptrailer” (beeldformaat 4x3 pan & scan; geluid DD2.0 -192 kb/s) geeft in bijna 3 minuten een voorproefje van de film, ook met ondertiteling.
De documentaire “Code of Conduct” (35 minuten; beeldformaat standaard 4x3; geluid DD2.0 – 192 kb/s) is een soort van The Making Of. Veel betrokken geven hun toelichting en commentaar over de totstandkoming van de film, afgewisseld met fragmenten uit de film.
In de documentaire “From Stage To Screen” (14 minuten, beeldformaat 4x3 standaard; geluid DD2.0 – 192 kb/s) vertellen regisseur Rob Reiner en scenarioschrijver Aaron Sorkin welke keuzes ze hebben gemaakt bij het verfilmen van het oorspronkelijke toneelstuk A Few Good Men.
Bij “Talent Profiles” worden in tekstschermen (zonder geluid) de biografieën en filmografieën weergegeven van acteurs Demi Moore, Tom Cruise, Jack Nicholson, Kevin Bacon, Kevin Pollak en Kiefer Sutherland en van schrijver Aaron Sorkin en regisseur Rob Reiner.
Onder de trailers staan ook nog twee cross promotion trailers, “Jerry Maguire” (2½ minuut; beeldformaat 4x3 pan & scan; geluid DD2.0 - 192 kb/s) en “Vertical Limit” (2 minuten; beeldformaat 1.85:1 anamorf; geluid DD5.1 - 448 kb/s).
Bij de DVD zit ook een boekje (4 pagina’s) met productie informatie en een tracklisting.

Conclusie

A Few Good Men is een boeiende film, met een goed verhaal en een uitstekende cast. Ieder van de acteurs zet een uitstekende rol neer, waarbij met name Jack Nicholson een speciale vermelding waard is. De beeld- en geluidskwaliteit zijn beide goed. Columbia TriStar heeft de DVD opnieuw uitgegeven als Collector’s Edition, waarbij het geluid is opgewaardeerd naar Dolby Digital 5.1 en enkele prima extra’s, met name de beide documentaires, zijn toegevoegd. De gebruikte Scanova Keep Case is minder, de DVD is hier lastig uit te halen.
Deze Collector’s Edition van A Few Good Men kan ik zeker aanraden.

Laatste reacties

Martin Z.  |  25-05-2006

misschien een stomme vraag maar was er nou ook een verlengde versie van deze film? En zo ja, welke is beter? edit: op dvdcompare niks over te zinden, must ha...
Lees meer >

Swanski  |  07-11-2005

best leuke film en als je graag naar "rechtbankfilms" kijkt is dit zeker een aanrader (films a la Grisham) Tom Cruise is best grappig als jonge advocaat en N...
Lees meer >

Ramon van Dam  |  27-03-2005

Bijzonder indrukwekkende film ja! Al erg vaak gezien en ben hem zeker nog niet zat. Vooral van Jack Nicholson's stukken kan ik enorm genieten...
Lees meer >

Tim k  |  27-03-2005

Paul Elstak had jaren geleden het nummer Code Red. We "zongen " het allemaal na, maar volgens mij wist niemand waar het vandaan kwam. Totdat ik deze film zag. ...
Lees meer >

Ron-G  |  20-03-2005

Goeie film met sterke rollen van Tom Cruise en Jack Nicholson, en Demi Moore, spannend rechtbankdrama. En dat allemaal voor 7 euro bij de Blokker :wink:
Lees meer >

Gabriel B.  |  17-02-2003

Instant klassieker. Rolon heeft de quote al genoemd.
Lees meer >

Rolon  |  15-02-2003

Ik vond de film zeer aangrijpend. Je moet wel opletten omdat het om de inhoud gaat en niet om de actie. De film werd dus afhankelijk van de acteurs en ik moe...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
?

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:-
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:8
Extra's:8
7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 44
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.