Cirque du Soleil - Alegria

Recensent:
Arnold van Oostrum
12-03-2005

Totaalbeoordeling:

7.2
DVD

Cirque du Soleil - Alegria (DVD)
Samenvatting

Cirque du Soleil biedt al jaren een unieke combinatie van circus en theater entertainment. Opgericht door de Canadees Guy Laliberté is Cirque du Soleil in 1984 ontstaan doordat een groep artiesten het publiek wilde vermaken met circusentertainment. Wat begon als een vorm van straattheater is 20 jaar later uitgegroeid tot één van ’s werelds meest succesvolle reizende circusgezelschappen. Cirque du Soleil heeft haar basis in het Canadese Montreal. Cirque du Soleil brengt theatrale circusshows, waarbij elke show is opgezet rond een bepaald thema. De circusacts vormen daarbij een onderdeel van dit thema, waarin theaterspektakel en muziek een dominante rol spelen.

Naast de vier vast shows - Mystere, Ka, O en La Nouba - die allemaal in Amerika worden opgevoerd, beschikt Cirque du Soleil ook over enkele reizende shows. Deze shows zijn Alegria, Quidam, Saltimbanco, Dralion, Varekai en Cirque 2005. Op de hier besproken DVD staat de show Alegria, die in 2001 in Australië is opgenomen.

Alegria is een stemming, een gevoel en betekent in het Spaans ‘viering. De variaties op dit thema zijn er in overvloed. De show van Alegria heeft een sfeer van het mysterieuze en het wonderlijke. Sierlijke acrobatiek, bijzondere mimiek en een prachtig gekleurde set trakteren je op een visueel spektakel. Op het programma staan de volgende shownummers:

1. Introductie
2. Synchronische trapeze
3. Snelle sporen
4. Dans met vuur en messen
5. Clown met een kaars
6. Sprongen
7. Sterke man
8. Storm
9. Vazoule
10. De vliegende man
11. Clown met een touw
12. Russiche latten
13. Slangemens
14. Kleine Tamir met vogel
15. Hoge latten in de lucht
16. Finale

Commentaar

De clowns zorgen voor de grappige intermezzo’s, waarbij ondertussen het podium klaar gemaakt wordt voor de volgende act. Alles volgt elkaar in hoog tempo op, waarbij op het toneel tussendoor nog vele andere grappige stukjes worden opgevoerd.

Muziek is een heel belangrijk aspect van de shows van Cirque du Soleil. De stijlen variëren met de thema’s en ondersteunen deze ook goed. De muziek van Alegria is van de hand van René Dupéré. De zangstem is bij dit alles het belangrijkste muziekinstrument.
De shows van Cirque du Soleil zijn mensen die andere mensen, ons dus, entertainen. Cirque du Soleil maakt als circusgezelschap geen gebruik van dieren in hun shows.

Cirque du Soleil komt in juni 2005 maar haar show Dralion voor tien uitvoeringen in Rotterdam en in juli en augustus eveneens tien uitvoeringen in Oostende (B). Dralion is een show waarin Oosterse Chinese elementen en Westerse Avant Garde elkaar ontmoeten en samensmelten. De naam Dralion is een samenvoeging van dragon (het Oosterse) en lion (het Westerse). Meer informatie kun je vinden op de website van Cirque du Soleil.

Filmspecs

Regisseur

Nick Morris

Acteurs

Medium: DVD
Genre: Muziek
Regio: 2
Jaar: 2001
Speelduur: 90 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Portugees, Spaans
Uitgever: Columbia Tristar Home Video
EAN: 8712609056396

Extra's

  • Interviews met de artiesten
  • Filming Alegria
  • A Journey to Alegria
  • A Different Perspective
  • Multi Angle optredens
  • Promotiespotje

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeld op deze DVD is anamorf 1.78:1 breedbeeld. Het beeld ziet er zeer goed uit, waarbij de registratie alle facetten van het kleurrijke spektakel in beeld brengt. Dat valt natuurlijk niet mee, er gebeurt veel op het podium, sommige shows spelen hoog boven het publiek en er wordt veel gewerkt met gedimd licht. Desondanks ziet deze registratie er erg mooi en kleurrijk uit, waarbij het contrast van het beeld zeer goed is. Scherpte van het beeld is goed, maar de detaillering is minder waarbij fijne details verloren gaan. De vele kleuren van de belichting van de show worden goed weergegeven met volle goed verzadigde kleuren. In het beeld is in lichte mate ruis waar te nemen, maar dit is geenszins storend. Edge enhancement is niet toegepast, wel heeft het beeld last van aliasing.
De show is verdeeld in 16 chapterstops, elk optreden een track. De DVD is van het type DVD-9 (dubbellaags). De laagwisseling is slechts heel kort merkbaar. Tijdens de show wordt niet gesproken, de show heeft derhalve geen ondertiteling.

Geluidskwaliteit

De muzikale soundtrack is alleen in Dolby Digital 5.1 surround (bitrate 448 kb/s) voorhanden. De 5.1 soundtrack klinkt prachtig. Bij de weergave van de muziek worden alle kanalen intensief gebruikt, wat een zeer ruimtelijk geluidsbeeld geeft. De nadruk ligt daarbij mooi en heel natuurlijk op de voorkanalen. Het geluid van het publiek komt uit alle kanalen. De achterkanalen worden in split-surround (stereo) gebruikt. Het LFE kanaal zorgt voor een prima laag geluid. Door een goede detaillering zijn alle verschillende instrumenten goed te plaatsen en te horen.

Extra's

De menuschermen zijn leuke showgerelateerde breedbeeld animaties met Dolby Digital 4.0 achtergrondgeluid. De extra’s zijn in 1.78:1 anamorf breedbeeld en hebben Nederlandse ondertiteling.

A Look Behind the Scenes met twee vervolgkeuzen:

Filming Alegria: A Featurette (13 min)
Met aandacht voor de mensen die de show hebben gefilmd. Het is hun derde productie van een Cirque du Soleil show. Je ziet welke aspecten er allemaal komen kijken bij de videoregistratie, waarbij meer dan dertien camera’s zijn gebruikt.

Journey to Alegria: A Special (43 min)
Is een documentaire gemaakt door het Nine Netwerk in Australië, waarbij je ziet hoe de mensen zich voorbereiden op hun showonderdeel en wat er allemaal achter de schermen plaats vindt. Met uitgebreid interviewfragmenten met Cirque du Soleil oprichter Guy Laliberté.

A Different Perspective (6 min)
Heel fraai om een aantal showonderdelen in slowmotion te zien.

Meet the Artists
Korte introductie van elk van de artiesten met kort wat zij in de show doen. En let op: ook een aantal Nederlandse artiesten die in de show meespelen. In het scherm heb je dan de keuze om direct in de show te komen op het punt waar de bewuste artiest optreedt. Fraai gedaan.
Via de optie Meet them All krijg je alle introducties van de artiesten achter elkaar te zien.

Multi Angle Performances (6 min)
De optredens Fast Track (Snelle Sporen) en Aerial High Bar (Hoge Latten) gezien vanuit een ander cameraperspectief. Je hebt keuze uit vier verschillende camerahoeken.

Musicl Promo (1 min)
Reclamefilmpje voor de verschillende muziek uitgaven van de shows van Cirque du Soleil.

Bij de DVD nog een inlay met de tracklisting.

Conclusie

Alegria is de registratie van de magische theatrale circuswereld van Cirque du Soleil. Een show opgenomen in Australië, waarin circusacts en theater elkaar afwisselen in een veelkleurige en muzikale show. Regisseur Nick Morris heeft de magie van de show geslaagd vastgelegd op video, waarbij je keer op keer kunt blijven genieten van de 90 minuten durende show. Alegria is één van de zes reizende shows van Cirque du Soleil. Deze zomer zijn ze met de show Dralion in zowel Rotterdam als Oostende te bewonderen.
Columbia heeft de live registratie van Alegria uitgebracht op DVD, waarbij de kwaliteit van het beeld en geluid prima in orde zijn. Als toevoeging een aantal fraaie extra’s. Met name de documentaire van het Australische Nine Network laat zien wat er allemaal achter de schermen gebeurd bij Cirque du Soleil. Algeria is net als de andere shows van Cirque du Soleil een bijzondere vorm van entertainment, die we wederom zeer aanbevelen. De dynamiek van de show zorgt ervoor dat je ook nu aan één keer kijken niet genoeg hebt.

Laatste reacties

degrootzanna  |  21-06-2012

Echt een prachtige voorstelling van Cirque du Soleil. Ik heb de DVD al minstens 5 keer gezien en krijg er maar geen genoeg van. Ik was dan ook superblij toen i...
Lees meer >

Cheiron  |  28-07-2006

Ik weet het, oud topic, maar ik ben gisteren naar deze show geweest, en hij is echt geweldig! Absolute aanrader! De muziek, de kostuums, prachtig. Ik ben er ec...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:8
5.4

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 33
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.