Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl (CE)

Recensent:
Arnold van Oostrum
06-05-2005

Totaalbeoordeling:

9.1
DVD

Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl (CE) (DVD)
Samenvatting

In de havenstad Port Royal wordt bij toeval de legendarische piratenkapitein Jack Sparrow (Johnny Depp) gevangen genomen, wanneer die het leven redt van Elizabeth Swann (Keira Knightley). Elizabeth is de dochter van gouverneur Weatherby Swann (Jonathan Pryce) en de zojuist bevorderde commandant Norrington (Jack Davenport) heeft haar zojuist zijn liefde verklaard. Jack Sparrow weet handig te ontsnappen om vervolgens in de smidse in gevecht te komen met de jonge wapensmid Will Turner (Orlando Bloom). En zo wordt Jack wederom door Norrington gevangen genomen en zal de volgende dag tot de strop worden veroordeeld.
Maar die nacht wordt Port Royal aangevallen door de piraten van de Black Pearl onder leiding van kapitein Barbossa (Geoffrey Rush). Zij ontvoeren Elizabeth, die een bijzonder piratenmedaillon heeft en zich bij Barbossa bekend maakt als Elizabeth Turner. Dit medaillon is eigenlijk van Will Turner, die ooit als kind is gered nabij een brandend schip.
Jack vormt samen met Will een team en beiden gaan achter Barbossa aan om Elizabeth te redden. Will weet echter niet dat een vervloekte schat ervoor heeft gezorgd dat Barbossa en zijn bemanning voor eeuwig moeten leven als onsterfelijke ‘ondoden’. Jack Sparrow weet dit wel, maar heeft met Will zo zijn eigen plannen.

Commentaar

Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl was in 2003 de grote kaskraker van het jaar. Een heerlijke actiefilm vol spanning, wervelende zwaardgevechten, lekkere humor, gevatte opmerkingen, bijzondere karakters en heel veel speciale effecten. Kortom, een meeslepend episch en avontuurlijke actiefilm zoals met name producent Jerry Bruckheimer ze kan maken. Lekker no-nonsense vermaak met veel lawaai en spektakel die je gedachteloos kunt gaan zitten bekijken. Heerlijk toch?
Pirates of the Caribbean is ook een bijzondere film, want hij is gebaseerd op een gelijknamige attractie in het Disney pretpark in Amerika. Schrijvers Ted Elliott en Terry Rossio maakten er een avontuurlijk verhaal bij en regisseur Gore Verbinski realiseerde vervolgens de film. Verbinski was tot dan toe vooral bekend van de horrorfilm The Ring, toch even iets anders. Maar het ‘huis van de muis’ staat synoniem voor magie en dat is precies wat Verbinski je in deze film voorschotelt. Een magisch avontuur op een magische wijze in beeld gebracht.
Natuurlijk zijn er vele aspecten die Pirates of the Caribbean tot zo’n onderhoudende film maken. Uiteraard een goed script, met voldoende magie, fantasie en vooral actie. En dan de acteurs. Prima spel van de gehele cast, waarbij de aandacht vooral uitgaat naar de vier hoofdrolspelers. Orlando Bloom als de goede ‘piraat’, Geoffrey Rush als de slechterik en Johnny Depp als de charmante piraat met de verleidelijke praatjes. Vooral Johnny Depp heeft een nieuwe betekenis gegeven aan het woord piraat; wat een prachtig spel zet deze acteur neer. En dan natuurlijk Keira Knightley als de schone dame in nood, die tussen alle piraten minstens haar ‘eigen mannetje’ staat.
Naast het acteerspel zijn er de vele speciale effecten. Natuurlijk de idyllische en avontuurlijke omgeving en driemasters, die dankzij de computer tot leven komen. Maar ook de prachtige effecten van de ‘ondode’ piraten, die in het maanlicht hun ware aard laten zien. Zeer fraai gerealiseerd dankzij de speciale effecten van ILM (Industrial Light & Magic). Componist Klaus Badelt zorgde daarbij voor opzwepende muziek met heroïsche klanken. De muziek doet op sommige momenten wel een beetje denken aan de muziek van de film Gladiator van componist Hans Zimmer.

Na een succes kon het natuurlijk niet uitblijven, cast en crew zijn ondertussen al bezig met twee vervolgen op de film. In 2006 wordt The Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest verwacht en een jaar later staat de derde Pirates of the Caribbean film gepland. In beide gevallen onder regie van Gore Verbinski en wederom met Johnny Depp, Orlando Bloom en Keira Nightley.

Buena Vista heeft The Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl vorig jaar gereleased in een fraai uitgevoerde 2-disc Special Edition, die ruim voorzien was van extra’s. Maar het verhaal gaat dat er een verloren disc bestaat met een schat aan nooit eerder vertoond bonusmateriaal. Ongekende verhalen en spannende mysteries. De roof is niet zonder gevaar, want een vloek rust op diegenen die deze schat zal plunderen. Op eigen risico kun je nu The Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl verkrijgen in een 3-DVD Collector’s Edition uitvoering, bestaande uit dezelfde 2-disc Special Edition zoals eerder uitgebracht, maar nu met een extra derde disc genaamd The Lost Disc.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Fantasy
Regio: 2
Jaar: 2003
Speelduur: 137 min
Verpakking: Boxset
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (3)
  • Dolby Digital 5.1 - Portugees
  • Dolby Digital 5.1 EX - Engels
  • DTS 5.1 ES - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Buena Vista / Walt Disney
EAN: 8717418032807

Extra's

  • Bloopers
  • Audiocommentaren
  • Niet eerder vertoonde scènes
  • DVD Rom opties
  • Afbeeldingengalerij
  • Een Epos Op Zee
  • Benedendeks
  • Vliegen op de set
  • Logboeken
  • Scène Ontwikkeling
  • Piraten in de themaparken
  • The Lost Disc

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film is in het oorspronkelijke beeldformaat 2.35:1 anamorf op DVD gezet. Over de beeldkwaliteit kunnen we vrij kort zijn, die is uitstekend. Mooie volle en natuurlijke kleuren sieren het beeld, dat er scherp en gedetailleerd uitziet. Ook het contrast en het zwartniveau van het beeld is prima. De film heeft geen last van edge-enhancement. Ook filmgrain of andere artefacten zul je nauwelijks tegenkomen. Uiteraard zitten er bij deze nieuwe film geen ongerechtigheden in het beeld. Een prachtig sfeervol filmisch plaatje.
De film is wat mager verdeeld in 16 tracks. De DVD is van het type DVD-9 (dubbellaags), waarbij de laagwisseling kort merkbaar is. De optionele Nederlandse ondertiteling (wit) is duidelijk en staat geheel in het zichtbare filmvlak, dus boven de onderste zwarte balk, geplaatst.

Geluidskwaliteit

Het geluid is genieten met een uitroepteken. De film heeft een soundtrack die alle speakers in je hometheater installatie benut en is er zeker eentje waarbij je direct denkt: kijk daarom heb ik nu mijn geld in al die luidsprekers gestopt. Een surround soundtrack van demonstratiekwaliteit. Het maakt hierbij niet zoveel uit of je nu kiest voor de Dolby Digital 5.1 EX (bitrate 448 kb/s) soundtrack of voor de DTS 5.1 ES Matrix (bitrate 754 kb/s) soundtrack. Beide trakteren je op een zeer fraai klinkend surroundgeluid, waarbij de geluidseffecten je van alle kanten tegemoet komen. Het geheel is een bijzonder ruimtelijke soundtrack met veel richtingsgevoel, waarbij de surround speakers in split-surround (stereo) worden gebruikt. Ook het LFE kanaal doet zeer nadrukkelijk mee om alle acties en explosies een stevige impact te geven. De fraaie muziek van Klaus Badelt klinkt mooi warm, met een heerlijk strak laag en een prima detaillering in het hoog. Zoals gezegd, een soundtrack van demonstratiekwaliteit. En ondanks al het actiegeweld blijven de dialogen, die uit het centerkanaal komen, zeer duidelijk te volgen.

Extra's

De mooie geanimeerde breedbeeldmenu’s zijn net als de film in het formaat 2.35:1 opgebouwd met stukjes film voorzien van achtergrondmuziek. De menu’s zijn naar keuze beschikbaar in het Engels, Frans of Nederlands.
De extra’s zijn verdeeld over alle discs. Tenzij anders vermeld zijn deze extra’s allemaal in het 1.33:1 beeldformaat met DD2.0 geluid en voorzien van Nederlandse ondertiteling.

DVD 1

Audiocommentaar
Je hebt keuze uit drie audiocommentaren tijdens de film. Alle drie commentaartracks zijn DD1.0 mono (bitrate 96 kb/s) en voorzien van Nederlandse ondertiteling. Er is keuze uit:

Regisseur Gore Verbinski en filmacteur Johnny Depp
Commentaar dat sterk gerelateerd is aan hetgeen op het scherm te zien is en vooral ingaat op het productieproces en de onderlinge samenwerking.

Producer Jerry Bruckheimer en filmacteurs Keira Knightley en Jack Davenport
Niet gedurende de hele film, maar bij een aantal geselecteerde scènes geeft producent Jerry Bruckheimer een toelichting over het productieproces en de aanpassingen die tijdens het maken van de film zijn gedaan. En acteurs Keira Knightley en Jack Davenport geven ook nog commentaar bij enkele geselecteerde scènes. Eerder leuk dan informatief.

Scriptschrijvers Stuart Beattie,Ted Elliott, Terry Rossio en Jay Wolpert
Met uiteraard een commentaar dat dieper ingaat op het verhaal en de diverse karakters.

Computereffecten (½ min)
Een soort kort reclamefilmpje over de extra opties die je hebt met de DVD Rom speler in je computer. Want eenmaal in de PC DVD Rom speler gestopt, heb je nog een aantal andere opties om te bekijken. Hiervoor heb je wel de meegeleverde InterActual DVD speler nodig. Voor sommige onderdelen is ook Apple QuickTime mediaspeler nodig. Je hebt keuze uit:

Scenarioscanner
Via de InterActual speler kun je tijdens het kijken naar de film ook het scenario bekijken.

Storyboard-kijker
Idem als bovenstaand, maar nu de storyboards.

Disc 2

Een Epos Op Zee (38 min)
Een prima achter-de-schermen documentaire met een kijkje in de keuken tijdens het filmen. Veel aandacht voor de diverse productieaspecten en natuurlijk interviewfragmenten met cast en crew. En aandacht voor de première van de film, natuurlijk daar waar de Pirates of the Caribbean attractie staat: het Disney Adventure World in Californië. Deze documentaire is opgedeeld in negen apart te selecteren hoofdstukken. Tevens is er een alles spelen optie.

Vliegen Op De Set (21 min)
In de featurette wordt iets dieper ingegaan op bepaalde stuntscènes, aan de hand van vijf specifieke scènes. Deze scènes zijn los te kiezen, of je kunt gebruik maken van de alles spelen optie.

Logboeken, met drie vervolgkeuzen:

Fotologboek Van De Producer (4 min)
Met persoonlijke foto’s van producent Jerry Bruckheimer op de set tijdens het filmen.

Logboek Van Een Piraat (10 min)
Acteur Lee Arenberg, piraat Pintel in de film, heeft een videologboek bijgehouden. Hier het resultaat.

Logboek Van Een Schip (11 min)
Een verslag van de 4400 mijl lange reis van het schip ‘Lady Washington’ naar de Cariben om als de Black Pearl gebruikt te worden in de film.

Benedendeks
Op ontdekkingsreis op een piratenschip. Met twee opties:

Hijs De Zeilen
Kom aan boord, maat, als je durft en kom meer te weten over de mythes, legendes en waarheden over piraten. Klik op een deel van het schip om dat te verkennen. Daarna ben je een verstekeling en ga je in het diepe.

Het Laatste Verhaal Van Een Gevangene (22 min)
Als bovenstaande klinkt alsof het te eng is, heb je groot gelijk. Volg het jammerlijke verhaal van de laatste schelm die dit onbezonnen plan wilde uitvoeren. Dit onderdeel is onderverdeeld in 25 hoofdstukken.

Bloopers (3 min)
Scènes waarbij de opname niet helemaal goed ging. Beeldfragmenten zijn 2.35:1 niet anamorf. Hier geen Nederlandse ondertiteling.

Niet Eerder Vertoonde Scènes (19 min)
Een collage van 19 verwijderde of langere scènes, waarbij een tekst in beeld kort de scène uitgelegd. Beeldformaat is 2.35:1 niet anamorf, ook hier geen Nederlandse ondertiteling. Scènes zijn apart te kiezen of via een alles spelen optie te bekijken.

Scène-Ontwikkeling ‘Moonlight Serenade’ (7 min)
De scène waarin Elizabeth in het maanlicht de ware aard van kapitein Barbossa en zijn bemanning ontdekt. Hier van storyboard via computeranimatie tot het uiteindelijk eindproduct.

Afbeeldingengalerij
Heel, heel veel foto’s, tekeningen en ander artwork, ondergebracht in acht menukeuzen die de verschillende stadia van het productieproces weergeven.

Piraten In De Themaparken, met twee vervolgkeuzen:

Walt Disney’s Wonderbaarlijke Kleurrijke Wereld (18 min)
Ofwel, waar het idee van de film vandaan kwam, de attractie in het Amerikaanse Disneyland. Dit is een film uit 1968 over deze attractie.

Computereffecten (½ min)
Een soort kort reclamefilmpje over de extra opties die je hebt met de DVD Rom speler in je computer. Want eenmaal in de PC DVD Rom speler gestopt, heb je nog een groot aantal andere opties om te bekijken. Hiervoor heb je wel de meegeleverde InterActual DVD speler nodig. Voor sommige onderdelen is ook Apple QuickTime mediaspeler nodig. Je hebt keuze uit:

Doden kunnen niks navertellen
Apple QuickTime filmpje over de geschiedenis van de Disneyland attractie.

Afbeeldingengalerij
Met plaatjes en tekeningen van de gelijknamige Disneyland attractie.

Volle maan doet je goed
Geinig computerprogrammaatje om een gescande foto, bijvoorbeeld van jezelf, om te toveren tot een Black Pearl piraat.

Virtual reality-kijker van Disneyland-piraten
Een soort 3D animatie van de gelijknamige Disneyland attractie, zodanig alsof je er zelf bent. Ook dit heeft Apple QuickTime nodig.

En verder nog diverse links naar internet.

Tot zover de extra’s zoals die op de 2-disc Special Edition terug te vinden waren, die nu ook weer in deze nieuwe 3-disc uitgave zit. Bij die uitgave zat toentertijd nog een uitgebreid boekje met een fraai gestructureerd overzicht van de extra’s op beide discs. Dit overzicht zit er nu niet meer bij.

Disc 3
In een aparte keepcase zit de derde ‘mysterieuze’ disc met nog negen extra bonus featurettes.

Van Acteur naar Kapitein Jack (7 min)
Acteur Johnny Depp zet een prachtige rol neer als kapitein Jack Sparrow. Hij liet zich hierbij inspireren door onder andere Keith Richard van de Rolling Stones. In deze korte featurette vertelt Depp meer over zijn rol en de voorbereiding erop.

Van Acteur naar Barbossa (5½ min)
Beetje hetzelfde als voorgaand, maar nu Geoffrey Rush die kapitein Barbossa speelt.

De Lucht In (6 min)
Met meer informatie over een scène in de film waarin de zeilboot Interceptor wordt vernietigd. Dit is gedaan met een nauwkeurig nagebouwd schaalmodel.

Vliegen op de set – extra (14 min)
Op de tweede disc was dit onderdeel te vinden waarin de opname van vijf scènes nader werden toegelicht aan de hand van B-roll opnames. Hier vind je nog eens drie additionele scènes.

De naam van de aap is Jack (4½ min)
Het aapje van kapitein Barbossa wordt hier nader bekeken. Het werken met dieren is altijd lastig, de trainer Ursula Brauner vertelt er meer over.

Verrassende computeranimatie (4 min)
Een concept versie van de computer geanimeerde onder water aanvalsscène.

Piraten over de hele wereld (4 min)
Iets dat we bij tekenfilms ook al hebben gezien, aan de hand van een scène hoor je de verschillende nagesynchroniseerde versies van de film.

De attractie als inspiratie (7 min)
Zoals al eerder naar voren kwam, de film is gebaseerd op een attractie in het Disneyland park. In deze featurette wordt daar door regisseur Gore Verbinski, scriptschrijvers Ted Elliot en Terry Rossio en hoofdrolspeler johnny Depp nog eens nader op ingegaan.

Doden kunnen niks navertellen (14 min)
Dit extra staat op disc 2 onder de DVD ROM extra’s en is dus alleen met een PC met DVD ROM speler te bekijken. Welnu, hier is hetzelfde extra in iets verkorte vorm nu gewoon te bekijken.

En er zijn nog diverse easter eggs te vinden. Niet gevonden, ze staan op onze easter eggs pagina.

De 3-disc set is verpakt in twee aparte keepcases die tezamen in een kartonnen slipcase zitten.

Conclusie

Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl was in 2003 de grote kaskraker van het jaar. Een heerlijke meeslepende, avontuurlijke actiefilm vol spanning, gevatte humor en veel speciale effecten. Lekker no-nonsense vermaak met veel lawaai en spektakel die je gedachteloos kunt gaan zitten bekijken. In de hoofdrollen Johnny Depp als charmante piratenkapitein Jack Sparrow, Orlando Bloom als de nobele smid Will Turner, Keira Knightley als de schone dame en Geoffrey Rush als de duistere piratenkapitein Barbossa. Het verhaal is geïnspireerd op een Disneyland pretparkattractie.

Een jaar geleden werd deze film door Buena Vista gereleased in een fraaie 2-disc Special Edition. De film stond daarop met uitstekende beeld- en geluidskwaliteit. Drie audiocommentaren vergezellen de film en een tweede disc met veel informatieve extra’s.
Een jaar later is een derde disc gevonden met aanvullende mysterieus bonusmateriaal en door Buena Vista is het geheel als een 3-disc Collector’s Edition uitgebracht. De 2-disc is identiek aan de eerdere uitgave, de derde disc is in een losse keepcase toegevoegd, waarbij het geheel in een kartonnen slipcase zit. De extra’s op deze derde disc geven ruim één uur extra bonusmateriaal en vormen een aardige aanvulling. Maar is dit het waard om je eerdere aangeschafte 2-disc versie te vervangen. Als je extra’s belangrijk vindt en er niet genoeg van kan krijgen, dan is het antwoord ja. En als je deze film nog niet in je collectie hebt, koop dan gewoon direct deze 3-disc Collector’s Edition.

Laatste reacties

Swanski  |  03-03-2007

Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl (2003) / Gore Verbinski Ik had deze film als één van de leukste commerciële films in mijn geheugen gegra...
Lees meer >

Charles Szerkowski  |  30-07-2006

Ben ik de enige die nauwelijks om extra's geeft? Ik bekijk ze bijna nooit. Pluimpje voor de maatschappijen die films uitgeven in meerdere versies, waarvan 1 ver...
Lees meer >

Richard B.  |  29-12-2005

Ik heb vandaag mijn Britse ex-rental vervangen door de inmiddels spotgoedkope 2-disc uitgave. Deze films is absoluut heerlijk maar de 3-disc is imo totaal overb...
Lees meer >

Chris Taylor  |  01-08-2005

Net deze film weer even gezien met mn vriendin, blijft toch wel een topper dit hoor. heb de 2-disc edition en denk niet dak ooit die 3 disc zou willen; vind de ...
Lees meer >

Toontje1985  |  19-05-2005

Aangezien ik de 2-disc versie niet heb denk ik dat ik wel de 3-disc versie zal aanschaffen
Lees meer >

Sander V.  |  18-05-2005

Ik ben zelf tevreden met de 2-disc versie. Het is wel raar dat bij bijvoorbeeld de verwijderde scenes op de 3-disc geen ondertiteling zit en bij de 2-disc wel :...
Lees meer >

raymond koene  |  13-05-2005

voor die paar extra's ga ik mijn SE echt niet vervangen :twisted:
Lees meer >

FrankGuthrie  |  13-05-2005

UITMELKUHHHHHH K vind het trouwens ook al heel erg voorbarig van alle mensen die roepen dat dit in het rijtje LOTR, Matrix, Star Wars, Jurassic Park etc. thu...
Lees meer >

Joyrider  |  12-05-2005

Ben vandaag naar de MM Alkmaar geweest, heb met de 3-discs versie van Pirates Of The Caribbean in mijn handen gestaan en......heb het toch niet gedaan. De 2-d...
Lees meer >

Rob Eric Blank  |  12-05-2005

Deze film is Depp, zonder Depp zou dit volgens mij niet zo'n succes zijn en ik deze film niet zo vermakelijkj. De 3 disc is pure geldklopperij waar ik niet aan...
Lees meer >

Dr Para  |  11-05-2005

geld klopperij mooi dat staat in de intro er scheen een 3e rond te zwerven ja en opeens is die gevonden heb de 2disc versie en dat voldoet pr...
Lees meer >

Henk Heideveld  |  10-05-2005

Ik zou me bekocht voelen als er een veel beter geluid en/of beeld op zou staan, maar dat is schijnbaar niet zo, en die extra'tjes? mwoa . . . Wat dat betreft v...
Lees meer >

Martin Zuidervliet  |  10-05-2005

Jongens, jongens... Alleen (opnieuw) kopen bij verbeterd beeld, geluid of een langere/andere versie van de film en voor de rest alle extra "troep" lekker laten ...
Lees meer >

Flat  |  09-05-2005

Eén van de meest overschatte films, vind ik. Wat een slechte film: humor en verhaal is echt van een bijzonder laag niveau. :cry: Enige positieve punt aan de...
Lees meer >

Bo2  |  09-05-2005

Een dvd met wat nieuwe extra extra's is wat mij betreft geen reden om geld aan uit te geven als je de eerdere release (met 'gewone' extra's) al in je bezit hebt...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 6.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:10
Extra's:10
9.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 703
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.