Echnaton & Nefertiti

Recensent:
Wilbert Rietman
04-06-2006

Totaalbeoordeling:

8.4
DVD

Echnaton & Nefertiti (DVD)
Samenvatting

De documentaire Echnaton & Nefertiti is een productie oorspronkelijk gemaakt in opdracht van het Duitse ZDF. De documentaire handelt over de Egyptische farao Echnaton (in deze documentaire continu Akhanaten genoemd in de ondertiteling) en zijn vrouw Nefertiti (wat zoiets betekent als ‘De mooie vrouw is gekomen’). Deze documentaire bestaat uit de volgende 3 delen:

De Zon als Enige Getuige
Dit gedeelte is in feite de introductie. Hier wordt dieper ingegaan op Echnaton en zijn plaats tussen de andere farao’s. Ook wordt het gegeven behandeld dat Echnaton het monotheïsme introduceerde, wat inhoudt dat er nog maar één god (de zonnegod Aton) was om in te geloven. Dit was vrij revolutionair aangezien de Egyptenaren eerder meerdere goden aanboden en dit had ook verregaande gevolgen voor het land en de verdere verloop van de geschiedenis van het oude Egypte. Hiernaast wordt er ingegaan op de nieuwe hoofdstad die hij liet bouwen, namelijk Amarna en wordt er verteld hoe zijn leven globaal verliep.

De Vloek van Amarna
Deze aflevering blikt kort even terug op de eerste en gaat dan verder met nieuwe informatie. Er wordt uitgelegd wie Nefertiti precies was. Zowel de afkomst van Nefertiti als de oorzaak of reden van haar verdwijning zijn aanleiding geweest voor veel speculatie onder Egyptologen. Aangezien zij niet de enige is die in die periode verdwijnt, is er een theorie die er van uitgaat dat er een epidemie heerste die ook onder de koninklijke familie veel slachtoffers eiste. Volgens weer een andere theorie betekende dit nog niet het einde van Nefertiti. Deze theorie gaat ervan uit dat ze haar man overleefde, hertrouwde met een prins uit een buurland en nog enige tijd over Egypte regeerde. Verder komt ook de bekende buste van Nefertiti aan bod alsmede een brief op een stenen tablet waarvan beweerd wordt dat zij hem geschreven had. Allebei deze relikwieën zijn terug te vinden in het Egyptische museum te Berlijn.

De Mummies van de Ketters
Ook dit slotstuk in de Echnaton & Nefertiti serie blikt eerst kort terug op de voorgaande afleveringen. Hierin staan de mummies van Echnaton en Nefertiti centraal of eigenlijk meer het ontbreken ervan. Er zijn in het verleden wel mummies gevonden die één van de twee zouden kunnen zijn, maar de bewijzen ervoor zijn net zo talrijk als de bewijzen ertegen. Dit voedt alleen maar de mythe over deze twee eigenaardige figuren die o zo belangrijk zijn geweest voor de geschiedenis van het oude Egypte.

Commentaar

De DVD Echnaton & Nefertiti is een goed voorbeeld van een interessante documentaire zowel voor de Egyptofielen als de vaag geïnteresseerden onder ons. In een goed tempo neemt deze DVD je mee door het leven van farao Echnaton (ook wel bekend als Achnaton of zoals de ondertiteling continu vermeld Akhanaten), die geboren werd als Amenhotep IV en zijn vrouw Nefertiti. Van Nefertiti werd overigens beweerd dat zij de ware heerser van Egypte was en dat haar man slechts diende als marionet. Alles waar Echnaton en zijn vrouw voor stonden komt uitgebreid aan bod. Ook wordt er kort verteld over zijn voorganger farao Amenhotep III en zijn opvolger, de welbekende Toetanchamon. Wat wel jammer is, is dat de theorie dat Echnaton een ziekte zou hebben die hem misvormd heeft in een flits voorbijkomt, terwijl daar toch ook een aardig stuk aan geweid zou mogen en kunnen worden. Dat dit een Duitse productie betreft is overigens goed te merken aan de geïnterviewde professoren die bijna allemaal werkzaam zijn in het Egyptische museum te Berlijn.

Filmspecs

Regisseur

Michael Gregor

Acteurs

Medium: DVD
Regio: 2
Jaar: 2002
Speelduur: 79 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Lime Lights Pictures
EAN: 9789077742372

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De documentaire wordt weergegeven in het beeldformaat 1.33:1 wat, gezien het feit dat dit een televisieproductie betreft, niet opmerkelijk is. De scherpte van het beeld is voldoende, ondanks de aanwezigheid van filmgrain en edge enhancement. De momenten waar het beeld niet helder is, is wanneer men gebruik maakt van oude archiefbeelden, wat gelukkig zelden voorkomt. De kleuren ogen mooi helder en natuurlijk en ook heeft men uitstekende belichting toegepast. De optionele Nederlandse ondertiteling is goed leesbaar, maar staat iets te hoog in het beeld. Elke aflevering bestaat uit 6 hoofdstukken wat dus neerkomt op 18 hoofdstukken als de drie afleveringen achter elkaar worden bekeken en dat is genoeg.

Geluidskwaliteit

De documentaire is Engels gesproken, waarbij de interviews met de Duitse wetenschappers zijn nagesynchroniseerd. De documentaire heeft de mogelijkheid om in Dolby Digital 2.0 stereo (bitrate 192 kbit/s) of in Dolby Digital 5.1 surround (bitrate 384 kbit/s). Het grootste gedeelte van de documentaire bestaat uit het gesproken woord in de vorm van interviews en commentaar en dat is allemaal duidelijk te volgen. De soundtrack en de schaarse ondersteunende geluiden worden in stereo weergegeven. Met name de commentaarstem klinkt vrij hol. De audiotrack bevat verder geen ruis of andere beschadigingen. De 5.1 track is in principe overbodig, de 2.0 track doet er amper voor onder, omdat de surroundspeakers bij de 5.1 track nauwelijks worden gebruikt.

Extra's

Het geanimeerde menuscherm staat in de verhouding 1.33:1 op de schijf met achtergrondmuziek (Dolby Digital 2.0, 192 kbit/s). De DVD bevat geen extra’s.

Conclusie

Echnaton & Nefertiti is een leerzame en goede documentaire over de regeerperiode van farao Echnaton. Er wordt echter gezegd dat niet hij, maar zijn vrouw Nefertiti het eigenlijke brein was van de twee en dat Echnaton slechts diende als marionet. Hoe dan ook, deze regeerperiode heeft het oude Egypte op zijn kop gezet. Echnaton introduceerde niet alleen het monotheïsme, maar bouwde ook een compleet nieuwe hoofdstad. Dat deze veranderingen gevolgen had voor het oude Egypte mag duidelijk zijn. Verwacht in deze documentaire bijna alles wat er te melden valt over Echnaton en Nefertiti aan de hand van nagespeelde gebeurtenissen met commentaar alsmede ook interviews met archeologen en professoren.

Laatste reacties

hstadman  |  04-06-2006

Is dit niet een discovery channel productie? Volgens mij was dit al eens op discovery te zien! :wink:
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Geweld Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:6
Extra's:0
8.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 4
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.