Piggy Banks

Recensent:
Wilbert Rietman
27-06-2007

Totaalbeoordeling:

5.1
DVD

Piggy Banks (DVD)
Samenvatting

De broers John (Jake Muxworthy) en Michael (Gabriel Mann) hebben een nogal vreemde jeugd achter de rug. Hun moeder overleed als de broers nog jong zijn en dan komt hun vader (Tom Sizemore) na negen jaar stilte in hun leven. Vaders voedt de jongens nogal ongewoon op. Er wordt veel gereisd en als er geld nodig is, sla je gewoon een spaarvarkentje (Piggy Bank) kapot. Alleen wordt er met spaarvarkentje in dit geval een mens bedoeld. De broers nemen op latere leeftijd deze levensstijl van hun vader over. Met name John heeft het zo nu en dan moeilijk met deze stijl van leven. Op een dag komt John erachter dat er ook nog een halfzusje, Gertie (Lauren German), rondloopt. Hij besluit haar alleen op te zoeken om zo meer over zijn afkomst te weten te komen. John lijkt helemaal tot rust te komen, maar is alles zo zoals John denkt dat het is?

Commentaar

Het uit 2004 stammende Piggy Banks is een aardige misdaadthriller met een aantal spannende momenten. Het doet een beetje denken aan From Dusk Till Dawn meets Natural Born Killers. Toch heeft de prent genoeg eigen smoel en ontwijkt het de geijkte wegen. Het verhaal kent vele flashbacks die bewust grofkorrelig en overbelicht zijn (zie screenshot 2), maar ook momenten waarvan je niet weet of het nou een flashback is of het heden. Dit allemaal zonder een warrig verhaal te vertonen. Het script kent wel een aantal plotgaten, maar toch weet de film zijn volle speelduur te boeien. Dit komt ook mede door het solide acteerwerk van de complete cast onder leiding van Jake Muxworthy (voornamelijk bekend van bijrollen in series als 24 en Without a Trace). De rol van Tom Sizemore is overigens best klein, maar wel van belang. Regisseur van dienste Morgan J. Freeman heeft kort gezegd een aardige prent afgeleverd die garant staat voor een avondje vermaak. Freeman kennen we voornamelijk als regisseur van een fiks aantal afleveringen van Dawson’s Creek en American Psycho 2. Met Piggy Banks bewijst Freeman maar weer eens dat hij een groot talent is. Het is voor hem dan ook te hopen dat hij gauw de kans krijgt een interessant project te regisseren. Als laatste de opmerking dat, ondanks wat de hoes doet voorspellen, de film totaal niet bloederig is. Er is wel hier en daar een bloedvlek te bespeuren, maar het echte expliciete geweld blijft buiten beeld.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Misdaad
Regio: 2
Jaar: 2004
Speelduur: 83 min
Verpakking: Transparant Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Indies Home Entertainment
EAN: 8714025509784

Extra's

  • Trailer

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeld van de film staat in het formaat van 1.78:1 anamorf op de schijf. De beeldkwaliteit is redelijk te noemen, met uitzondering van de flashbacks. Deze zijn bewust nogal schokkerig en zien er nogal overbelicht en onduidelijk uit (zie screenshot 2). Filmgrain is in nogal ruime mate aanwezig. Ook is er sprake van edge enhancement en lichte aliassing. Beschadigingen zijn niet aanwezig. Wel is het beeld scherp en gedetailleerd. Ook zaken als contrast en zwartniveau zijn prima in orde. Een beeld dus waar wel wat aan schort, maar wat ermee door kan. De film is mager verdeeld in 6 hoofdstukken. De optionele Nederlandse ondertiteling is duidelijk leesbaar en staat op een juiste hoogte in het beeld.

Geluidskwaliteit

Voor het geluid is er de keuze uit twee audiotracks, beiden in de originele Engelse taal. Het gaat hier om een Dolby Digital 2.0 track (224 kbit/s) en een Dolby Digital 5.1 track (448 kbit/s). De 2.0 track is een goed klinkende stereotrack. Onze aandacht gaat echter meer uit naar de 5.1 track die ook prima presteert. Het geluid concentreert zich voornamelijk op de voorste kanalen, waarbij de dialogen netjes uit de centerspeaker komen en de overige geluiden en muzikale soundtrack uit de frontspeakers. De fronts worden hierbij licht ondersteund door de surrounds als het LFE kanaal. Wel is er het gevoel dat er meer in de soundtrack had gezeten, maar hij volstaat voor een film als deze.

Extra's

Het statische menuscherm wordt anamorf gepresenteerd in de verhouding 1.78:1 zonder achtergrond geluid en geeft toegang tot de enige extra van de film:

Trailer (1:34 min.)
De officiële bioscooptrailer van de film in 1.78:1 niet anamorf en Dolby Digital 2.0 (224 kbit/s).

Conclusie

Regisseur Morgan J. Freeman heeft met het uit 2004 stammende Piggy Banks een kundig gemaakte film afgeleverd. De beste punten van deze prent zijn een goede cast in combinatie met een redelijk script en het talent van eerder genoemde Freeman. Deze uitgave van Indies Home Entertainment heeft een redelijk beeld en geluid, allebei met zo hun tekortkomingen. Bijzondere extra’s zijn er helaas niet terug te vinden op de schijf, op de obligate trailer na. Een onderhoudende film die het zeker verdiend eens gezien te worden, maar geen klassieker in de dop.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

16 Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:8
Extra's:1
3.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 14
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.