Untraceable

Recensent:
Marcel den Haan
04-09-2008

Totaalbeoordeling:

6.4
DVD

Untraceable (DVD)
Samenvatting

Jennifer Marsh (Diane Lane) is werkzaam bij de FBI waar ze lid is van een speciale internetdivisie. Haar taak is het afstruinen van het internet op zoek naar oplichters, perverselingen en ander gespuis. Deze criminelen denken zich te kunnen verschuilen achter de anonimiteit van het web, maar Jennifer en haar collega’s kennen alle trucjes om deze mensen voor het gerecht te brengen. Dan stuiten ze op een dag op een lugubere website, waar mensen gemarteld en vermoord worden. De bedenker van de site heeft zijn slachtoffers voorzien van speciale vallen die werken op het aantal bezoekers van de website. Hoe meer mensen komen kijken, hoe sneller het slachtoffer de dood zal vinden. Jennifer en haar collega’s zijn dan ook gebonden aan tijd en moeten zo snel mogelijk de dader zien te vinden, voordat nog meer onschuldige mensen de dood vinden. Ook moeten ze het bestaan van de site zoveel mogelijk buiten de media te houden, dit om niet meer bezoekers te trekken. Een lastige taak, maar die nog moeilijker wordt wanneer de moordenaar het spelletje persoonlijk maakt voor Jennifer.

Commentaar

Films over seriemoordenaars en andere zieke figuren zijn bijna dagelijkse kost in filmland. De één na de ander vindt zijn weg naar het witte doek, met uiteraard wisselend succes. Klassiekers als The Silence of the Lambs en Se7en worden door veel mensen bewonderd en Untraceable probeert een graantje mee te pikken van deze successen. Ook dachten de makers dat het wel een goed idee was om wat te lenen van prenten als Saw en Hostel, iets dat deze film een gemengd verhaal oplevert. Aan de ene kant probeert het project een spannende thriller te zijn, maar zit de film aan de andere kant vol met smerige moorden en martelingen. Beide genres zijn helaas niet genoeg aanwezig en fans van gore zullen teleurgesteld zijn met het aanwezige bloed, of liever het in hun ogen gebrek daaraan, en thrillerfans zullen waarschijnlijk vinden dat er te weinig spanning in de film aanwezig is. Untraceable bewandelt ook paden die al eens eerder bewandelt zijn en vrijwel alle clichés worden uit de kast getrokken. Het resultaat is een voorspelbare film die slechts op lichte wijze vermakelijk is. De prent voldoet dan ook slechts voor een enkele kijkbeurt en dan alleen als de kijker in staat is om zijn voorstellingsvermogen uit te schakelen en sommige gebeurtenissen met een flink korreltje zout te nemen. Op papier heeft het verhaal zeker potentie, maar schort het aan de uitwerking. De personages zijn behoorlijk eendimensionaal en het voorspelbare karakter neemt veel van de spanning weg. Zo zijn enkele plotwendingen al van ver duidelijk en verloopt de zoektocht naar de moordenaar net iets te soepel en te gemakkelijk. Heeft de film dan helemaal geen pluspunten zal je misschien denken? Het antwoord is dat de prent zeker punten heeft die het bekijken waard zijn, anders zou het geheel ook geen voldoende krijgen. Aan het roer staat bijvoorbeeld Gregory Hoblit, een man met enige ervaring in Hollywood. Dit wordt al snel duidelijk en zijn regie is vakkundig en het uiterlijk van de film fraai. De scènes zijn goed in beeld gebracht en het tempo is bijvoorbeeld hoog genoeg om de aandacht vast te houden. Ook de optredens van de cast zijn ruim voldoende en hoofdrolspeelster Diane Lane speelt haar rol naar behoren. Ook de ondersteunende cast is goed op dreef. Een film dus die het bekijken waard is, maar niet meer dan één keer. Het voorspelbare verhaal zorgt voor de grootste domper en vrijwel alle gebeurtenissen zijn al eens eerder voorbij gekomen, maar dan op betere wijze.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Thriller
Regio: 2
Jaar: 2008
Speelduur: 96 min
Verpakking: Keep Case
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 2.40:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: RCV Home Entertainment
EAN: 8713045214913

Extra's

  • Trailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat anamorf op de schijf in het formaat 2.40:1. Het uiterlijk van de film is aangepast om een bepaalde sfeer op te roepen. Dit is vooral duidelijk bij de kleuren en het kleurenpalet bestaat voornamelijk uit sombere tinten met een blauwe toon. De huidtinten komen dan ook soms wat onnatuurlijk over. Het gehele karakter van het beeld is vrij somber, wat zich verder uit in donkere beelden met weinig licht. De scènes waarin de moordenaar bezig is, zijn sowieso donker van aard, maar goed te volgen dankzij een goed schaduwdetail. De scherpte is voldoende, maar softe momenten zijn soms aanwezig. Het zwartniveau is prima, de zwarte tinten kunnen soms iets te donker overkomen en er zijn dan weinig schakeringen waar te nemen. Filmgrain is aanwezig en soms zelfs in hoge mate. Dit past verder goed bij de sfeer van de film en de grain lijkt dan ook met opzet toegevoegd. Edge enhancement is ook zichtbaar, maar niet in storende mate. Een ruim voldoende voor deze transfer, maar door het sombere karakter van de film geen echte topper.
De film is verdeeld in 10 hoofdstukken en de optionele ondertiteling is duidelijk leesbaar.

Geluidskwaliteit

Er is één audiotrack aanwezig en wel een Engelse Dolby Digital 5.1 track (384 kb/s). De track richt zich op de voorste kanalen, maar komt tijdens de scènes met meer actie tot leven. Hier worden de surrounds gebruikt voor de effecten en ook tijdens de rustige momenten is er regelmatig geluid te horen, zoals regen en andere omgevingsgeluiden. Het LFE kanaal ondersteunt de actiescènes met een laag dat voldoende klinkt, maar aangezien dit geen echt actiefilm is, zijn deze momenten spaarzaam. De dialogen zijn goed te volgen en klinken mooi helder. Ze worden weergegeven door de centerspeaker. De frontspeakers laten de muziek en overige geluiden horen. Er is een goede scheiding van de kanalen hoorbaar en geluiden komen duidelijk van één kant op sommige momenten. Een prima track die qua sfeer goed past bij de film. De track klinkt ook ruimtelijk genoeg voor een film zoals deze.

Extra's

Zoals wel vaker bij uitgaven van RCV zijn er geen menu’s aanwezig en dus ook geen extra’s. De schijf laat na het opstarten enkele trailers zien van andere RCV uitgaven.

Conclusie

Jennifer is werkzaam bij de FBI waar ze zich bezighoudt met het opsporen van internetcriminelen. Op een dag stuiten Jennifer en haar collega’s op een website waar iemand langzaam wordt doodgemarteld, al naar gelang het aantal bezoekers van de site. Een race tegen de klok begint en alles moeten worden gedaan om het aantal bezoekers van de site terug te dringen. Dan speelt de moordenaar een vies spelletje en wordt het geheel persoonlijk voor Jennifer. Untraceable is een voorspelbare film die hierdoor maar net kijkbaar is. Vrijwel alle clichés komen voorbij en ook de mix van twee genres werkt maar half. Het fraaie uiterlijk en de professionele regie weten de prent nog net te redden en een enkele kijkbeurt te rechtvaardigen. Beeld en geluid zijn dik in orde, maar de uitgave heeft geen menu’s en dus ook geen extra’s.

Laatste reacties

intexor  |  27-10-2008

vind het verhaal zelfs slecht eigenlijk zat echt geen een moment van spanning in, omdat het slecht geacteerd is en eigenlijk ook erg voorspelbaar is. jammer, h...
Lees meer >

Pieter V  |  05-09-2008

Gisteren toevallig net gezien. Best wel voorspelbaar en leuk voor één keertje.
Lees meer >

Hugo R  |  04-09-2008

Typisch een film die ik wel een keer uit de grabbelbakken aanschaf.
Lees meer >

Gast_09  |  04-09-2008

vind het verhaal zelfs slecht eigenlijk zat echt geen een moment van spanning in, omdat het slecht geacteerd is en eigenlijk ook erg voorspelbaar is. jammer, h...
Lees meer >

Jeroen D  |  04-09-2008

Wel een leuke film maar laat geen indruk achter. Beetje slappe hap en het word nergens spannend. Wil je horror zien ? Ga eens naar de franse film Frontiers kijk...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:0
6.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 6
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.