Alex Agnew – Morimos Solamente

Recensent:
Wilbert Rietman
05-02-2009

Totaalbeoordeling:

5.5
DVD

Alex Agnew – Morimos Solamente (DVD)
Samenvatting

Morimos Solamente betekent \"alleen maar sterven\". Dit is ook de titel van de tweede avondvullende show van de Vlaamse comedian Alex Agnew. Hij is een echte stand upper, wat inhoudt dat hij alleen met een microfoon op het nauwelijks aangeklede podium staat. Verwacht geen liederen, gedichten of echte sketches. Wat je wel kunt verwachten is een waar spervuur aan observaties en grappen van deze Antwerpenaar. Wat aan bod komt is de (Vlaamse) actualiteit, seks, Agnews hekel aan Joden, Belgen in het algemeen, muziek en zo nog veel meer. Dit allemaal in een razendsnel tempo zonder duidelijke rode draad. Wel gaat menig heilig huisje om wat dit programma niet geschikt maakt voor de tere zieltjes!

Commentaar

Alex Agnew is een getogen en geboren Antwerpenaar en al actief in de stand up comedy sinds het begin van deze eeuw. Hij wist als eerste Belg zowel de jury- als de publieksprijs te winnen op het Leids cabaretfestival van 2003. Zijn achternaam dankt hij aan zijn Engelse vader, zijn moeder is afkomstig uit Limburg. Zijn stijl van stand up wordt omschreven als rock ’n roll comedy. Zijn uiterlijk doet vermoeden dat je eerder met een rockzanger te maken hebt, dan met een comedian. Overigens is dit geen toeval, naast zijn optredens als komiek is Agnew ook op het podium te vinden als zanger van zijn eigen band Diablo BLVD. Door de pers wordt Alex ook wel de Henry Rollins van de lage landen genoemd. In 2005 ging zijn eerste soloprogramma Ka-boom! in première. Deze show liep in het seizoen 2005-2006 en werd alom positief ontvangen. Ook verscheen de show op DVD in 2007. De op deze DVD besproken show Morimos Solamente liep in het seizoen 2007-2008. Agnew wist voor volle zalen te spelen. Vaak werd zijn show vooraf gegaan door een kort opwarmoptreden. Dit stukje werd verzorgd door de eveneens Vlaamse comedian Xander de Rycke. De Rycke werd overigens gecoacht door Agnew voor het televisieprogramma Comedy Casino Cup wat werd uitgezonden door de zender Canvas. De Rycke wist uiteindelijk de finale te winnen.
Morimos Solamente betekent dus \"alleen maar sterven\". Naar eigen zeggen heeft Alex Agnew voor deze titel gekozen om intelligenter te lijken, omdat hij nog wel eens omschreven werd als een vertolker van platte, domme humor. Zijn observeringen van de dagelijkse actualiteit en het leven komen inderdaad wel eens plat over, maar vaker nog weet hij scherp en ad rem te reageren. Dit gebeurt ook tijdens de show in interactie met zijn publiek. Met minieme middelen en een hoog tempo weet de comedian een sterke show neer te zetten die nagenoeg niet verveelt. Wel dient de (Nederlandse) kijker een beetje op te hoogte te zijn van de Vlaamse actualiteit en een beetje van de Vlaamse woordenschat. Inmiddels brengt de man zijn derde show, More Human Than Human, naar de theaters. We zullen dus nog veel horen van deze komiek met de harde en snelle grappen. Wel moet er opgepast worden dat Agnew niet te lui wordt. Zoals hij zelf al opmerkt, zitten in Morimos Solamente al een aantal grappen die ook in Ka-boom! werden verteld. Absoluut niet voor de tere zieltjes onder ons, maar voor de liefhebbers van keiharde in your face comedy.

Filmspecs

Regisseur

Leonid Adamopoulos

Acteurs

Medium: DVD
Genre: Cabaret, Komedie/Humor
Regio: 2
Jaar: 2008
Speelduur: 116 min
Verpakking: Digipack
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Vlaams
Ondertiteling: Geen
Uitgever: PIAS
EAN: 5413356378610

Extra's

  • Credits
  • Opgewarmd? (Xander)
  • Bonobo's (4 Keer zo Vettig!)
  • Diepte-interview (Backstage)
  • Meer Bullshit

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De show heeft een anamorf beeldformaat van 1.78:1 meegekregen. Zo op het eerste oog is het vertoonde vergelijkbaar met een willekeurig cabaretshow uitgezonden op televisie. Het beeld bevat een behoorlijke hoeveelheid beeldruis. Ook de scherpte valt een beetje tegen. Een artefact dat waar te nemen is, zijn fouten als gevolg van de compressie. Door de slechte compressie ogen de contouren van Agnew hier en daar rafelig. Verder is er sprake van interlacing. Hierbij kan het vertoonde dubbel overkomen voor de kijker. Met name bij het bekijken van de DVD via een computermonitor of beamer laat dit naar boven komen. Na ongeveer 94 minuten valt een korte laagwisseling waar te nemen. De show is onderverdeeld in 23 chapterstops. Een Nederlandse ondertiteling ontbreekt, wat wel behulpzaam zou kunnen zijn voor diegene die het Vlaams niet machtig zijn. Ook zou dit kunnen helpen op de echt snelle momenten.

Geluidskwaliteit

De DVD van Morimos Solamente heeft weinig spannende dingen te melden als het om geluid gaat. Het gaat hier immers om een spervuur aan grappen uit de mond van één man waarom gelachen wordt. Daarom volstaat de aanwezige Dolby Digital 2.0 monotrack (384 kbit/s) dan ook prima. Alles is qua geluid prima te volgen op een paar kleine momentjes na. Dit heeft echter meer te maken met Agnews gebruik van de microfoon. Via ProLogic komt het allemaal dik in orde via de centerspeaker de huiskamer in. Een andere track had wellicht voor meer ruimtelijkheid kunnen zorgen, maar wordt absoluut niet gemist.

Extra's

De DVD kent een geanimeerd menu in de verhouding 1.78:1 anamorf met achtergrondmuziek in Dolby Digital 2.0 (256 kbit/s). De volgende extra’s zijn op de disk terug te vinden, allen in het beeldformaat 1.78:1 anamorf met een Dolby Digital 2.0 track (256 kbit/s).

Opgewarmd? (Xander) (6 ¾ min.)
Het stukje wat Xander de Rycke opvoerde voor de show om te publiek op te warmen is hier in zijn volle glorie te bewonderen. Een korte indruk van wat deze man kan en wat naar meer doet smaken.

Bonobo’s (4 Keer zo Vettig!) (5 ½ min.)
De Bonobo-sketch valt hier nogmaals te bekijken. Door middel van een compositie (zie screenshot 6) vallen hier alle vier de camera’s te volgen die de show opnamen.

Diepte-interview (Backstage) (9 ½ min.)
Een absoluut niet serieus bedoeld interviewd gefilmd in de backstage ruimte voor het optreden. Terwijl Agnew in de make-up zit worden hem zinnige en onzinnige vragen gesteld.

Meer Bullshit (8 ¾ min.)
Een tweetal verwijderde scènes worden ons beloofd, maar het zijn in feite langere versies van twee stukjes uit de show. De kwaliteit van het geluid is wel een stuk minder als van de show zelf en klinkt een stuk blikkeriger.

Credits (1 ¾ min.)
Onder harde metalmuziek komen alle namen voorbij van een ieder die aan de show heeft meegewerkt. Ook de bedanklijst heeft hier zijn plaatsje.

De DVD zit overigens verpakt in een prachtige digipack zoals we dat eerder zagen bij de shows van Theo Maassen (zoals bijvoorbeeld Functioneel Naakt) die uitgegeven zijn.

Conclusie

De tweede voorstelling, Morimos Solamente van de Vlaamse komiek Alex Agnew is onlangs verschenen op DVD. Agnew is een echte stand up comedian en vertelt zijn observaties, bevindingen en grappen in sneltreinvaart aan zijn publiek. Zijn stijl wordt ook wel omschreven als rock ’n roll comedy. Het beeld kent zo zijn tekortkomingen, maar scoort een voldoende voor een productie als deze. De audiotrack die de schijf heeft meegekregen volstaat, maar verwacht hier niets spectaculairs. Op het gebied van extra’s zijn er een aantal aardige toevoegingen die nogal gericht zijn op de fans die niet genoeg kunnen krijgen van Agnew. Geschikt voor alle fans van stand up comedy.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door PIAS.

Lees meer

Laatste reacties

intexor  |  05-02-2009

Als dit de show is die pas op Canvas is geweest dan vond ik die best goed, zeker voor een Vlaamse stand-up comedian (het niveau hier is om te huilen in vergelij...
Lees meer >

Kendorjia  |  05-02-2009

Het is simpel, of je houdt van Alex, of je haat'm, een middenweg is er niet. Ik ben er echt volledig weg van, schitterende vent, ook in real life, heb'm al meer...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Grof Seks Anamorf Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:7
Extra's:4
2.1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 16
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.