Nude Vampire, The

Recensent:
Wilbert Rietman
20-10-2009

Totaalbeoordeling:

3.4
DVD

Nude Vampire, The (DVD)
Samenvatting

Georges Radamante (Maurice Lemaître) spookt allerlei zaken uit in zijn landhuis die het daglicht niet kunnen verdragen. Hiermee trekt hij de nieuwsgierigheid van zijn zoon Pierre (Olivier Martin). Samen met zijn vriend Robert trekt Pierre op onderzoek uit. Het lijkt erop dat zijn vader betrokken is bij een sekte die zelfmoord verheerlijkt. Het bloed van deze slachtoffers wordt geofferd aan een meisje. De sekte denkt namelijk dat dit meisje een vampier is. Ze gebruiken haar om achter het geheim te komen van onsterfelijkheid. Langzaam maar zeker raakt Pierre steeds meer betrokken bij zijn vaders geheim. Hij raakt er zelfs zo diep in verzeild dat Robert het met zijn leven moet bekopen. Uiteindelijk komt de waarheid steeds meer boven water. Wie of wat is dit meisje? Is zij echt een vampier en onsterfelijk?

Commentaar

Jean Rollin is een pionier als het gaat om de Franse cinema. Hij was verantwoordelijk voor de eerst Franse vampierfilm (Le viol du vampire uit 1968), maar ook voor de eerste Franse gorefilm (Les Raisins de la mort uit 1978). Ook staat de man bekend om zijn vele expliciete softporno producties, vaak gecombineerd met eerder genoemde genres. Door de jaren heen heeft de beste man een grote schare met fans opgebouwd. Zijn oeuvre kent net zoveel hoogte- als dieptepunten. Zijn tweede speelfilm is het hier besproken The Nude Vampire, originele Franse titel La vampire nue. Hoewel zijn stijl hier nog niet vervolledigd was, komen er al diverse kenmerkende handelsmerken van Rollin in de film voor. Zo laat hij de kijker veel raden naar wat er zich afspeelt op het scherm, neemt hij alle tijd om zijn verhaal te vertellen, kent de prent genoeg bloed en bloot en tovert Rollin met kleur zoals een schilder dat kan met zijn verf op een leeg doek. Dit uit zich in mooi gefilmde buitenscènes in de Franse natuur of aan het strand al dan niet met een paar oude gebouwen in beeld. Eind jaren ’60 en begin jaren ’70 lag de grootste succesperiode van de Franse regisseur. Indertijd zullen zijn films aardig wat stof hebben doen opwaaien, maar anno nu heeft zijn werk aardig aan kracht ingeboet. Dit geldt zeker voor The Nude Vampire. Rollin heeft een hoop goede ideeën, maar weet ze niet allemaal een duidelijke plek te geven in deze productie. Vaak is hij gewoon te vaag. Bovendien ontvouwt het verhaal zich in zo’n tergend laag tempo dat het voor de kijker niet altijd interessant is om het hoofd erbij te houden. Daarnaast is het acteerwerk van een bedenkelijk laag niveau. Maurice Lemaître en Olivier Martin doen in hun rollen van vader en zoon Radamante nog redelijk hun best, maar voor de rest van de cast geldt dat ze weinig overtuigend overkomen. De informatie die wordt vrijgegeven aan het kijkende publiek wordt als het ware opgelepeld. Vaak is het allemaal te uitleggerig of juist totaal niet. Dit zorgt voor een onevenwichtige film. Het naakt waar Rollin om bekend staat, is alom aanwezig. Veel scènes lijken slechts te zijn toegevoegd om ons te trakteren op schaars geklede dames en blote borsten. Het idee om vampiers wetenschappelijker te benaderen en vanuit de ogen van een sekte is een origineel idee. Helaas is de uitvoering niet geslaagd.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Horror
Regio: 0
Jaar: 1970
Speelduur: 81 min
Verpakking: Keepcase
Beeldverhouding: 1.66:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels
EAN: 8717903481998

Extra's

  • SlideShow
  • Original Trailer
  • Rollin Trailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in zijn oorspronkelijke beeldverhouding van 1.66:1 niet anamorf op de schijf. De transfer komt verre van geslaagd over. Zo is het beeld, en dan met name bij buitenscènes, niet geheel scherp. De kleuren ogen vaak onnatuurlijk en ook te fel. Er is filmgrain waarneembaar en ook is er edge enhancement toegepast. Wanneer er felrood in het beeld zit, is er sprake van colour bleeding. Hierbij krijgt het felrode last van oververzadiging waardoor het lijkt uit te vloeien. Het licht van kaarsen lijkt een spoor na te laten. Hierbij spreken we van afterglow. Naast al deze artefacten bevat het beeld ook veel beschadigingen in de vorm van krasjes. Soms loopt er zelfs een hele streep door het beeld (zie screenshot 2). Het lijkt er dus op dat men een analoge bron voor handen had voor deze uitgave en dat deze niet in een geheel beste staat was. De optionele Nederlandse ondertiteling is duidelijk leesbaar en staat op een prettige hoogte in het beeld. Ten slotte is The Nude Vampire in 8 hoofdstukken verdeeld.

Geluidskwaliteit

Qua geluid hebben we hier te maken met een Dolby Digital 2.0 monotrack (192 kbit/s) in de originele Franse taal. Voor de liefhebbers wellicht jammer dat de Engelstalige track, zoals die gebruikt is in Amerikaanse drive-in bioscopen, niet optioneel is toegevoegd. Ook hier is het duidelijk te merken dat men een bron heeft gebruikt die de tand des tijds maar moeilijk heeft weten te doorstaan. Zo zijn er piepjes en kraakjes te horen en is er een bijna continue ruis op de achtergrond te horen. Dialogen zijn goed te volgen en duidelijk verstaanbaar. Wellicht hadden deze iets zachter in de mix gekund, want het totale geluid krijgt een beetje een onnatuurlijk karakter. Wat vooral irriteert is de kwaliteit van de geluidseffecten. Deze klinken niet alleen erg onnatuurlijk (denk hierbij aan luide voetstappen en pistoolschoten), maar lopen ook nog eens totaal niet synchroon met het beeld. Aangezien dialogen wel synchroon lopen, lijkt het alsof dit altijd al zo moet zijn geweest. Desalniettemin had dit alsnog rechtgetrokken kunnen en mogen worden.

Extra's

Het menu is een statisch scherm in de verhouding 1.78:1 anamorf. Op de achtergrond horen we het muzikale hoofdthema van de film in Dolby Digital 2.0 (192 kbit/s). We troffen de volgende extra’s aan:

Slideshow
Hier worden ons 20 foto’s rechtstreeks uit de prent voorgeschoteld. Deze foto’s zijn voorzien van een irriterend achtergrondmuziekje in Dolby Digital 2.0 (192 kbit/s).

Original Trailer (3 ½ min.)
We krijgen de trailer van The Nude Vampire te zien, zoals deze in Amerikaanse drive-in theaters gedraaid moet hebben. Dit is niet alleen te merken aan de Engelstalige tekstschermen tussen de beelden door, maar vooral aan de nasynchronisatie in het Amerikaans Engels. De beeldverhouding is 1.66:1 niet anamorf en het geluid PCM 2.0 (1536 kbit/s).

Rollin Trailers
En hier vinden we nog eens vier trailers van andere films geregisseerd door Jean Rollin. Deze titels worden eveneens uitgegeven door Filmfreaks.

Conclusie

De tweede titel van de Franse regisseur bevat al zijn kenmerkende stijlelementen. Veel onnodig bloot, mooi geschoten plaatjes en bloed. Zijn aparte benadering van het vampirisme is één van de weinig positieve punten van The Nude Vampire. Het verhaal wordt veel te langzaam en warrig gebracht. Daarnaast is het acteerwerk bijna niet om aan te zien. De DVD-uitgave kent een beeld- en geluidskwaliteit die beide een onvoldoende verdienen. Hierbij is wel in acht genomen dat het een oude, Franse B-productie betreft. Qua extra’s valt er ook weinig te genieten. Wellicht alleen geschikt voor de fans van Jean Rollin die met deze titel hun verzameling compleet willen hebben.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Seks Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
4

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:4
Beeldkwaliteit:4
Geluidskwaliteit:3
Extra's:1
2.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 5
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.