Odd Thomas


Odd Thomas (Blu-ray)
Samenvatting

Odd Thomas (Anton Yelchin) heeft een gave: hij kan dode mensen zien.  Hij heeft besloten om daarmee iets goed te doen en helpt dan ook hoofdcommissaris Wyatt Porter (Willem Dafoe) met het oplossen van moordzaken.  Odd leeft verder een onopvallend leven, hij werkt als kok bij een klein restaurant en brengt het grootste deel van zijn vrije tijd door met zijn vriendin Stormy Llewellyn (Addison Timlin), met wie hij al van jongs af aan een relatie heeft. Stormy en Wyatt zijn de enige twee mensen die van Odd’s gave afweten. Behalve dode mensen ziet Odd ook nog ‘bodachs’, monsters die afkomen op grote rampen. En laten zich nou ineens wel heel veel bodachs verzamelen in het dorp waar Odd en Stormy wonen. Odd zet alles op alles om er achter te komen wat er voor verschrikkelijks gaat gebeuren en hoe hij het tegen kan houden.

Commentaar

Het maken van Odd Thomas heeft nog al wat voeten in de aarde gehad. De film was namelijk al in 2011 klaar, maar kwam vervolgens terecht in een juridisch web. Het was de bedoeling om van Odd Thomas een filmreeks te maken, net zoals de gelijknamige boeken van Dean Koontz waar de film op gebaseerd is, maar uiteindelijk heeft de film in 2013 een zeer beperkte bioscooprelease gekregen en over een vervolg is tot op heden niet meer gesproken. Erg jammer, want Odd Thomas is zeker geen slechte film. Anton Yelchin, die Odd speelt, laat zien dat hij een film kan dragen en zijn droge voice-over zorgt er voor dat je als kijker niet de weg kwijt raakt. Odd Thomas is geregisseerd en geschreven door Stephen Sommers, bekend van blockbusters als The Mummy en Van Helsing, iets wat duidelijk te zien is. Net als eerdergenoemde films bevat Odd Thomas een leuke mix van actie en (donkere) humor. Daarnaast maken enkele oude bekenden van de regisseur hun opwachting in kleine bijrolletjes, zoals Arnold Vosloo, vooral bekend van zijn rol als mummie uit de gelijknamige filmreeks. Ook is er nog een kleine rol weggelegd voor de dochter van Sommers, zij speelt een oude bekende van Odd die moeite heeft op het rechte pad te blijven. De duidelijke chemie die tussen Stormy en Odd aanwezig is zorgt ervoor dat uiteindelijk hun relatie belangrijker is dan al het avontuur eromheen. Met uitzondering van Stormy en Odd is er voor de karakters helaas weinig ruimte voor ontwikkeling. Dit is wel jammer voor een acteur als Willem Dafoe. Hij zet nu een leuke rol neer, maar door de beperkte speelduur van de film (100 minuten) krijgt hij niet de ruimte die hij verdient. Dat de film geen megabudget had is over het algemeen niet te zien. De special effects zijn goed en leiden niet af van het verhaal en de film had dan ook prima in de bioscoop kunnen verschijnen.  Hoewel Odd Thomas geen klassieker is, heb ik mij er wel erg mee vermaakt. De film is wellicht niet geschikt voor iedereen, maar voor wie zin heeft in een leuke avonturen-/actiefilm en niet vies is van een vleugje science fiction, is Odd Thomas een prima keuze.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Avontuur, Horror, Science fiction
Regio: A, B, C
Jaar: 2013
Speelduur: 97 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Entertainment One
EAN: 8713045229320

Extra's

  • Trailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc-uitgave van Odd Thomas heeft de originele beeldverhouding van 2.35:1. Het High Definition beeld heeft een 1080p/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). Voor de encodering is gebruik gemaakt van de VC-1 codec. Deze Blu-ray Disc-uitgave bestaat uit een 25 GB enkellaagse disk.

De beeldpresentatie is strak en scherp. De hoeveelheid detail is dik in orde. De kleuren zijn gevarieerd en passend bij de bedoelde sfeer. Dit varieert van grauw en naargeestig tot zeer kleurrijk, al naar gelang de vereisten van de scènes. Het schaduwdetail is ook uitermate goed en het zwartniveau mag er zijn. De CGI effecten integreren mooi in het beeld als geheel. We kunnen er nog veel woorden aan vuil maken, maar dat is eigenlijk niet nodig. Dit is gewoon een prima presentatie.

Geluidskwaliteit

Deze BD-uitgave van Odd Thomas komt vergezeld van een Engels gesproken DTS-HD Master Audio 5.1-track (16bit/48kHz) track. Deze film kent behoorlijk wat spectaculaire actie. Van achtervolgingen tot schietpartijen en explosies. Deze track ondersteunt dit uitstekend en is agressief zonder daarin door te schieten. Ook de ruimtelijke werking is goed. Al dit actiegeweld gaat nergens ten koste van de verstaanbaarheid van de dialogen. Sommige van de actiescènes kwalificeren zelfs als referentiemateriaal.

Extra's

De BD-uitgave van Odd Thomas bevat helaas geen extra’s. Wanneer je de DVD in de speler doet, krijg je een aantal trailers te zien. Direct hierna begint de film. Op buitenlandse uitgaves zijn overigens ook geen extra’s opgenomen.

Conclusie

Odd Thomas ziet dode mensen. Hij heeft besloten om iets goed te doen met dit talent en helpt hoofdcommissaris Wyatt Porter met het oplossen van moordzaken. Odd leeft verder een onopvallend leven en brengt al zijn tijd door met zijn vriendin Stormy. Naast dode mensen ziet Odd de laatste dagen in zijn dorp erg veel  bodachs, monsters die afkomen op grote rampen. Hij zet alles op alles om er achter te komen wat er voor verschrikkelijks gaat gebeuren en hoe hij het tegen kan houden. Het maken van Odd Thomas heeft nog al wat voeten in de aarde gehad. Hierdoor heeft de film een beperkte release gekregen en zit een vervolg er hoogstwaarschijnlijk niet meer in. Dit is jammer, want deze avonturenfilm van Stephen Sommers, bekend van o.a. The Mummy, is wel de moeite waard. De cast zet een prima prestatie neer en de film is vooral gewoon leuk. Op het beeld en geluid van deze BD-uitgave valt weinig aan te merken. Wel is het jammer dat de BD geen extra’s bevat.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7.5
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:0.5
8.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 2
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.