X-Men: Apocalypse

Recensent:
Vincent Vernel
25-05-2016

Totaalbeoordeling:

8
Bioscoop

X-Men: Apocalypse (Bioscoop)
Samenvatting

In de tien jaar na de bekendmaking dat er mutanten onder de 'gewone' mensen rondlopen, is er bar weinig veranderd. Iedereen die anders is wordt nog steeds opgejaagd, gevangen genomen en bestudeerd. Raven/Mystique (Jennifer Lawrence) heeft het haar missie gemaakt zoveel mogelijk mutanten te bevrijden en voor te bereiden op oorlog, Professor Xavier (James McAvoy) heeft zijn school weer opengesteld en is nog altijd heilig overtuigd van een vredige oplossing. Wanneer hun oude vriend Erik Lensher/Magneto (Michael Fassbender) in de problemen raakt, moeten ze krachten bundelen om hem te redden. Tot hun grote schrik leidt hij ze naar de eeuwenoude mutant Apocalypse (Oscar Isaac) die samen met zijn vier ruiters – Angel (Ben Hardy), Storm (Alexandra Shipp), Psylocke (Olivia Munn), en Magneto – de wereld wil zuiveren.

Commentaar

Nadat Bryan Singer met de zachte reboot X-Men: Days of Future Past de filmserie had gezuiverd van valse goden (voornamelijk X-Men: The Last Stand, X-Men Origins: Wolverine) kreeg hij van 20th Century Fox wederom de regiestoel voor X-Men: Apocalypse. De verwachtingen waren hoog, hoewel de verschillende trailers weinig indruk maakten.
X-Men: Apocalypse is een in de basis simpele actiefilm waar veel dingen die eerdere X-Men films werkten terugkomen. Eerst het positieve. Het acteerwerk is wederom zeer sterk. De kern van het verhaal heeft betrekking op Mystique, Xavier en Magneto. De laatste twee hebben enkele zeer aangrijpende scènes, die het kijken van X-Men: Apocalypse alleen al de moeite waard maken. De chemie tussen Mystique en Beast (Nicholas Hoult) is er nog steeds en wordt hier en daar subtiel aangekaart. De film heeft een serieuze toon, maar kent hier en daar een goed geplaatste grap zodat het niet te zwaar wordt. Het is noemenswaardig dat Bryan Singer er bij X-Men:Apocalypse er voor gekozen heeft om bij de personages te blijven. Er worden geen grote vragen gesteld, maar kijkers krijgen juist een zeer persoonlijk verhaal voorgeschoteld; Hoe ver ga je om degenen van wie je houdt te beschermen? Een groot onpersoonlijk gevecht a la The Avengers of Transformers is er dan ook niet, hoewel de geregelde actie uit de film er prima uitziet.
De negende X-Men-film leent veel van eerdere successen. Hierdoor is een vermakelijke film haast gegarandeerd, maar blijft er voor kijkers vrij weinig nieuws om zich in vast te bijten. X-Men: Apocalypse speelt zich af en in de jaren '80, maar buiten de muziek en simpele referenties, blijkt dit nergens uit. Quicksilver krijgt natuurlijk een slow-motion scène, maar deze maakt minder indruk dan zijn optreden in X-Men: Days of Future Past, omdat het al een keer is gedaan. Een veel kleinere scène waar Quicksilvers krachten op een andere manier gebruikt worden werkt onmiddellijk verfrissend. Hier en daar is het camera- en montagewerk wat verwarrend, hoewel dit niet voor iedereen storend zal zijn. Hoewel X-Men: Apocalypse vooral focust op de personages zijn alle nieuwkomers helaas vrij eendimensionaal. Oscar Isaac komt visueel indrukwekkend over, maar krijgt als Apocalypse teleurstellend weinig te doen waardoor hij niets meer is dan een gemiddelde Marvel-slechterik. Sophie Turner en Tye Sheridan krijgen als Jean Grey en Cyclops iets meer achtergrondverhaal en ruimte om te schitteren, maar helaas te weinig om echt indruk te maken. De rest is puur vuller, hoe leuk Kodi Smit-McPhee ook is als Nightcrawler.
Apocalypse lijkt een duidelijke opzet te geven voor de Phoenix Saga, het verhaal wat Bryan Singer wilde vertellen na X2. Wanneer Mystique, Xavier en Magneto een stap naar achteren nemen en de nieuwe personages een kans krijgen om zich echt te laten zien, zou dit misschien kunnen werken. Tot die tijd is Apocalypse leuk voor tussendoor.

Filmspecs

Conclusie

X-Men: Apocalypse is de afsluiter van de tweede X-Men-trilogie en hoewel een stuk minder indrukwekkend, nog altijd zeer vermakelijk. Het verhaal is erg simpel en veel personages zijn eendimensionaal, maar het sterke acteerwerk en de enkele zeer indringende scènes zorgen voor een leuke rit. Leuk voor X-Men-fans.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 Angst Grof
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7.5
Beeldkwaliteit:-
Geluidskwaliteit:-
Extra's:-
8.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 9
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.