Beguiled, The

Recensent:
Vincent Vernel
07-09-2017

Totaalbeoordeling:

5.5
Bioscoop

Samenvatting

Tijdens een hevige veldslag verschuilt de Union soldaat John McBurny (Colin Farrell) zich onder een boom, zwaar bloedend door een grote wond aan zijn been. In het vijandige Virginia heeft hij veel te vrezen, dus hij schrikt in paniek op wanneer hij opeens geritsel hoort. Het is de jonge Amy (Oona Laurence) die hem aanstaart. Bij het zien van zijn wonden biedt ze gelijk aan John naar huis te nemen; een meisjesinternaat gerund door mevrouw Martha Farnsworth. Openlijk wordt de aanwezigheid van de Noordelijke soldaat als iets verwerpelijks beschouwd, maar de aanwezigheid van een man in huis doet al snel harten sneller kloppen, zeker bij studente Alicia (Elle Fanning), lerares Edwina (Kirsten Dunst) en zelfs mevrouw Farnsworth. McBurny besluit de gelegenheid zoveel mogelijk uit te buiten om zo uitlevering aan Confederate soldaten en überhaupt veldslagen te kunnen voorkomen. Dan gaat hij een stap te ver.

Commentaar

Het boek The Painted Devil is twee keer verfilmd onder de naam The Beguiled. De eerste keer was door berucht regisseur Don Siegel (Dirty Harry, Invasion of the Body Snatchers) met Clint Eastwood als John McBurny in 1971. Een intense thriller vol lust en geweld, die duidelijk de grens van moraliteit opzoekt. Zesenveertig jaar later komt schrijver/regisseur Sofia Coppola (Lost in Translation, The Virgin Suicides) met haar eigen versie. Kort gezegd is haar film prachtig om naar te kijken, maar is er een compleet gebrek aan emotie of spanning.
Het verhaal van The Beguiled is zeer simpel; een militair houdt zich schuil in een woning met enkel vrouwen die hij manipuleert om zo lang mogelijk te mogen blijven. De kracht ervan ligt in de personages, hun keuzes en de ontwikkelingen die ze doorgaan. Terwijl The Beguiled vol zit met steracteurs, heeft geen van hen een echt karakter, gaan ze vrijwel geen ontwikkelingen door en komen ze eerlijk gezegd allemaal – buiten Colin Farrell in een paar scènes – erg monotoon over. De film voelt aan als een verfilmd toneelstuk zonder duidelijke focus. Het tempo van The Beguiled is extreem laag. Dit is niet erg wanneer er de tijd genomen wordt om personages uit te diepen of om spanning op te bouwen, maar in het geval van deze film mondt het helaas uit in vooral saaie momenten. Veel scènes dienen geen enkel nut en kunnen met gemak voor elkaar worden ingewisseld, hierbuiten wordt er bij niemand duidelijk gemaakt wat de motivatie voor diens handelen is. Wanneer Sofia Coppola rond het einde van The Beguiled alsnog tracht de spanning en sensatie op te schroeven komt alles zeer slordig over, alsof ze te weinig tijd heeft om alles af te handelen. Haastige montage in dit gedeelte zorgt ervoor dat sommige van de duidelijk intens bedoelde scènes enkel op de lachspieren werken. Zoals eerder genoemd oogt The Beguiled prachtig. Het is Coppola gelukt om de Zuiderlijke sfeer tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog neer te zetten. Het camerawerk is voor het grootste deel erg traditioneel, maar effectief. De geluidseffecten zijn hierbuiten noemenswaardig; gedurende de film zijn er zware, diepe knallen te horen, die in intensiteit variëren. Dit zijn de kanonnen die afgaan tijdens nabij uitgevochten veldslagen, die ogenschijnlijk Colin Farrells McBurny er blijvend aan herinneren waarom hij in dit huis moet blijven. Het acteerwerk maakt geen enkele indruk, zelfs niet van Kidman, Farrell, Dunst of Fanning, die alle vier veel meer in hun mars hebben.

Filmspecs

Medium: Bioscoop
Genre: Drama, Thriller
Jaar: 2017
Speelduur: 94 min
Uitgever: Universal Pictures

Conclusie

Sofia Copolla's The Beguiled is een dramafilm die er prachtig uitziet, maar waarbij het verhaal, tempo en acteerwerk helaas tekort schieten. Scènes hebben minder impact dan ogenschijnlijk bedoeld, motivaties van personages zijn onduidelijk en de ontwikkelingen die de personages doorgaan zijn nihiel. The Beguiled is voor die-hard fans van Sofia Copolla of trage dramafilms waarbij het vooral gaat om sfeer en niets anders.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

16 Geweld
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
5.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:5.5
Beeldkwaliteit:-
Geluidskwaliteit:-
Extra's:-
?

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 0
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.