Geostorm

Totaalbeoordeling:

5.5
Blu-ray

Geostorm (Blu-ray)
Samenvatting

In de nabije toekomst kan de mensheid eindelijk het weer beheersen. Een netwerk van satellieten draait in een baan om de aarde en via het Internationale Ruimte Station kan een groep van geleerden zo het weer voorspellen én beïnvloeden. Dit immens dure systeem is gefinancierd door bijna alle landen van de wereld en heeft de mensheid samengebracht na rampen als de orkaan Katrina en Maria. Het systeem is verzonnen door een genie, Jake Lawson (Gerard Butler), maar omdat hij nogal lastig is om mee te werken wordt hij al snel ontslagen. Het systeem, Dutch Boy genaamd (naar het vooral voor Amerikanen wonderlijke verhaal over het Nederlandse jongetje Jantje met zijn vinger in de dijk), werkt foutloos en weet de mensheid te beschermen tegen extreme weersomstandigheden.  Na een aantal jaren begint het systeem echter fouten te maken, en begint Dutch Boy niet de extreme weersomstandigheden te voorkomen, maar te ontwikkelen. Dit leidt tot catastrofale incidenten waarbij hele steden en landen worden weggevaagd. De enige die het systeem kan stoppen is Jake, maar hij lijkt al jaren van de aardbodem verdwenen en leeft eenzaam en teruggetrokken op een boerderij. Als Jake terugkomt om te helpen, is hij dan op tijd om het systeem te kunnen stoppen?

Commentaar

Geostorm is het regiedebuut van Dean Devlin, een bekende naam in rampenfilm-land. Hij is de schrijver en producent van bekende rampenfilms als Independence Day, het vervolg Independence Day: Resurgence en Godzilla. Als regisseur weet hij met Geostorm totaal geen indruk te maken, en dat is te wijten aan het onoriginele script en de totaal oninteressante karakters. En dat terwijl hij toch grote namen wist te strikken voor zijn project. Met namen als Andy Garcia, Ed Harris, Gerard Butler en Jim Sturgess in je cast moet je toch wel iets interessants kunnen bereiken. Helaas krijgen de ervaren acteurs bordkartonnen karakters te spelen zonder enige diepgang of zelfs maar een logische verklaring van hun acties. Hoofdrolspeler Gerard Butler weet met zijn charisma nog wel iets van het verhaal te maken (ondanks het hardnekkige gerucht dat hij volgens de vele leden van de cast en crew bijna niks van zijn tekst uit zijn hoofd wist), maar ook hij krijgt onlogische karakterontwikkelingen te verduren en een verhaal om zich heen dat zo ridicuul is dat je je afvraagt hoe dit ooit als serieus filmscript is goedgekeurd. Alle acteurs doen hun best maar bezwijken helaas onder een zeer zwak script en ongeïnspireerde regie. Ook voert CGI op een gegeven moment de boventoon in de film, en ook de effecten weten geen indruk of onderscheid te maken. We hebben het allemaal wel eens eerder gezien. Niet alleen in films zoals eerder genoemd waarbij regisseur Dean Devlin zelf betrokken was, maar ook in films als Armageddon, The Day After Tomorrow en recent San Andreas. Dat spreekt niet echt in het voordeel van Geostorm, en ook producent Warner Bros. had dit op een gegeven moment ook wel door. De film onderging een groot aantal reshoots na slechte scores van een testpubliek (onder toezicht van veteraan Jerry Bruckheimer), en ook de kosten van de effecten kwamen beduidend hoger uit. De film lag uiteindelijk meer dan een jaar op de plank en uiteindelijk werd de meest gunstige periode gekozen om deze film uit te brengen. Het was uiteindelijk een flop in de bioscopen, ondanks het feit dat deze zowel in IMAX als in 3D uit werd gebracht en met weinig concurrerende grote producties die tegelijkertijd getoond werden. De uitkomst is niet opzienbarend want de film is een echte miskleun, en een toekomst als ‘guilty pleasure’ gaat deze film ook niet tegemoet. Hopelijk weten de bekende namen in de toekomst betere films uit te kiezen, want Geostorm staat toch niet echt lekker op je CV.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Drama
Regio: A, B, C
Jaar: 2017
Speelduur: 108 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.40:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Duits
  • DTS 5.1 - Frans
  • DTS 5.1 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Frans, Spaans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 5051889599821

Extra's

  • Wreaking Havoc
  • The Search for Answers
  • An International Event

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Geostorm heeft op Blu-ray Disc een AVC-gecodeerde transfer meegekregen in het originele beeldformaat van 2.40:1. De film is zelf niet best, maar gelukkig is de beeldtransfer dat wel. Geostorm is digitaal geschoten op Red-camera’s, en de transfer profiteert van deze hoge resolutie-camera’s. Scherpte en detail zijn uitstekend en ook de kleuren spatten van het scherm. Donkere scénes, zoals in de ruimte, worden erg goed weergegeven door een sterk contract en goed zwartniveau. Dit is een erg sterke transfer en geeft Geostorm een mooi uiterlijk mee.

Geluidskwaliteit

Geostorm krijgt op Blu-ray Disc een DTS-HD Master Audio 5.1-audiotrack mee in de oorspronkelijke Engelse gesproken taal. De track is erg bombastisch en geeft voldoende kracht en ‘punch’ aan de verschillende rampen-scénes die de film kent. De track is verder minder subtiel en de spreiding is voornamelijk bij de actiescénes. Spraak is verder prima en helder verstaanbaar via de centerspeaker, en ook de subwoofer doet goed mee. De track is wat minder gebalanceerd en komt nogal druk over. Deze track is verder van prima kwaliteit, maar had wat meer finetuning nodig om echt een gebalanceerde ondersteuning te kunnen bieden.

Extra's

Geostorm krijgt op Blu-ray Disc een klein aantal extra’s mee. Alles is in 1080p en is Nederlands ondertiteld.

Wreaking Havoc (7 min)
Deze featurette vertelt over de combinatie van de gebruikte praktische sets in combinatie met CGI.

The Search for Answers (5 min)
Een korte kijk achter de schermen over het ontstaan van de film. Dit wordt verteld via een interview tussen regisseur Dean Devlin en zijn dochtertje.

An International Event (6 min)
Deze featurette gaat over het casting van de internationale groep van geleerden die het Dutch Boy-systeem monitoren en beheren. Ook een wat korte speelduur en wat oppervlakkig.

Conclusie

In Geostorm gaat het systeem die het weer beheert, Dutch Boy, in overspanning en weet de wereld niet voor extreem weer te behoeden maar gaat dit nu veroorzaken. Aan de uitvinder van dit systeem, Jake Lawson (Gerard Butler) de schone taak om het systeem te stoppen en de wereld te behoeden voor allerlei catastrofes. De film is geregisseerd door een bekende schrijver en producent  uit het genre, Dean Devlin, maar helaas weet hij met dit regiedebuut geen indruk te maken. Het script is warrig en wankel, en de effecten en rampen maken geen indruk. De Blu-ray Disc van Geostorm weet ook niet echt indruk te maken met een goede beeldtransfer maar ook met de ongebalanceerde geluidstrack en een kleine selectie aan extra’s.

Laatste reacties

elvis  |  25-03-2018

ik heb hem in 3d gezien arcaplex in spijkenisse
Lees meer >

DVD Watcher  |  18-03-2018

Heeft de film in Nederland in 3d gedraaid? Hier in Hoogeveen niet, en als ik whatiwatch check heeft daar ook niemand de film in 3d gezien. Ik heb deze in 3D ge...
Lees meer >

DJM  |  18-03-2018

Als een echte liefhebber van rampenfilms (Day After Tomorrow en 2012 vond ik bijvoorbeeld prima films!) hoopte ik dat deze review iets te kritisch zou zijn... N...
Lees meer >

Rogier Burghout  |  16-03-2018

Er zijn inderdaad rampenfilms die een stuk slechter zijn, denk aan The Day After Tomorrow of The Core. Deze vond ik dan nog wel vermakelijk, kwam net uit op een...
Lees meer >

rogue  |  16-03-2018

Er zijn inderdaad rampenfilms die een stuk slechter zijn, denk aan The Day After Tomorrow of The Core. Deze vond ik dan nog wel vermakelijk, kwam net uit op een...
Lees meer >

Pieter Kleine  |  15-03-2018

Heeft de film in Nederland in 3d gedraaid? Hier in Hoogeveen niet, en als ik whatiwatch check heeft daar ook niemand de film in 3d gezien.
Lees meer >

jurgen42u  |  13-03-2018

De film is pure entertainment en staat ver weg van enige realistisch fysische geldende wetten. Zeer matig tot zwak geacteerd en een flinterdun verhaal maken het...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
4

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:4
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:5
Extra's:5
7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 8
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots