Black Panther: Wakanda Forever

Recensent:
Rogier Burghout
07-02-2023

Totaalbeoordeling:

5.4
Streaming

Black Panther: Wakanda Forever (Streaming)
Samenvatting

Koningin Ramonda, Shuri, M'Baku, Okoye en de Dora Milaje vechten om hun natie te beschermen tegen tussenkomende wereldmachten na de dood van koning T'Challa.

Commentaar

Black Panther: Wakanda Forever is het vervolg op Black Panther uit 2018 en tevens geregisseerd door Ryan Coogler. De hoofdrolspeler uit de eerste film, Chadwick Boseman, overleed helaas al in 2018 op veel te jonge leeftijd. Het vervolg zat echter al in de planning, en ondanks dat Coogler de film eigenlijk niet wilde maken had hij tegelijkertijd ook al aan Boseman beloofd de film te zullen maken. Het dilemma was echter: gaan we de hoofdrol van T'Challa ofwel de Black Panther opnieuw invullen met een andere acteur of laten we ook hem sterven in de film? Er wordt voor de laatste optie gekozen (overigens tegen de wil van Boseman volgens zijn broer) en in het begin van Wakanda Forever komt in de film een mooi eerbetoon. Ook de leader van Marvel, waarin je normaal alle Marvel-karakters voorbij ziet komen, is nu geheel gewijd aan de Black Panther en is tevens zonder muziek. De film start erna een jaar later na de dood van T'Challa en een nieuwe dreiging gaat zich vormen. De film is dan een beetje stuurloos, en je merkt dat regisseur Coogler nou niet precies weet op welk karakter hij zich moet richten. Iedereen (en de kijker ook) weet dat dit uiteindelijk Shuri gaat worden, maar tot die tijd kabbelt de film een beetje voort. De film is ook voorspelbaar qua antagonist, want de slechterik Namur heeft ook een tragische achtergrond, en we weten allemaal dat dit soort karakters uiteindelijk tot inkeer komt (en dan vaak ook weer met een dubbele agenda voor toekomstige films). Deze voorspelbaarheid maakt Wakanda Forever een beetje een grijze muis in het gehele MCU, en met 161 minuten is de film een hele zit (alleen Avengers: Endgame en Eternals duren langer, en de laatste was ook niet heel erg goed) en dat maakt dat je als kijker aardig moet volhouden totdat hetgeen gebeurt waar je op zit te wachten: de nieuwe Black Panther. Zonder te verklappen wie het is zie je deze ontwikkeling van mijlenver aankomen. Black Panther: Wakanda Forever komt een beetje over als een plichtmatig vervolg zonder echte sturing. Ook het einde geeft weer een andere richting van Wakanda en de Black Panther, en dat maakt het geheel nog wat meer warrig. De film is onderhoudend maar duurt wat te lang, en heeft uiteindelijk te weinig focus en sturing om echt impact te kunnen maken.

Filmspecs

Medium: Streaming
Genre: Actie, Avontuur, Drama
Jaar: 2022
Speelduur: 161 min
Uitgever: Disney+

Conclusie

Koningin Ramonda, Shuri, M'Baku, Okoye en de Dora Milaje vechten om hun natie te beschermen tegen tussenkomende wereldmachten na de dood van koning T'Challa.  Black Panther: Wakanda Forever komt een beetje over als een plichtmatig vervolg zonder echte sturing. Ook het einde geeft weer een andere richting van Wakanda en Black Panther, en dat maakt het geheel nog wat meer warrig. De film is onderhoudend maar duurt wat te lang, en heeft uiteindelijk te weinig focus en sturing om echt impact te kunnen maken.

Laatste reacties

Pastichio Rocker  |  07-02-2023

Helemaal eens met deze recensie. Ik heb 'm zelf een 2,5/5 gegeven op Letterboxd.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
5.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:5.5
Beeldkwaliteit:-
Geluidskwaliteit:-
Extra's:-
5.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 3
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.