ISE 2019 - Een kort verslag

Waar de ISE voor de prof zeer de moeite waard is voor je relaties in het wereldje is de ISE wat minder geschikt voor de consument. Dat betekent niet dat er geen interessante producten te vinden zijn voor homecinema-minnend Nederland. Wat hoogtepunten wat ons betreft zetten we hier op een rijtje.

Inbouwspeakers - de trend van vorig jaar zet door

Waar vorig jaar de inbouwspeakers en custom install AV al enorm vertegenwoordigd was, zo gaan nu nog meer fabrikanten over op inbouwmodellen. Zo zagen we de schitterende inbouwspeakers van Sonus Faber. Deze inwalls en inceilings zijn wat ons betreft toch wel de allermooiste qua design. De Sonus Faber Palladio Level 6 komt met geheel door de consument te kiezen fronts en met de toch al hoogstaande afwerking van het Italiaanse merk kom je tot een erg mooie inbouwoplossing die juist wél gezien mag en moet worden.

Palladio Level 5

De Sonus Faber Palladio Level 5 (links) en Palladio Level 6 (rechts)

Maar eigenlijk stapt elk zichzelf respecterend speakermerk op de inbouwtrein, als dat al niet eerder was gebeurd. We hebben inbouwspeakers gezien van Revel, DALI, Bowers & Wilkins, McIntosh, Monitor Audio, JBL, KEF, noem maar op. Een aantal van deze merken draait al heel wat jaartjes mee in de custom install markt en anderen beginnen net, maar de trend is onmiskenbaar alom vertegenwoordigd.

Soundbars - niet veel, wel mooi

Waar de trend bij inbouw enorm in bloei is, zien we een stuk minder soundbars terug. Het is inmiddels ook wel een beetje gemeengoed geworden in de gemiddelde huiskamer, maar toch weet DALI tussen al het inbouwgeweld door indruk te maken met hun nieuwe DALI Katch One. Deze erg mooi ontworpen soundbar, waar we helaas geen mooie foto van hebben kunnen maken, heeft zijn uiterlijk duidelijk van de DALI Katch bluetoothspeaker geleend. Hetzelfde platte design zien we hier terug, maar natuurlijk wel een volwaardige soundbar-breedte. Met een verkoopprijs van €749,00 is het een betaalbare hoge kwaliteit soundbar die zich ook flexibel laat installeren. Op pootjes, hangend of bungelend aan de televisie met lederen bandjes. Enorme cool-factor. Als kers op de taart introduceerde DALI overigens vlak voor de ISE het nieuwe gemoderniseerde logo.

Ook trekt de soundbar-trend door naar passieve soundbars. Monitor Audio was aanwezig met de al bekende AB-2, AB-3 en de heerlijke grote AB-4. Maar ook het Duitse ELAC was bijvoorbeeld aanwezig met een passief model. Een passieve soundbar is ideaal voor de consument die geen grote luidsprekers wil, maar wel het gemak en de mogelijkheden wil van een losse receiver met daarbij een goede compacte en ook mooi bij de tv passende oplossing voor de speakers.

Room Correction - ARC Genesis

Ons persoonlijk favoriete room correction systeem was ook vertegenwoordigd op de ISE. Anthem Room Correction, kortweg ARC heeft een makeover gekregen in de vorm van ARC Genesis. Deze nieuwe versie van het in onze ogen beste kamercorrectiesysteem voor de thuisgebruiker is niet alleen in een nieuw en moderner jasje gestoken, maar er zitten ook een paar zeer handige wijzigingen in. Zo hoef je straks niet meer de hele setup opnieuw te meten als je een paar speakers verschuift of vervangt, maar hoef je alleen nog die speakers opnieuw te meten die je hebt gewijzigd. En ook kun je het proces simpelweg pauzeren. Iets wat met de huidige versie niet kan.

Daarnaast komt er een uitgebreidere onderliggende laag in de software die het voor met name installateurs en dealers mogelijk maakt de curve van het geluid wat meer naar eigen hand te zetten en er wat mee te spelen. Iets wat we al kennen van Dirac en Audyssey MultiEQ. Het is niet direct iets wat we toejuichen voor de gemiddelde consument, maar je kunt net dat beetje meer uit je speakers halen en de boel geheel naar je eigen smaak inregelen en dus niet uitgaan van de smaak van Anthem. Vanaf april is de nieuwe versie beschikbaar voor iedereen die nu al gebruik kan maken van ARC 2. Daarbij wordt de software nu ook uitgebracht voor de Mac en later dit jaar in zijn gehele uitgebreide vorm voor Android en iOS. Nu is de mobiele versie van ARC namelijk erg uitgekleed t.o.v. de desktop-variant. In april volgt een uitgebreid artikel over ARC Genesis, wanneer we er uitgebreid mee hebben kunnen spelen op onze referentie receiver, de Anthem MRX-720.

Room Correction - Dirac

Ook nog een interessant nieuwtje wat Dirac in combinatie met Rotel betreft. Een tijd geleden reviewde Michael de Rotel RAP-1580 en grootste minpunt van deze monsterlijke geïntegreerde meerkanaals versterker was wat hem betreft toch wel de afwezigheid van room correction. Importeur Bowers & Wilkins wist ons te vertellen dat ze Dirac naar de Rotel RAP-1580 versterker en RSP-1576 processor gaan brengen. Misschien in de toekomst laatstgenoemde maar eens aan een review onderwerpen.

Tot slot

Natuurlijk was er nog veel en veel meer te zien op de ISE. Van televisies tot projectoren. Van smartspeakers tot tablets. We waren slechts een dag in de gelegenheid om aanwezig te zijn en dat is gewoon veel te weinig om alles te zien. Maar mensen, wat een mooie spullen komen er weer aan!

Recente artikelen

Laatste reacties

Michael Hamers  |  10-02-2019

Helaas te weinig tijd. Stand wel gezien, maar niet beluisterd :roll:
Lees meer >

activ  |  10-02-2019

Hoe vond je de spullen van Krix dan? Die vond ik wel echt heel gaaf en klonk ook erg goed.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina