Hardware review: OPPO BDT-101CI

 

Hoogwaardige kwaliteit

Liefhebbers van home cinema kennen het merk OPPO wel. De gemiddelde consument zegt deze naam echter vaak niet veel. En dat is jammer, want OPPO staat al vanaf 2004 bekend om hun hoogstaande DVD-spelers en later ook Blu-ray-spelers. Gemaakt van goede en degelijke materialen, voorzien van sterke video processoren en daarnaast een prima support. Daarmee som je het heel summier op. Voor DVD.nl werd de laatste telg uit de OPPO familie, de OPPO BDT-101CI beschikbaar gesteld ter review.

 

De OPPO BDT-101CI

Het jongste model van OPPO is volledig gericht op het afspelen van optische media. Deze speler biedt namelijk geen oplossing voor streaming zoals bijvoorbeeld Netflix of Spotify. Het is een zogenoemde blu-ray transport. En dat in tijden dat juist steeds meer mensen op streaming media overstappen. Een opmerkelijke keuze van OPPO dus. Daarmee heb ik meteen het grootste verschil met de andere OPPO modellen uitgelicht. Een ander belangrijk verschil is dat de BDT-101CI een modulair opgebouwde speler is die in verschillende hardware-configuraties te koop is. Het is een speler voor een specifieke doelgroep dus. Voor deze review hebben we de beschikking over het standaardmodel met een analoge stereo-uitgang. Je kunt ook kiezen voor configuratie met een analoge 7.1-uitgang. Verder is er nog de mogelijkheid om voor een 2e HDMI-poort te kiezen (zoals in de afbeelding hieronder te zien is) of voor een HDBaseT uitgang voor het geval je flinke afstanden moet overbruggen van de speler naar bijvoorbeeld een beamer. Mogelijkheden genoeg dus en je kunt je zo voorstellen dat, als het concept aanslaat, er ook third-party modules beschikbaar komen.

Uitpakken maar!

Wat meteen opvalt is de goed verzorgde verpakking van de speler. In een ietwat wat saai ogende bruine doos zit een tas van textiel verstopt waar vervolgens de speler weer in zit. Daarnaast is er een chique zwart doosje bijgevoegd met daarin de afstandsbediening, een 1,5 meter lange HDMI-kabel en natuurlijk een stroomkabel. Eenmaal ontdaan van de tas en beschermfolie zie je en voel je meteen de kwaliteit van de speler. Hij voelt zwaar aan en zit goed in elkaar zo op het eerste oog. Dat wekt veel vertrouwen. Het design is hoekig en strak. Mooi diep zwart van kleur met nette zilveren pootjes voor een high-end uitstraling. De speler past zo in elk interieur. Erg smaakvol! De afstandsbediening is wat groot en lomp, maar doet zeker wat die moet doen.  De afstandsbedieningen van OPPO zijn eigenlijk al heel lang in de basis hetzelfde. Ze zijn gericht op overzichtelijkheid en degelijkheid. Maar hier had wat mij betreft wat meer geïnvesteerd mogen worden in de ergonomie. Een beetje vernieuwing was dus op zijn plaats. Zo vind ik het persoonlijk geen comfortabele afstandsbediening door het gewicht en het formaat. De feedback van de knoppen is wel weer prettig. Wat ik wel een fijne eigenschap vind is dat er verlichting achter de knopjes van de afstandsbediening zit. Dat mogen meer fabrikanten doen.

Aansluiten

De speler laat zich eenvoudig installeren. Kwestie van een HDMI-kabel en naar wens een netwerkkabel inprikken, stroomkabel erin en aanzetten. Kind kan de was doen. Binnen luttele seconden wordt het HOME-menu getoond. Een strak zwart scherm met nette icoontjes. Het ziet er allemaal bijzonder verzorgd uit. Niet te druk of te schreeuwerig, maar rustig en overzichtelijk. Het instellingenmenu is duidelijk en ook gewoon in het Nederlands te gebruiken. De instellingen worden niet heel erg uitgebreid toegelicht in het menu, maar het meeste spreekt voor zich. Iets meer toelichting op bepaalde opties zou voor een leek echter welkom zijn, maar gelukkig hebben we de handleiding nog. Die is helaas alleen in het Engels. Voor mij geen probleem, maar dat kan voor een ander mogelijk wel zijn. Na alle instellingen te hebben doorlopen is de speler er helemaal klaar voor.

Gebruikte apparatuur voor deze review:

 • Scherm: Sony KDL-50W828B
 • Receiver: Pioneer VSX-919
 • Speakers: Klipsch HD Theater 500

Vergelijksmateriaal:

 • Sony BDP-S390
 • Sony PlayStation 4
 • Dune HD Max

Het loopwerk

Bij het inschakelen van de speler merk je gelijk dat hij stil is. Er zit namelijk geen actieve koeling in. Dat wordt op prijs gesteld. Verder is het loopwerk van de speler ook zeer stil. Kortom, ideaal voor je home cinema setup, want je wil immers geen herrie makende machines die je filmervaring verstoren. Dat is en was met al mijn andere huidige spelers en mijn vorige speler uit het verleden wel anders. Het loopwerk is bijzonder snel. Discs laden een stuk sneller in vergelijking met de andere spelers die ik ter beschikbaar heb. Zo duurt het bijvoorbeeld bij de Blu-ray Disc van The Lord of the Rings – The Fellowship of the Ring – Extended Edition op de OPPO 1 minuut 20 voordat ik in het menu van de disc zit. Op de Sony PS4 en de Sony BDP-S390 duurde dit maar liefst 40 seconden langer. Dat is een fors verschil. Daarnaast hoor je de Oppo gewoon helemaal niet waar de andere speler duidelijk hoorbaar hun werk doen.

De beeldkwaliteit

De speler is dus snel en stil, maar is de beeldkwaliteit nou echt beter dan op een goedkope Blu-ray-speler of op een game console? Het antwoord daarop is een volmondig ja. Blu-ray Discs ogen nog net wat scherper en - wellicht paradoxaal - een stuk rustiger. Er zit ook meer detail in de beelden en artefacten worden, indien aanwezig, keurig weggefilterd door de VRS ClearView technologie van Silicon. Ik ben nooit een voorstander geweest van de zogenoemde beeldverbeterende technieken, maar ik ben stiekem fan geworden van frame smoothing. Iets wat kleine kartelrandjes weghaalt zonder de scherpte terug te schroeven. Dit zorgt voor een nog rustiger beeld. De ClearView technologie komt overigens nog wat beter tot zijn recht bij het upscalen. De speler ondersteunt upscaling tot UHD op 60 beelden per seconden. Het upscalen van een DVD ziet er verder prima uit. De speler biedt daarnaast ondersteuning voor een beeldsnelheid van 24 beelden per seconde voor DVD, zodat PAL DVD’s op de oorspronkelijke snelheid worden afgespeeld. Een prima speler dus voor de liefhebbers die in hun filmverzameling naast de Blu-ray Discs nog legio DVD’s hebben staan.

De geluidskwaliteit

Om de ervaring compleet te maken heb je natuurlijk ook fijn geluid nodig. En ook daarin staat de BDT-101ci zijn mannetje. De speler kan de bekende formaten voor je omzetten naar PCM of je stuurt alles in bitstream naar je receiver. Net wat je wilt. Ik heb voor deze review meerdere varianten geprobeerd. Wat me opvalt is dat het omzetten naar PCM door de speler een wat ‘softer’ geluid voortbrengt via de HDMI-verbinding. In de bitstream-instelling komt het geluid wat helderder over. Sprankelender zelfs. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar een wat helderder geluid met gedetailleerd hoog en daarin was de bitstream-instelling voor mij persoonlijk de betere. Om het geluid verder te kunnen beoordelen heb ik onder anderen Transformers – Age of Extinction in de speler gestopt. Het geluid is bijzonder gedetailleerd. Ik hoor meer detail dan bij mijn andere spelers het geval is. Daarna de DVD Phil Collins - Finally... The First Farewell Tour opgezet en gekozen voor de DTS 5.1-track. De details in de drums en percussie zorgen voor kippenvel. Het is alsof ik deze DVD weer voor het eerst bekijk en beluister.

De OPPO BDT-101CI ondersteunt ook Super Audio CD. Daarvoor is de SACD The Dark Side of the Moon van Pink Floyd gebruikt. Ik heb de track Money opgezet en me mee laten slepen door alle subtiele details in het geluid. In vergelijking tot de andere spelers valt ook hier weer de toename in detaillering op. En ook hier is weer merkbaar verschil tussen omzetting naar PCM of het gebruik van de DSD bitstream. De PCM weergave is ook nu weer de wat ‘softer’ klinkende track, maar voldoet zeer zeker voor diegene die graag van SACD wil genieten, maar geen receiver heeft die ondersteuning biedt voor DSD-streams. Een fijne feature is ook de Pure Audio-instelling op de OPPO. Die schakelt het beeld uit over de HDMI-verbinding. Of beter gezegd, zet het beeld op zwart zodat het beeld zo weinig mogelijk bandbreedte gebruikt. Op deze manier vindt er minder storing plaats door videosignalen, waardoor zogenoemde jitter in het geluid tot een minimum wordt beperkt. Zelfs op mijn setup leidt dit tot een hoorbare verbetering van een SACD en reguliere CD.

De analoge stereo-uitgang heb ik ook nog kort aan de tand gevoeld. De gebruikte Digitaal-Analoog Converter (DAC) is van goede kwaliteit en volgens de kenners een van de beste DAC’s van dit moment. Voor de kenners; het gaat om de AK 4490. Het geluid wat uit de analoge stereo-uitgang komt laat zich kenmerken als warm en gebalanceerd. Je hoort dat je met een prima DAC te maken hebt. Iets wat bezitters van een grote CD-collectie en een goede stereoversterker zal bekoren. 

Overige functies

Veel Blu-ray-spelers, DVD-spelers en televisies bieden in de meeste gevallen de optie om via USB of netwerk een mediabestand af te spelen, maar ik heb dit op een product wat als Blu-ray-speler in de markt wordt gezet nog nooit zo goed werkend gezien als op deze OPPO. Mijn Dune HD Max presteert nog net wat beter wat bestandsondersteuning betreft, maar de OPPO komt er heel dicht bij in de buurt. Met totaal 3 USB poorten (1 voorop, 2 achterop) heb je dan ook aansluitingen genoeg om bijvoorbeeld je muziekcollectie af te spelen via de OPPO. Hij ondersteunt diverse lossless audiobestanden zoals FLAC of DSD via USB. Naast de 3 USB-poorten heb je ook een LAN-poort tot je beschikking. De OPPO vindt netjes mijn netwerk en ik kan zonder problemen mediabestanden met een hoge bitrate afspelen. Daarnaast heb je de LAN-poort nodig om verbinding te maken met internet, waardoor je zo makkelijk je speler kunt voorzien van de laatste firmware en om eventueel van BD-Live gebruik te maken.
Wil je toch liever via wifi met je netwerk verbinden, dan is een USB dongle een optie. Ik vind het persoonlijk vreemd dat er geen wifi op een hedendaagse speler zit. Ja, een bekabelde verbinding is per definitie beter, maar een chipje inbouwen en daarmee een draadloze verbinding mogelijk maken zorgt niet voor een flinke toename in productiekosten lijkt mij. 
OPPO heeft overigens een nette app beschikbaar om je speler te bedienen via je smartphone (iOS en Android). Die app dient niet alleen als digitale variant van de afstandsbediening. Ook bestanden die op het netwerk staan of op een USB-stickje kun je met deze app doorbladeren en afspelen. Wel zo handig. 

Conclusie

Ik ben prettig verrast door de OPPO BDT-101CI. Het is een speler die zonder veel opsmuk al je discs met het grootste gemak kan afspelen. Daarnaast is het een degelijke netwerk mediaspeler. Het is jammer dat de speler nog niet future proof is en niet overweg kan met de 4K UltraHD Blu-ray Discs, maar het is lastig voor een fabrikant om hier al vol voor te gaan en het zou de speler ook veel duurder maken. Het is in elk geval een speler voor mensen die extra kwaliteit in hun AV-meubel willen zetten, maar geen behoefte hebben aan een speler die kan wat hun TV of mediaspeler ook al kunnen zoals streaming en ondersteuning voor apps. Kijk je veel streaming en zoek je een smart Blu-ray-speler, dan is deze speler niet voor jou. Maar heb je een mooie verzameling optische media en wil je deze in de best mogelijke kwaliteit afspelen voor een goede prijs, dan is de OPPO zeker het overwegen waard!

Pluspunten:

 • Stil loopwerk
 • Passief gekoeld
 • Snel met het laden van Blu-ray Disc’s
 • Goede mediaspeler
 • Referentie beeld en geluidskwaliteit over HDMI
 • 4K upscaling
 • Modulaire speler, dus in diverse configuraties mogelijk (waaronder regio/zone mod!)

Minpunten:

 • Geen ingebouwde wifi
 • Wat saaie en forse afstandsbediening
 • Stroomverbruik is met 40W wat hoog voor een Blu-ray-speler

Oppo

Specsheet:

Oppo Tabel specificaties

 

Geínteresseerd in de OPPO BDT-101CI? Deze is nu tijdelijk zeer aantrekkelijk geprijsd voor bezoekers van DVD.nl.
Via deze link kun je de Blu-ray-speler bestellen voor € 548,13 incl BTW en incl. verzendkosten. Voor deze prijs krijg je de regiovrije versie. Dat scheelt je € 100,00! En wees er snel bij, want het is echt tijdelijk!

Recente artikelen

Laatste reacties

DVDProfilersFilmgek  |  20-08-2016

Bedankt voor jullie antwoorden. Ik heb die vraag hier gesteld omdat ik een regiovrij blu-ray wil kopen. Ofwel koop ik bij amazon.co.uk een panasonic bmp 360 voo...
Lees meer >

Claudio Santulli  |  19-08-2016

Het antwoord op die vraag kun alleen jij beantwoorden natuurlijk. Alle spelers kunnen heel goed een Disc afspelen. Kwaliteitsverschil binnen een zelfde standaar...
Lees meer >

BASIL  |  19-08-2016

Bedankt voor jullie antwoorden. Ik heb die vraag hier gesteld omdat ik een regiovrij blu-ray wil kopen. Ofwel koop ik bij amazon.co.uk een panasonic bmp 360 voo...
Lees meer >

DVDProfilersFilmgek  |  19-08-2016

Normaal gesproken(afhankelijk van andere gebreken) hangt het af van de levensduur van je laser unit. Normaal gesproken gaan die bij intensief gebruik 3-8 jaar m...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina