King Arthur: Legend of the Sword

Recensent:
Ludo Keeris
15-09-2017

Totaalbeoordeling:

6.4
UHD

King Arthur: Legend of the Sword (UHD)
Samenvatting

Vlak nadat koning Uther Pendragon (Eric Bana) voor de zoveelste keer Camelot voor complete vernietiging heeft behoed, wordt hij verraden door zijn machtswellustige broer Vortigen (Jude Law). Uther besluit het beste van zijn laatste momenten op aarde te maken en besluit zijn enige zoon uit het kasteel te smokkelen. Vortigen ontwikkelt zich binnen de kortste keren tot een wrede dictator, de jonge Arthur (Charlie Hunnam) groeit op in een hoerenhuis in Londinium, zich niet bewust van zijn rijke erfgoed. Beide achten zichzelf gelukkig. Dan zakt het water rond Camelot als bij donderslag op een heldere hemel; het zwaard van Uther Pendragon – het magische Excalibur – is weer voor iedereen te zien. Het wordt de hoofdtaak van al Vortigens manschappen degene die het zwaard kan hanteren te vinden en te doden. Arthur heeft geen enkele intentie de fijne bedden van het hoerenhuis te verlaten.

Commentaar

Sinds films als Lock, Stock and Two Smoking Barrels en Snatch zijn verschillende elementen niet weg te denken uit een Guy Ritchie-film; Cockneys, grof fysiek geweld, vlotte dialogen inclusief (veel) gevloek en een snelle montage. Hoewel die zich duidelijk ontwikkeld heeft over de jaren en wat wordt getemperd voor de grote Hollywood-producties, is Ritchies stijl redelijk goed te herkennen. King Arthur: Legend of the Sword neemt herkenbare elementen uit de Arthur-legende en andere (vroeg-)Middeleeuwse saga's, gooit ze in een blender en injecteert ze met een dosis eigentijdse humor en fantasy. Fans van Guy Ritchie kunnen hun hart ophalen, fans van een goede filmbeleving moeten hiervoor hun verwachtingen sterk naar beneden bijstellen.
Het verhaal heeft niet veel om handen waardoor de film ondanks de snelle montage een relatief laag tempo kent. Het opknippen en onchronologisch aan elkaar rijgen van scènes komt geregeld voor in King Athur: Legend of the Sword, wat al snel te veel als een truucje van Guy Ritchie aanvoelt en waardoor de film elk gevoel van focus lijkt te missen. Niemand heeft een echt doel of karaktereigenschap en ondanks de voorzichtige pogingen ontbreekt het zowel personages als hun relaties onderling (op één uitzondering na) aan enige diepgang of ontwikkeling. Het is moeilijk om te bepalen hoeveel hiervan Ritchies regie is, maar Astrid-Berges-Frisbey – die op papier de meest indringende rol heeft – kan met gemak meedingen voor de prijs van meest monotone acteerprestatie ooit. Waar Charlie Hunnams charisma een vrij cliché personage extra energie geeft en met gemak het hoogtepunt van de film is, doet zij precies het tegenovergestelde. Jude Law speelt een stuk ingetogener dan gebruikelijk, maar uiteindelijk met een duidelijk doel. Acteurs als Aidan Gillen (The Wire), Djimon Hounsou (Blood Diamond) en Annabelle Wallis (Peaky Blinders) doen zichtbaar hun best, maar krijgen helaas vrij weinig om mee te werken.
De actie in het vrij donker ogende King Arthur: Legend of the Sword is een vreemde mix van solide kleinere scènes waarbij er een duidelijke focus is op personages of drama en totale CGI-feesten waarbij het door de warrige montage extra onduidelijk wordt wat kijkers precies voorgeschoteld krijgen. De kleinere CGI-effecten zijn prima, maar wanneer ze een prominente rol krijgen, zijn ze makkelijk van echt te onderscheiden en daarmee vrij storend. Het is aan kijkers om te bepalen hoeveel dit hun kijkplezier beïnvloedt.

De bespreking van beeld en geluid hieronder betreft de UHD-uitgave, waarbij de extra's van de bijgeleverde Blu-ray Disc worden besproken. Ook de screenshots komen van de Blu-ray Disc.

Filmspecs

Medium: UHD
Genre: Actie, Avontuur, Fantasy, Historie
Regio: 0
Jaar: 2017
Speelduur: 126 min
Verpakking: UHD keepcase
Resolutie: 3840 x 2160p
Beeldverhouding: 2.40:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Atmos - Engels
  • Dolby Atmos - Duits
  • Dolby Digital 5.1 - Pools
  • Dolby Digital 5.1 - Spaans
  • Dolby Digital 5.1 - Tsjechisch
  • Dolby TrueHD 7.1 - Engels
  • DTS-HD MA 5.1 - Italiaans
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Frans, Noors, Pools, En vele andere
Uitgever: Warner Bros. Home Entertainment
EAN: 5051888230527

Extra's

  • Arthur with Swagger
  • Sword from the Stone
  • Parry and Bleed
  • Building on the Past
  • Inside the Cut: The Action of King Arthur
  • Camelot in 93 Days
  • Legend of Excalibur
  • Scenic Scotland

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De beeldtransfer op de UHD van King Arthur - Legend of the Sword wordt gebracht via het originele 2.40:1 beeldformaat. Het beeld heeft een resolutie van 2160p, maar maakt niet volledig gebruik van de 4K resolutie doordat de originele filmprint in 2K-resolutie is afgewerkt. We hebben dus met een upscaled beeldtransfer te maken. De kwaliteit is beter ten opzichte van de Blu-ray Disc, maar slechts marginaal. Door het gebruik van HDR zijn vooral de contrastwaarden goed, zeker in de donkere scènes. De details in de grotten onder het kasteel van Vortigen behouden het volledige detail van het origineel. Close-ups zien er erg strak en scherp uit. De kleuren zijn niet uitbundig, maar de natuurlijke aard van het origineel is goed behouden gebleven. In het commentaar wordt al gemeld van de veelvuldig voorkomende CGI en de soms wat magere kwaliteit daarvan wordt op UHD soms pijnlijk duidelijk. De kwaliteit van de beeldtransfer is op zich goed, maar biedt niet het optimale resultaat dat met UHD haalbaar is.

Geluidskwaliteit

De belangrijkste geluidstrack op de UHD van King Arthur - Legend of the Sword is een DolbyTrueHD 7.1-track met Dolby Atmos-extensie. Daarnaast zijn nog een aantal geluidstracks aanwezig, maar die laten we hier even buiten beschouwing. In ieder geval is het goed te weten dat Warner dit keer ook voor een Engelstalige Dolby Atmos-track heeft gekozen. De geluidstrack heeft volop kwaliteit voor een boeiende luisterervaring, met name door de mooie spreiding in het geluid en goed gebruik van de surroundkanalen. De dynamiek is goed, maar weet niet voor de volle 100% te overtuigen. Meermalen is er het gevoel dat er nog wat meer uit te halen valt. Dialogen zijn prima te volgen, ook in de wat meer dynamische scènes. De muziek van Daniel Pemberton is niet altijd even origineel en doet soms denken aan Sherlock Holmes (hoewel die score van Hans Zimmer is). De muziekscore is echter wel passend bij de filmstijl van Guy Ritchie.

Extra's

Als extra disc is de Blu-ray Disc toegevoegd bij de UHD-uitgave. Daarop staan de volgende extra's:

Arthur with Swagger (10 min)
Een item geheel gewijd aan Charlie Hunnam met aandacht voor zowel zijn rol, zijn inspiratie, zijn passie als zijn persoon zelf.

Sword from the Stone (19 min)
De legende van Koning Arthur is allom bekend. Iedereen heeft dat z'n eigen traditionele beeld van. Guy Ritchie wilde er een moderne versie van maken, met een wat minder heldhaftige Arthur.

Parry and Bleed (6 min)
In de film zitten veel zwaardgevechten en in dit item wordt uit de doeken gedaan hoe die tot stand zijn gekomen en hoe de choreografie is uitgedacht.

Building on the Past (14 min)
Gemma Jackson is de productieontwerper van King Arthur: Legend of the Sword. Ze ontwierp alle decors en props. Een hels karwei voor een historische actiefilm als deze.

Inside the Cut: The Action of King Arthur (6 min)
Onderdeel van de vele zwaardvechtscènes zijn de stunts. De stuntcoördinator krijgt hier alle aandacht om uit de doeken te doen hoe hij tegen dit soort scènes aankijkt. Het lijkt soms makkelijk, maar het is altijd lastig, omdat je met veel facetten te maken hebt. Het is topsport.

Camelot in 93 Days (10 min)
Een beknopt overzicht van drie maanden filmen (al heeft het volgens Kingsley Ben-Adir vier maanden geduurd).

Legend of Excalibur (6 min)
Hoe ontwerp je een eigentijdse versie van het zwaard Excalibur?

Scenic Scotland (5½ min)
Een korte impressie van het filmen in het prachtige Schotse landschap.

Conclusie

Vortigen heerst nadat hij Uther Pendragon heeft vermoord, maar de nieuwe koning is in aankomst: Arthur. Hoewel die daar zelf helemaal geen trek in heeft. King Arthur: Legend of the Sword is een semi-moderne versie van het klassieke verhaal rond koning Arthur, geregisseerd door Guy Ritchie. Dankzij de charismatische Charlie Hunnam en de bij vlagen indrukwekkende beelden is er genoeg om je als kijker mee te vermaken, maar door het simplistische verhaal, de overvloed aan eendimensionale personages en de nodeloos opzichtige CGI is King Arthur: Legend of the Sword niets meer dan een simpel en wat zoutloos tussendoortje. De UHD-uitgave heeft 'slechts' een 2K-beeldtransfer, maar beschikt wel over een Engelstalige Dolby Atmos-track. De bijgevoegde Blu-ray Disc heeft een aantal extra's, die aardig zijn voor een keer, maar nauwelijks diepgang hebben.

Laatste reacties

Marcel Hoeve  |  01-10-2017

Twee uur kijken naar een film die me inhoudelijk en filmisch totaal niet aanspreekt, alleen maar omdat deze bijv. een uitmuntende beeldkwaliteit heeft (en dan b...
Lees meer >

DVDProfilersFilmgek  |  30-09-2017

Daarom ben ik ook steeds kritischer wat ik koop, ondanks de verleiding van een nieuwe innovatie. (6) Koop ook lang niet meer alles wat los en vast zit..... heb...
Lees meer >

Claudio Santulli  |  29-09-2017

Daarom ben ik ook steeds kritischer wat ik koop, ondanks de verleiding van een nieuwe innovatie. (6)
Lees meer >

DVDProfilersFilmgek  |  29-09-2017

Van mijn kant, na het zien van de UK uitgave, die waarschijnlijk hetzelfde is als de NL uitgave, was ik ook niet echt onder de indruk van deze wel heel magere e...
Lees meer >

Claudio Santulli  |  20-09-2017

Interessante discussie en ik heb even in stilte meegelezen. Ik begrijp de standpunten zeker, maar het is natuurlijk vooral een aanloop-issue. Een discussie die ...
Lees meer >

Rogier Burghout  |  20-09-2017

Volgens mij heeft niemand gezegd dat blu-ray.com dit vermeldt; integendeel zelfs, ik gaf aan dat er vaak verschillen zijn tussen de reviews en de ervaringen van...
Lees meer >

rogue  |  20-09-2017

Ik vind reviews sowieso niet interessant......de een gebruikt die tv en surroundsysteem en de ander weer iets heel anders dus je kunt nooit een waterdichte rece...
Lees meer >

rogue  |  20-09-2017

Ik lees hier berichten dat er op buitenlandse review-sites wordt gemeld welke apparatuur voor de reviews wordt gebruikt, maar ik zie dat maar ten dele op twee g...
Lees meer >

Wedlock  |  20-09-2017

Ik vind reviews sowieso niet interessant......de een gebruikt die tv en surroundsysteem en de ander weer iets heel anders dus je kunt nooit een waterdichte rece...
Lees meer >

Rogier Burghout  |  20-09-2017

Ik lees hier berichten dat er op buitenlandse review-sites wordt gemeld welke apparatuur voor de reviews wordt gebruikt, maar ik zie dat maar ten dele op twee g...
Lees meer >

jeroeni  |  20-09-2017

@ Jeroeni wat is dat nu weer voor een domme uitspraak! volgens mij begrijp jij er ook niets van wat ik bedoel hiermee leer eens lezen. importeerde vroeger het b...
Lees meer >

Redcinema  |  19-09-2017

@ Jeroeni wat is dat nu weer voor een domme uitspraak! volgens mij begrijp jij er ook niets van wat ik bedoel hiermee leer eens lezen. importeerde vroeger het b...
Lees meer >

Hombre  |  19-09-2017

Of je laat op de SM weten dat je niet thuis bent (y) Bv een selfie uit de bios, dan hebben je bezoekers ten minste 2uur de tijd om te shoppen :lol: Maak er ma...
Lees meer >

jeroeni  |  19-09-2017

Juist niet dat is het leuke hiervan je koppelt je naam niet aan 1 van deze setups. bv recensie is gedaan op system 1 door allesoverfilm.nl is maar een idee Mis...
Lees meer >

Redcinema  |  19-09-2017

Deze recensie van de uhd king Arthur is gemaakt op systeem 1 door allesoverfilm. Nl Jullie namen vervangen door allesoverfilm.nl nu krijg je wel niet de credits...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Dolby Atmos Dolby TrueHD 7.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
6.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6.5
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8.5
Extra's:4
6.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 10
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.