Outlaw King

Recensent:
Patrick van den Hul
06-12-2018

Totaalbeoordeling:

7.2
Streaming

Outlaw King (Streaming)
Samenvatting

Het oppermachtige Engelse leger heeft Schotland geheel in zijn ijzeren greep. De legendarische verzetsstrijder William Wallace is verslagen. De Schotse koningen beloven stuk voor stuk hun trouw aan de Engelse koning. Het zal daarbij geholpen hebben dat een van hen net daarvoor is vermoord om een voorbeeld te stellen. Het is de wortel (koning blijven onder Brits gezag) of de stok (niet overgeven aan de Engelsen, maar dit met de dood bekopen). Aanvankelijk schikt Robert Bruce (Chris Pine) zich ook naar de wil van de Engelsen. Maar al snel wordt hij door diverse gebeurtenissen op andere gedachten gebracht. Dit leidt ertoe dat hij de strijd aangaat tegen het veel grotere Engelse leger. Het is een strijd als ware het Bijbelse verhaal van David tegen Goliath. Bruce en zijn handlangers worden ‘outlaws’ genoemd en zij en hun familie en geliefden zijn hun leven niet langer zeker. Ze hebben dit echter over voor hun strijd om het grootste goed: hun vrijheid. Ze mogen dan veel kleiner in aantal zijn, ze zijn wel veel meer gemotiveerd dan de tegenstander. Door slimme tactieken op het slagveld winnen ze de ene na de andere strijd. De Engelse koning wordt steeds meer in het nauw gedreven. Een kat in het nauw maakt rare sprongen, wat ertoe leidt dat de strijd steeds meer op het scherpst van de snede gevoerd wordt. En niemand blijft daarbij gespaard…

Commentaar

Streamingplatform Netflix timmert goed aan de weg. Outlaw King is een van de grootste producties uit eigen huis tot nu toe. De film komt exclusief uit voor dit platform, maar doet qua productiewaarden niet onder voor een grote bioscooprelease uit Hollywood. Het budget was dan ook naar verluidt maar liefst 120 miljoen dollar. Dit geld is vooral naar de sets, kostuums en special effects gegaan. De enige echt grote naam in de cast is namelijk Chris Pine. Hij werd de laatste jaren vooral bekend door de nieuwe Star Trek-films. Dat wil niet zeggen dat de overige castinvulling niet goed is. De namen mogen dan wat minder bekend zijn, de casting is desalniettemin uitstekend. Ze vervullen hun rollen stuk voor stuk met verve en geloofwaardigheid. Regisseur David Mackenzie gooide in 2016 al hoge ogen met zijn prachtige western Hell or High Water. Hier laat hij opnieuw zien een begenadigd filmmaker te zijn, waar we in de toekomst hopelijk nog veel moois van gaan zien. In die film werkte hij ook al samen met Chris Pine en dat blijkt ook hier weer een goede combinatie. Outlaw King is eigenlijk een soort onofficieel vervolg op Braveheart. Door de film als geheel wordt dit niveau niet bereikt, maar Chris Pine heeft zeker evenveel charisma als Mel Gibson had in zijn hoofdrol. Verder ziet deze film er beeldschoon uit. Dat begint al in de opening, die bestaat uit één negen minutenlang doorlopend schot. We zien hierin onder andere een duel en een gigantische trebuchet die een kasteel bekogelt. Daarna blijft het er allemaal prachtig en authentiek uitzien. Ook de veldslagen zijn indrukwekkend en qua setting afwisselend. Toch is deze film zeker niet alleen maar geslaagd. Het niveau is heel wisselend. Soms is het een cinematografisch hoogstandje, maar op andere momenten zijn er saaie en nietszeggende scènes. De eerste versie van de film was maar liefst 4 uur lang. Helaas kun je nog steeds zien dat men moeite had om dit terug te brengen tot de huidige 2 uur. Er zit niet echt een natuurlijk tempo of een logische lijn in de film. Ook is het moeilijk om echt betrokken te raken bij het verhaal, ook al gebeuren er genoeg emotionele dingen. Outlaw King is vooral een epische schouwspel geworden en is alleen daarom al wel het kijken waard. Maar verwacht verder niet teveel qua diepgang of verhaal. Het is duidelijk het visuele aspect dat hier op de voorgrond staat. Het is niet elke dag dat er zo’n grote film voorbij komt in het subgenre van de historische veldslagenfilm en liefhebbers hiervan moeten deze met veel oog voor kwaliteit geproduceerde film dan ook niet aan zich voorbij laten gaan.

Filmspecs

Medium: Streaming
Genre: Actie, Biografie, Drama
Jaar: 2018
Speelduur: 121 min
Uitgever: Netflix

Conclusie

Het oppermachtige Engelse leger heeft Schotland geheel in zijn ijzeren greep. De legendarische verzetsstrijder William Wallace is verslagen. De Schotse koningen beloven stuk voor stuk hun trouw aan de Engelse koning. Robert Bruce besluit uiteindelijk toch te strijden tegen het Engelse leger en boekt hierin de ene na de andere verrassende overwinning. Maar deze overwinningen zijn niet zonder de nodige verliezen. Outlaw King is een van de grootste eigen producties van Netflix tot nu toe. De film komt exclusief uit voor dit platform, maar doet met een budget van 120 miljoen dollar qua productiewaarden niet onder voor een grote bioscooprelease uit Hollywood. Outlaw King is vooral een epische schouwspel geworden en is alleen daarom al wel het kijken waard. Maar verwacht verder niet teveel qua diepgang of verhaal. Het is duidelijk het visuele aspect dat hier op de voorgrond staat.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:-
Geluidskwaliteit:-
Extra's:-
7.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 3
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.