De DVD is jarig! - een blog van Michael Hamers

Lang zal de DVD leven in de gloria?

Als je onze site en het forum bekijkt komt er nog regelmatig een DVD recensie voorbij en er wordt op het forum nog flink gehandeld in DVD's. Dus de DVD is nog lang niet dood, ondanks de 4K- en HDR-televisies. En ondanks streaming. Die constatering doe ik nu, op de officieuze 20e verjaardag van de DVD.

Films thuis kijken met een Twist

De eerste grote Hollywoodfilm die op DVD werd uitgebracht was Twister. Een film geregisseerd door onze eigen Jan de Bont. Die DVD werd volgens meerdere bronnen in Amerika uitgebracht op 25 maart 1997. Of het exact die datum was weet ik niet meer. Dat is gewoon te lang geleden. Ik was toen pas 16 jaar en was helemaal niet met films bezig op dat moment. Ik was een puisterige puber die te veel geld uitgaf aan een scootertje en aan uitgaan. En ja, af en toe pakte ik een filmpje met vrienden, maar de bioscopen in Tilburg waren destijds ook niet om over naar huis te schrijven. Pas een jaar later, toen ik stage liep bij een elektronicawinkel in Tilburg voor de middelbare detailhandelsschool, kwam ik écht voor het eerst in aanraking met de DVD en Dolby Digital surround-geluid. In de winkel draaide de hele dag door de DVD The Fifth Element. Je weet wel, die geweldige science-fictionfilm met Bruce Willis! En wat wilde ik die techniek graag in huis hebben! Maar ja, waar haal je dan het geld vandaan als stagiair? Ik kreeg geen rooie cent voor het harde werken in die winkel. Ik ben toen gaan werken in een computerzaak in Tilburg. Via die winkel kocht ik, voor een mooie inkoopprijs, dan toch echt mijn eerste standalone DVD-speler. En ik heb echt geen idee meer welk merk het was, maar wat was dat genieten op de 55cm beeldbuis thuis! Een surround-installatie was er echt nog niet bij en HDMI? Nee gewoon die goeie oude scart-aansluiting werd gebruikt. Maar wat was het een genot om niet meer naar versleten videobanden te kijken. Om maar niet te spreken van het terugspoelen voordat je ze terugbracht naar de videotheek.

Geen oude schoenen weggooien voordat je nieuwe hebt

Uiteraard ben ik later op de HD-trein gestapt. Ik heb wel de 'HD-formaten-oorlog' afgewacht. Deze loodzware strijd werd uiteindelijk, overduidelijk, gewonnen door de Blu-ray Disc. Een Blu-ray Disc-speler is dan ook alweer jaren in mijn huiskamer te vinden. In eerste instantie wilde ik mijn DVD-collectie nog behouden, maar de HD-koorts sloeg genadeloos toe. Ik moest en zou mijn DVD's vervangen voor hun HD-evenknie. En daar was geld voor nodig. Verkopen was dus een goede optie en ik heb genoeg DVD's verkocht via het forum van deze fantastische site die ik alweer jaren een warm hart toedraag. Mijn collectie Blu-ray Discs groeide gestaag en ook uit die collectie zijn er alweer een aantal exemplaren van baasje gewisseld. Het is voor mij nog steeds de beste vorm van film kijken in mijn huiskamer.

Maar hoe zit het dan met dat 4K-Ultra-HDR-Atmos-verhaal?

Ik zeg specifiek dat de Blu-ray Disc voor mij nog steeds de beste vorm is. En dat komt simpelweg omdat ik geen 4K-televisie heb en al helemaal geen HDR. Natuurlijk wil ik dat uiteindelijk wel, maar ik ben wel wat terughoudender geworden bij het aanschaffen van de nieuwe technieken. Ik heb een prima baan, maar ik heb ook twee prachtkinderen rondwandelen en dan zijn er nu eenmaal andere prioriteiten. Ik kan mijn geld maar éen keer uitgeven en mijn vrouw ziet me al aan komen! Maar een 4K-televisie komt er zeker! Maar wanneer? En ik kan dat ook met zekerheid zeggen, want full-HD televisies worden er al nauwelijks gemaakt. Vorig jaar nog een 55 inch full-HD televisie gekocht en daar geniet ik nog volop van. Verder heb ik me sinds een klein jaartje toegelegd op het schrijven van hardware reviews voor DVD.nl. Op die manier hoop ik ook anderen (jullie dus) van informatie te voorzien over de nieuwe technieken en mijn ervaringen met film-georiënteerde hardware. Ik hoop ook dat ik nog veel hardware reviews mag maken voor jullie, want ik vind het ontzettend leuk om te doen!

Een beetje ouderwets voel ik me soms wel

Terugkijkend naar die afgelopen 20 jaar voel ik me, wat het ervaren van film betreft, heel soms wat ouderwets. Wat is de techniek toch snel vooruit gegaan. Mensen kijken tegenwoordig massaal, in HD-kwaliteit, films op hun slimme telefoons. Gewoon onderweg in de trein, via het mobiele netwerk met dikke databundels. Ik moet er zelf niet aan denken om zo naar films te kijken. Maar goed, ieder zijn of haar ding natuurlijk. Geef mij maar een fijne huiskamer met gedimde lichten, een mooie grote televisie en een goed klinkende surround-installatie. En ja, heel soms is dat nog een oude vertrouwde DVD.

Michael Hamers

Redactielid DVD.nl

Hoe kijken jullie eigenlijk terug op de afgelopen 20 jaar op dit gebied? Laat het eens horen op ons forum! Ik ben razend benieuwd!

Recente artikelen

Laatste reacties

Frenkel  |  28-03-2017

Blu-ray+ is een mooie omschrijving voor Netflix 4K. Het haalt niet het niveau van 4K BD maar ziet er over het algemeen beter uit dan standaard BD. Nadeel blijft...
Lees meer >

martwout  |  28-03-2017

Ik koop zelf nog wel dvd's en bluray's wel minder dan vroeger maar dat komt door de prijsstelling bij MM en Bol. Ik wacht dan gewoon even tot de prijs zakt. Voo...
Lees meer >

Hombre  |  27-03-2017

Ik koop eigenlijk alleen maar dvd's. Als ik zie wat er nog op de releaselijsten staan is het nog echt heel veel. Meer dan wat je op blu-ray kan kopen. En ook om...
Lees meer >

keffie  |  26-03-2017

Helemaal super! Dat gaat vast goedkomen. Ik heb gisteren trouwens nog Once Upon A Time: Seizoen 5 gekocht op dvd.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina